Ga terug

Rhode Island Clam Cakes

Clam cakes, ook wel bekend als clam fritters zijn een populaire snack aan de Noord-Oost kust van Amerika. Rhode Island, Massachusetts en Maine. Je vind ze vaak bij zogenaamde 'roadside stands' en het is eigenlijk hét streetfood van deze streek. Een clam cake is een gefrituurd bolletje van bierbeslag gevuld met mosselen (of schelpenvlees). Deze worden in olie gebakken tot ze goudbruin en knapperig van buiten zijn. In combinatie met een heerlijk fris en pittige remouladesaus serveer je hiermee eens een heel andere snack dan de voor ons bekende kibbeling.
Keuken Amerikaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Remouladesaus

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 theelepels mierikswortel
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel jalapeño peper plakjes
  • 1 scheutje tabasco

Clam cakes

  • 300 gram mosselen
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 1 kop karnemelk
  • 1/2 kop visbouillon
  • 3 eieren
  • 3 koppen zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel zout
  • 1 flesje bier b.v. budweiser

Instructies
 

Remouladesaus maken

  • Meng 3 el mayonaise met 1 el mosterd, 1 tl mierikswortel, 1 el zoet paprikapoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 el jalapeño peper plakjes met vocht en een scheutje tabasco. Meng door elkaar met een garde tot een gladde saus.

Clam cakes

  • Maak 300 gram mosselen klein in de keukenmachine, maar maal het niet pulp. Het moeten stukjes blijven. Je kunt het ook fijnhakken met een mes.
    Verhit een hittebestendige pan een flinke laag zonnebloemolie.
    Mix in de keukenmachine (of met een handmixer) een kop karnemelk, een halve kop visbouillon en 3 eieren.
    Voeg 3 koppen zelfrijzend bakmeel en 1 tl zout toe en meng er doorheen. Voeg terwijl de machine draait een flinke scheut bier toe.
    Controleer of het beslag niet te vloeibaar is. Als dit het geval is voeg je extra bakmeel toe en meng dit er doorheen.
    Meng tot slot de gehakte mosselen er doorheen.
    Controleer of de olie heet genoeg is door er een stukje brood in te dopen. Als dit gaat bruisen is de olie heet gneoeg. Zet de hittebron nu ietsje lager zodat het olie niet heter gaat worden. Je hebt anders de kans dat de buitenkant van de clam cakes al bruin en knapperig is, maar de binnenkant nog niet gaar.
    Maak met 2 eetlepels een klein bolletje van het beslag en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden. Bak ± 6 bolletjes tegelijk. Laat de bolletjes 5 tot 6 minuten bakken.
    Haal de clam cakes met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
    Herhaal deze stappen tot het beslag op is.
    Serveer de clam cakes op een groot rond bord met de remouladesaus in een schaaltje in het midden.

Notities

Trefwoord Budweiser, Clams, Frituren, Mosselen, Remouladesaus, Rhode Island