Ga terug

Boerenkoolsoep met paëllarijst en chorizo

Een heerlijke fusion tussen de Spaanse en Nederlandse keuken, deze boerenkoolsoep. Veel lichter verteerbaar dan wanneer je er een stamppot van maakt. En lekker met de pittige smaak van chorizo en serranoham. De door saffraan gearomatiseerde paëllarijst combineert er perfect bij. Kortom, een smaakvol winters gerecht met Zuid-Europese invloeden.
Keuken Nederlands, Spaans

Ingrediënten
  

Paëllarijst

  • Paëlla/risottorijst
  • Kippenbouillon
  • Kurkuma
  • Zoet paprikapoeder
  • Saffraan
  • 3 Bosuien

Boerenkoolsoep

  • 1 Chorizoworst
  • 1 Rode ui
  • Knoflook
  • 2 Zoete aardappels met paarse schil
  • 300 gram Boerenkool
  • Kippenbouillon
  • Serranoham
  • Platte peterseilie

Instructies
 

Paëllarijst

  • Zet een gevulde waterkoker aan voor gekookt water.
    Verhit een stoofpan en voeg 2 koppen risottorijst toe. Voeg een verkruimeld kippenbouillontablet, 1 volle theelepel kurkuma, 1 volle theelepel zoet paprikapoeder, een mespunt saffraan en 3 in ringen gesneden bosuien toe.
    Voeg gekookt water toe tot de rijst ongeveer 2 cm onder water staat. Breng aan de kook en laat de rijst op een lage hittebron in 30 minuten gaar koken.

Boerenkoopsoep

  • Snij de chorizo in kleine blokjes. Verhit een soep- of stoofpan en bak de chorizo zachtjes uit. Haal met een schuimspaan uit de pan en laat de blokjes uitlekken op keukenpapier.
    Snipper een rode ui en 2 teentjes knoflook en fruit deze in het overgebleven vet van de uitgebakken chorizo.
    Schil 2 zoete aardappels (of gewone aardappels als je dat liever eet). Snij deze in blokjes en voeg toe aan de ui en knoflook. Gooi de zak boerenkool erbij. Giet er 1,5 liter water bij en 3 kippenbouillontabletten. Breng aan de kook en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.
    Neem de soeppan van de hittebron en pureer de soep met een staafmixer totdat deze een egaal geheel is. Voeg peper uit de molen toe naar smaak.
    Verhit een koekenpan en bak 4 plakjes serranoham uit.

Serveren

  • Schep de paëllarijst in een kommetje en deponeer deze op een diep bord, zodat je een mooi bolletje rijst krijgt. Schep een paar opscheplepels soep rond de rijst. Strooi er een handvol chorizoblokjes over. Leg in reepjes gescheurde serranoham over de rijst en garneer met gehakte platte peterselie.

Notities

Trefwoord Boerenkool, Chorizo, Paëlla, Serranoham, Soep, Zoete aardappel