Selecteer een pagina

Indonesisch rundvlees met zoetzure snijbonen en gele rijst

Indonesische Beef Rendag met gele rijst
  • Ingrediënten (4 pers.)

    Indonesisch rundvlees

    • 1 kilo runderlappen (stoofvlees)
    • Uien
    • Knoflook
    • Verse gember
    • Snijbonen
    • 1 tomaat
    • Zonnebloemolie
    • Ketjap manis
    • Ketjap asin
    • Tomatenpuree 70 gr
    • Chili vlokken (of chilipoeder)
    • Ketoembar (gemalen koriander)
    • Djintan (Gemalen komijn)
    • Kurkuma
    • Tarwebloem
    • (Rijst)azijn
    • Rundvlees bouillon (tablet)
    • Kippenbouillon (tablet)
    • Gembersiroop
    • Basmati rijst
    • Seroendeng
    • Eventueel koriander

Bereiding:

Indonesisch rundvlees

Verwarm de oven voor op 140 graden en kook een halve liter water in de waterkoker.

Snij het rundvlees in dobbelstenen. Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan en bak 1 helft van het vlees aan alle kanten bruin. Haal met een schuimpaan uit de pan en bak de andere helft.

Snipper intussen de ui en snij de knoflook en gember fijn. Snij de tomaat in stukjes. Haal de andere helft van het vlees uit de pan en fruit de ui, knoflook en gember in het overgebleven braadvocht. Als er te weinig braadvocht  over is dan schenk je er nog een scheutje zonnebloemolie bij.  Voeg na een paar minuten de stukjes tomaat toe en bak even mee. Doe het vlees weer terug in de pan en voeg een tl. ketoembar, een tl. chilivlokken en een halve tl. djintan toe. Strooi er een flinke schep tarwebloem overheen en roer door. Dit zorgt voor binding van de saus straks.  Voeg een een flinke scheut ketjap manis toe, een klein scheutje ketjap asin en een klein scheutje azijn. Roer alles even door, verkruimel 2 bouillonblokjes en schenk er een halve liter gekookt water bij. 

Breng het geheel aan de kook en zet de pan voor 2 uur in de oven in 140 graden.

Zoetzure snijbonen

Was de snijbonen en snij deze in stukjes van ongeveer een centimeter. Blancheer de snijbonen 10 minuten in een pan met gezouten water. Haal uit de pan en leg op een bord opzij.

Snipper een ui en een teentje knoflook en fruit deze in een pan met een el. zonnebloemolie. Voeg een klein blikje tomatenpuree toe en bak even mee. Schenk er vervolgens een scheut gembersiroop bij en een tl. zout. Doe de snijbonen erbij en roer alles goed door.

Gele rijst

Kook een liter water in de waterkoker. Snipper een ui en een teentje knoflook en fruit deze in een pan met een el. zonnebloemolie. Doe er 1 el. kurkuma bij, verkruimel een kippenbouillontablet en bak deze even mee tot het begint te geuren. Voeg 400 gr. basmatirijst toe en bak deze een paar minuten mee tot de rijst glazig ziet. Schenk het gekookte water erbij en zorg ervoor dat er een centimeter water boven de rijst zit. Kook de rijst 10 a 15 minuten. Als het goed is, is de rijst na deze tijd drooggekookt.

Serveren

Schep de rijst in een rond kommetje, leg een bord op z’n kop erop, draai om, haal het kommetje eraf en je houdt een half bolletje rijst over op het bord. Doe er een schep van de Beef Rendang erbij, de zoetzure snijbonen en een lepel atjar tjampoer. Strooi er seroendeng overheen en garneer eventueel met koriander.



Bereiding:

Indonesisch rundvlees

Verwarm de oven voor op 140 graden en kook een halve liter water in de waterkoker.

Snij het rundvlees in dobbelstenen. Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan en bak 1 helft van het vlees aan alle kanten bruin. Haal met een schuimpaan uit de pan en bak de andere helft.

Snipper intussen de ui en snij de knoflook en gember fijn. Snij de tomaat in stukjes. Haal de andere helft van het vlees uit de pan en fruit de ui, knoflook en gember in het overgebleven braadvocht. Als er te weinig braadvocht  over is dan schenk je er nog een scheutje zonnebloemolie bij.  Voeg na een paar minuten de stukjes tomaat toe en bak even mee. Doe het vlees weer terug in de pan en voeg een tl. ketoembar, een tl. chilivlokken en een halve tl. djintan toe. Strooi er een flinke schep tarwebloem overheen en roer door. Dit zorgt voor binding van de saus straks.  Voeg een een flinke scheut ketjap manis toe, een klein scheutje ketjap asin en een klein scheutje azijn. Roer alles even door, verkruimel 2 bouillonblokjes en schenk er een halve liter gekookt water bij. 

Breng het geheel aan de kook en zet de pan voor 2 uur in de oven in 140 graden.

Zoetzure snijbonen

Was de snijbonen en snij deze in stukjes van ongeveer een centimeter. Blancheer de snijbonen 10 minuten in een pan met gezouten water. Haal uit de pan en leg op een bord opzij.

Snipper een ui en een teentje knoflook en fruit deze in een pan met een el. zonnebloemolie. Voeg een klein blikje tomatenpuree toe en bak even mee. Schenk er vervolgens een scheut gembersiroop bij en een tl. zout. Doe de snijbonen erbij en roer alles goed door.

Gele rijst

Kook een liter water in de waterkoker. Snipper een ui en een teentje knoflook en fruit deze in een pan met een el. zonnebloemolie. Doe er 1 el. kurkuma bij, verkruimel een kippenbouillontablet en bak deze even mee tot het begint te geuren. Voeg 400 gr. basmatirijst toe en bak deze een paar minuten mee tot de rijst glazig ziet. Schenk het gekookte water erbij en zorg ervoor dat er een centimeter water boven de rijst zit. Kook de rijst 10 a 15 minuten. Als het goed is, is de rijst na deze tijd drooggekookt.

Serveren

Schep de rijst in een rond kommetje, leg een bord op z’n kop erop, draai om, haal het kommetje eraf en je houdt een half bolletje rijst over op het bord. Doe er een schep van de Beef Rendang erbij, de zoetzure snijbonen en een lepel atjar tjampoer. Strooi er seroendeng overheen en garneer eventueel met koriander.



Ingrediënten (4 pers.)

Indonesisch rundvlees

  • 1 kilo runderlappen (stoofvlees)
  • Uien
  • Knoflook
  • Verse gember
  • Snijbonen
  • 1 tomaat
  • Zonnebloemolie
  • Ketjap manis
  • Ketjap asin
  • Tomatenpuree 70 gr
  • Chili vlokken (of chilipoeder)
  • Ketoembar (gemalen koriander)
  • Djintan (Gemalen komijn)
  • Kurkuma
  • Tarwebloem
  • (Rijst)azijn
  • Rundvlees bouillon (tablet)
  • Kippenbouillon (tablet)
  • Gembersiroop
  • Basmati rijst
  • Seroendeng
  • Eventueel koriander