Dit pittige kipgerecht komt is echt Sumatraans Padang eten van de Minangkabau. Door veel chilies toe te voegen blijft het gerecht langer houdbaar en was het perfect voor de Minangkabau, de bevolkingsgroep op Sumatra, aangezien zij niet in het bezit waren van een koelkast en te maken hadden met een hoge buitentemperatuur en luchtvochtigheid in Indonesië. Die functie heeft het overmatig gebruik van pepers in Indonesië nog steeds. Het houdt voedsel langer goed en dood bacteriën.De Ayam Blado in dit recept is geïnspireerd op de oorspronkelijke Dendeng Blado. Ayam betekent kip in het Indonesisch, Dendeng betekent rundvlees, en blado of balado betekent pittig. Dendeng Blado is dus pittig rundvlees. Dit gerecht is veel bewerkelijker aangezien het rundvlees eerst een paar uur moet stoven en daarna wordt het verder bewerkt door er platte stukjes vlees van te snijden en te frituren. Het kipgerecht Ayam Blado is zeker zo lekker en een stuk sneller klaar. Dit zou je zelfs doordeweeks kunnen maken als je 's avonds terug komt uit je werk.
1stukjegalanga ± 1 cmvervang eventueel voor gemberwortel
3kaffir limoenblaadjes
1tomaat
1flinke scheutketjap manisketjap A
1scheutjeketjap asin
1elrietsuiker
verse koriander
Instructies
Kook 400 gram rijst gaar
Ayam Blado
Bestrooi 8 kipdijfilets aan beide kanten met zout en witte peper. Verhit een pan met een klein scheutje zonnebloemolie en bak de kip aan beide kanten bruin en krokant op middelhoog vuur.
Snij 2 sjalotten in halve ringen
Hak 2 teentjes knoflook fijn
Snij 2 groene pepers in ringen
Snij 10 rawit pepers in ringen
Snij een stukje galanga in kleine stukjes
Snij 3 limoenblaadjes in hele dunne reepjes
Snij 1 tomaat in partjes
Haal de kip uit de pan en leg apart op een bord. Doe alle gesneden ingrediënten in de pan, behalve de tomaat, en bak ze in het overgebleven braadvet van de kip. Laat het 5 minuten fruiten.
Voeg een flinke scheut ketjap manis toe, een scheutje ketjap asin en 1 el rietsuiker.
Trek de kip met je vingers in grove stukken uit elkaar en gooi ze terug in de pan. Roer de kip door de saus.
Voeg de tomaatpartjes toe en knijp het sap van een halve limoen erbij uit.
Serveren
Schep rijst in een kom, schep de ayam blado op de rijst, serveer de maaltijd met atjar tjampoer. Garneer eventueel met verse koriander.