Selecteer een pagina

Ingrediënten

500 gr rijst
400 gr kipfilet (ca. 2 grote stukken)
2 ons kleine garnaaltjes
2 eieren
olie
2 fijngesneden wortels
2 grote fijngesneden uien
3 teentjes gesnipperde knoflook
1 theel. Ketoembar
1 theel. laos
1 half blokje trassi
3 lombok (minder heet…haal dan de zaadjes eruit)
2 eetl Ketjap Semarang Manis
2 eetl. gehakte selderij
2 lente-uitjes (bosuitjes)
zout

 

Nasi goreng wordt in Indonesië elke dag als ontbijt gegeten. Het wordt gemaakt van restjes die van de avondmaaltijd zijn overgebleven. Restjes koude rijst, koude kip of ander vlees, garnalen en restjes groenten. Deze Nasi goreng wordt erg veel in Bali gegeten en natuurlijk ook als ontbijt of als een snelle hap meegenomen in een bananenblad of pannetje naar het werk.

Bereiding

Kook de rijst zo droog mogelijk. Alleen van goed droog gekookte rijst is lekkere nasi goreng te bereiden. Laat het van tevoren uitdampen en afkoelen. Beter is nog om koude rijst van de vorige dag gebruiken.

Bak in wat olie de kleine stukje kipfilet gaar en voeg dan de uien, knoflook, de in ringetjes gesneden lombok en de trassi toe. Dan de garnaaltjes toevoegen en fruit alles nog even door. 2 rauwe eieren erdoor roeren en blijven roeren totdat de eieren gestold zijn. De laos, de ketumbar en een snuifje zout erbij doen en bak dat samen met de toegevoegde wortel nog even mee.

Werk het onderste in de pan, goed naar boven en voeg in kleine hoeveelheden de rijst toe tot de gehele massa goed warm en opgebakken is.

Maak het gerecht af met een flinke scheut Ketjap Semarang Manis.
Roer vlak voor het opdienen, de selderij en de (in ringetjes gesneden) bosuitjes door.

Serveer er atjar tjampoer en kroepoek bij.