Ga terug
Filet de sandre. Franse snoekbaarsfilet.

Filet de sandre

De betere restaurants in Frankrijk en België zetten regelmatig filet de sandre op het menu. Oftewel: snoekbaarsfilet, een zeer kwalitatieve zoetwatervis. De meest klassieke bereiding is court bouillon waarbij de snoekbaars gepocheerd wordt en opgediend met een beurre blanc.
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 snoekbaarsfilets of andere witvis
  • 2 sjalotten
  • 1 bos wortels
  • 800 gram krieltjes
  • Verse dille
  • 50 gram roomboter
  • 1 glas witte zoete wijn b.v. Muscat of Riesling
  • 200 gram creme fraiche

Instructies
 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Snipper 2 sjalotten. Vet een ovenschaal in met een stukje roomboter en verdeel de gesnipperde sjalot over de bodem.
    Bestrooi de visfilets aan beide kanten met zout en peper en leg deze met de huidkant naar beneden in de ovenschaal op de sjalotten. Schenk een glas zoete witte wijn bij de visfilets. Snij 50 gram roomboter in stukjes en leg deze stukjes op de visfilets. Leg een aantal takjes verse dille tussen de vis.
    Zet de ovenschaal 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
    Snij het groen af van de bos wortels maar laat nog een klein stukje groen zitten. Maak de wortels schoon met een dunschiller of schrap de wortels. Kook de wortels in 10 tot 20 minuten beetgaar.
    Halveer intussen de krieltjes (ongeveer 150 tot 200 gram p.p.) en kook deze in ± 15 minuten gaar.
    Haal na 20 minuten de ovenschaal uit de oven en zet de oven uit. Leg de visfilets op een stuk aluminiumfolie en vouw dit dicht. Leg de vis in de aluminiumfolie zolang in de afkoelende oven zodat deze warm blijft.
    Giet de visbouillon die in de ovenschaal is achtergebleven in een pan. Voeg een visbouillontablet toe. Breng de bouillon aan de kook en laat het 5 minuten op laag vuur indikken.
    Voeg 200 gram creme fraiche toe en laat dit smelten in de bouillon. Roer door en breng het opnieuw aan de kook. De saus is nu klaar.

Serveren

  • Schep 2 opscheplepels van de saus in een diep bord. Leg een stuk visfilet op de saus. Leg aan weerszijden de wortels en krieltjes. Garneer met fijngehakte dille..

Notities

Trefwoord Franse keuken, Snoek, Vis, Zoetwatervis