Selecteer een pagina

Indiase spitskool- en aardappelcurry

Indiase spitskool- en aardappelcurry met rundergehakt

Ingrediënten (1 pers.)

Spitskoolcurry

  • 1 spitskool
  • Uien
  • Knoflook
  • Madras kerrie
  • Kurkuma
  • Chilivlokken
  • Runderbouillontablet

Aardappelcurry

  • 1 kilo aardappels
  • Uien
  • Knoflook
  • Kurkuma
  • Komijnzaad
  • Runderbouillontablet
  • Maizena
  • Groene peper
  • Atjar Ketimoen

Aangezien men in een overwegend hindoeistisch land als India geen rundvlees eet, is dit geen heel authentiek recept. Het is een beetje van mezelf en beetje uit de tropen. Neemt niet weg dat de combinatie van spitkool, rundergehakt en kerrie erg lekker is. Samen met de aardappel/kikkererwtencurry is het echt om je vingers bij af te likken. En dat doen ze dan wel weer in India 😉

Spitskool- met gehaktcurry

Verwijder van 1 spitskool de buitenste lelijke bladeren. (Als die er zijn). Snij de kool in de lengte in vieren en snij de binnenste witte stronk eruit. Snij de kwarten nog een keer in achten en maak in de keukenmachine of met een mandoline dunne reepjes van de spitskool. (Of snij heel dunne reepjes met een keukenmes).

Snipper een grote ui en 2 teentjes knoflook. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan en voeg 500 gr rundergehakt toe. Bak het gehakt tot het bruin ziet. Bak nu de gesneden ui en knoflook een paar minuten mee met het gehakt.. Voeg 1 volle el kerrie, 1 el kurkuma, 1/2 el chilivlokken toe en verkruimel 1 runderbouillontablet. Bak even mee tot de geuren vrijkomen van de specerijen. 

Doe de reepjes spitskool in de pan en roer alles goed door elkaar. Zet de pan op een lager pitje en laat het gerecht 45 minuten stoven met de deksel op de pan.

Aardappel/kikkererwtencurry

Schil 1 kilo aardappels en snij deze in de lengte in stukken. Snipper een grote ui en 2 teentjes knoflook en fruit deze in een pan met een scheutje zonnebloemolie. Voeg 1 el kurkuma, 1 tl komijnzaad en 1 verkruimeld bouillonblokje toe. Laat even bakken tot de geuren vrijkomen en giet er een klein scheutje gekookt water bij zodat het niet droogbakt. 

Voeg de aardappels toe en roer alles goed door elkaar zodat alle aardappels met specerijen zijn bedekt. Giet er gekookt water bij totdat de aardappels net onder staan. Kook de aardappels in ± 20 minuten gaar. Voeg 5 minuten voor het einde de bereidingstijd een klein blikje kikkererwten toe.

Giet de aardappels af zodra deze gaar zijn (dit kun je testen door er met een vork in te prikken). Maar hou 250 ml apart. Schenk het apart gehouden aardappelwater in een pannetje en breng dit opnieuw aan de kook. Roer 1 el maizena met een scheutje water in een kopje en giet dit bij het aardappelwater. Roer totdat je een gebonden saus krijgt. Schenk deze saus over de aardappel- kikkererwtencurry.

Serveren

Schep de spitskool- en aardappelcurry op een bord. Leg er wat ingemaakte groenten bij zoals atjar ketimoen. Strooi er een lepel groene peper ringetjes over.

Aangezien men in een overwegend hindoeistisch land als India geen rundvlees eet, is dit geen heel authentiek recept. Het is een beetje van mezelf en beetje uit de tropen. Neemt niet weg dat de combinatie van spitkool, rundergehakt en kerrie erg lekker is. Samen met de aardappel/kikkererwtencurry is het echt om je vingers bij af te likken. En dat doen ze dan wel weer in India 😉

Spitskool- met gehaktcurry

Verwijder van 1 spitskool de buitenste lelijke bladeren. (Als die er zijn). Snij de kool in de lengte in vieren en snij de binnenste witte stronk eruit. Snij de kwarten nog een keer in achten en maak in de keukenmachine of met een mandoline dunne reepjes van de spitskool. (Of snij heel dunne reepjes met een keukenmes).

Snipper een grote ui en 2 teentjes knoflook. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan en voeg 500 gr rundergehakt toe. Bak het gehakt tot het bruin ziet. Bak nu de gesneden ui en knoflook een paar minuten mee met het gehakt.. Voeg 1 volle el kerrie, 1 el kurkuma, 1/2 el chilivlokken toe en verkruimel 1 runderbouillontablet. Bak even mee tot de geuren vrijkomen van de specerijen. 

Doe de reepjes spitskool in de pan en roer alles goed door elkaar. Zet de pan op een lager pitje en laat het gerecht 45 minuten stoven met de deksel op de pan.

Aardappel/kikkererwtencurry

Schil 1 kilo aardappels en snij deze in de lengte in stukken. Snipper een grote ui en 2 teentjes knoflook en fruit deze in een pan met een scheutje zonnebloemolie. Voeg 1 el kurkuma, 1 tl komijnzaad en 1 verkruimeld bouillonblokje toe. Laat even bakken tot de geuren vrijkomen en giet er een klein scheutje gekookt water bij zodat het niet droogbakt. 

Voeg de aardappels toe en roer alles goed door elkaar zodat alle aardappels met specerijen zijn bedekt. Giet er gekookt water bij totdat de aardappels net onder staan. Kook de aardappels in ± 20 minuten gaar. Voeg 5 minuten voor het einde de bereidingstijd een klein blikje kikkererwten toe.

Giet de aardappels af zodra deze gaar zijn (dit kun je testen door er met een vork in te prikken). Maar hou 250 ml apart. Schenk het apart gehouden aardappelwater in een pannetje en breng dit opnieuw aan de kook. Roer 1 el maizena met een scheutje water in een kopje en giet dit bij het aardappelwater. Roer totdat je een gebonden saus krijgt. Schenk deze saus over de aardappel- kikkererwtencurry.

Serveren

Schep de spitskool- en aardappelcurry op een bord. Leg er wat ingemaakte groenten bij zoals atjar ketimoen. Strooi er een lepel groene peper ringetjes over.

Ingrediënten (1 pers.)

Spitskoolcurry

  • 1 spitskool
  • Uien
  • Knoflook
  • Madras kerrie
  • Kurkuma
  • Chilivlokken
  • Runderbouillontablet

Aardappelcurry

  • 1 kilo aardappels
  • Uien
  • Knoflook
  • Kurkuma
  • Komijnzaad
  • Runderbouillontablet
  • Maizena
  • Groene peper
  • Atjar Ketimoen