Selecteer een pagina

Ingrediënten (4 pers.)

Marinade

  • 5 teentjes knoflook
  • 4 cm gemberwortel
  • 1 citroen
  • 2 el honing
  • 2 el hoisinsaus
  • 4 el sojasaus
  • 1 el droge sherry
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • 1 tl sesamolie

Buikspek

  • 1 kilo buikspek (te koop bij de slager)

Verder nodig

  • 1 ui
  • 1 bosje basilicum
  • Gemengde sla
  • AtjarTjampoer
  • Gekookte rijst
  • Sambal Manis
  • Zoetzure chilisaus
  • Ketjap A

Indonesisch-buikspek

 

 

 

Bali is het enige Indonesische eiland waar veel gerechten met varkensvlees te vinden zijn. Heel bekend is Babi Panggang, wat op Bali heel anders smaakt dan bij onze afhaalchinees. Deze Perut Babi, het Indonesische buikspek, wordt ook veel gegeten. Het is een heerlijk mals stuk varkensvlees met een krokant korstje. Het vlees wordt aan één stuk geroosterd en bij het serveren in plakken gesneden.

Bereiding:

Rasp de knoflook en de gember. Rasp tevens de citroenschil en pers het sap uit. Meng alle ingrediënten voor de marinade met elkaar. Snijd het spek om de 2 cm circa 1 cm in, zowel aan de vleeskant als aan de vetkant. Leg het spek in een diepe ovenschaal. Wrijf het vlees in met de marinade en marineer het vlees minimaal 1 uur. Bewaar de marinade. 

Verwarm na een uurtje de oven voor op grillstand op 220 graden. Grill het stuk vlees op het grillrooster 10 minuten aan beide kanten. Zet een ovenplaat aan de onderkant van het grillrooster om vet op te vangen. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden. Laat het vlees in een uurtje gaar en mals worden. Bestrijk het spek regelmatig met de achtergehouden marinade.

Tip: Het vlees kan heel goed klaar gemaakt worden op de barbeque. Beter zelfs. Maak daarvoor eerst met behulp van 2 lagen aluminiumfolie een lekbakje door de randjes naar binnen te vouwen. Leg dit bakje tussen de kolen van de barbecue om het vet van het buikspek op te vangen. Rooster het spek op de barbecue eerst circa 10 minuten op de vetkant en verplaats het vlees regelmatig zodat het niet verbrandt. Daarna rooster je het vlees 10 minuten aan de vleeskant. Leg het vlees op het gedeelte van de barbeque om indirect te grillen (waar dus minder of geen kolen liggen) en laat het vlees in een circa 30 minuten gaar worden. Bestrijk het spek regelmatig met de achtergehouden marinade. Houd het vlees goed in de gaten. Het spek zal wat donkere randjes krijgen, dit komt door het karamelliseren van de suikers.

Snij de ui in dunne halve ringen. Verhit een flinke scheut olie in de pan en frituur de uiringen goudbruin en krokant. Frituur tevens de blaadjes basilicum in de olie.

Serveren:
Snij het vlees in plakken en leg het op een bord of houten plank. Verdeel de uiringen en basilicum over het vlees. Serveer met schaaltjes sambal, chilisaus en ketjap, kroepoek, sla, atjar tjampoer en witte rijst.

 

 


Deel dit: