Selecteer een pagina

Ingrediënten (4 pers.)

  • Pandan rijst
  • 600 gr. kipfilet
  • Koh Thai Red curry paste
  • Oestersaus
  • Sweet chili sauce
  • Pul biber chilivlokken
  • Rietsuiker
  • Vissaus (Nam Pla)
  • 1 limoen
  • 2 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 3 bosui
  • Cashewnoten
  • Maizena
  • Bloem
  • Zonnebloemolie
  • Eventueel: verse koriander

Nam phrik saus

  • Vissaus
  • Gembersiroop
  • 1 limoen
  • Rawitt pepers

Thaise kip met cashewnoten

Hoewel er in Thailand tientallen varianten bestaan van deze kip met cashewnotenschotel, vind ik zelf dit recept helemaal top. Ik heb het gerecht leren maken van een chef in Zuid Thailand en zoals je zult merken zorgen de gecombineerde ingrediënten voor een echte smaakexplosie.

Bereiding:

Kook de pandan rijst.

Snij 2 flinke kipfilets in blokjes. Bestrooi met zout en peper en bloem en hussel het een beetje door elkaar.

Verhit op hoog vuur in een wok een flinke laag zonnebloemolie en bak de kip in porties goudbruin en krokant. Leg de gebakken kip op een bord en houd even apart.

Zet het vuur lager. Fruit in de overgebleven olie in de wok een eetlepel Thaise rode currypasta voor 1 minuut. Doe er een flinke scheut oestersaus bij en roer door. Voeg er vervolgens een glas water, een flinke scheut zoete chilisaus, een eetlepel chilivlokken, sap van 1 limoen, een kopje rietsuiker en een volle eetlepel vissaus toe. Laat even pruttelen voeg vervolgens aan de saus toe: gesneden tomaat, stukjes bosui en vierkante stukjes rode paprika. Laat de groente beetgaar worden. Kijk of de saus niet te dun is en bind anders met een beetje maizena. Klop dan een eetlepel maizena met een scheutje water in een kopje en doe dat bij de curry. Voeg de kip weer toe, samen met en een flinke hand cashewnoten. Roer alles door elkaar.

Nam Phrik saus

Het volgende recept is een eigen versimpelde versie van de Nam Phrik saus uit Thailand. Een echte Thai zal dit niet goedkeuren, maar de saus smaakt erg goed en authentiek.

Snij 2 rawit pepers in dunne ringetjes en doe het in een klein kommetje. (Als je geen rawit kunt krijgen kun je als alternatief ook wel 1 rode peper gebruiken). Schenk er een flinke scheut vissaus (Nam Pla), een flinke scheut gembersiroop en het spa van een halve limoen bij. Roer door en laat even staan om de smaken te laten intrekken.

Serveren
Serveer de kip met cashewnoten met de gekookte rijst en nam phrik saus,. Bestrooi met verse koriander.

Deel dit: