Echt een stamppot met een twist deze paksoi stamppot. De kruidige en smeuïge stamppot heeft pit gekregen door de Hindoestaanse masala en Madame Jeannette peper. Bovenop de stamppot gaat een schep met heerlijk Surinaams zoutvlees, wat behalve op deze stamppot ook heerlijk is op een Surinaams broodje. Hoe je dat Surinaamse zoutvlees het beste klaarmaakt leg ik je uit in deze video. Kijk, kook en geniet!
1kilozoutvleesbv van Lufo (te koop bij de toko of een Turkse slager)
1ui
2teentjesknoflook
1laoswortel (galanga)indien niet verkrijgbaar: 1 tl laospoeder
2daun salamblaadjes
6pimentkorrelsall spice
1tlgemalen koriander
2maggi bouillonblokjes
1elrietsuiker
1elsambal manis
1grote tomaat
2eltomatenketchup
1scheutketjap manisketjap A
1scheutzoete chilisaus
gebakken uitjes om te garneren
Paksoi stamppot
1 à 1,2kiloaardappels
150gramspekreepjes
4sjalotjesof 1 grote ui
2teentjesknoflook
1Madame Jeanette peper1 eetlepel sambal manis voor een minder pittig resultaat
1elHindoestaanse masala
1tlpaprikapoeder
1tlnootmuskaat
1kopjeyoghurt
1stronkpaksoi
Instructies
Surinaams zoutvlees
Gooi de bak met zoutvlees leeg in een vergiet en spoel het vlees af onder de stromende kraan.
Doe de stukken zoutvlees in een stoofpan en giet er gekookt water bij tt het vlees onder staat. Breng aan de kook. Zet de hittebron lager en laat het vlees 1 uur rustig pruttelen en uitkoken.
Haal na 1 uur het zoutvlees uit de pan en laat. het uitlekken in een vergiet.
Verhit een scheutje zonnebloemolie. Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook en fruit dit een paar minuten in de olie.
Snij 2 stukjes van laoswortel (galanga) af en voeg toe. Indien niet verkrijgbaar: 1 tl laospoeder.
Voeg 2 daun salamblaadjes, 6 pimentkorrels, 1 tl gemalen koriander (all spice) , 2 maggi bouillonblokjes, 1 el rietsuiker en 1 el sambal manis toe. Roer door.
Snij 1 grote tomaat in stukjes en voeg toe + 2 eetlepels tomatenketchup.
Voeg een flinke scheut ketjap manis (ketjap A) en zoete chilisaus toe. Roer door elkaar in de wok.
Snij het zoutvlees in stukjes en haal de stukken bot eruit. Roer de stukken vlees door de saus en laat het nog een half uur tot 1 uur rustig pruttelen op een lage hittebron.
Paksoi stamppot
Zet de waterkoker aan met een liter water.
Schil 1 à 1,2 kilo aardappels, spoel de aardappels af onder de kraan, snij ze in stukken en gooi ze in een pan.
Giet er gekookt water bij tot de aardappels net onder staan en breng aan de kook. Laat de aardappels 20 minuten koken met de deksel op de pan.
Verhit een wok en bak hier 150 gram spekreepjes in.
Snij 4 sjalotjes (of 1 grote ui) in halve ringen en gooi bij de spekreepjes.
Pers 2 teentjes knoflook uit en voeg toe.
Snij 1 Madame Jeanette peper doormidden, haal de zaadlijsten en zaadjes eruit en snij het vruchtvlees fijn. Voeg toeTip: Voor een minder pittig resultaat gebruik je beter geen Madame Jeanette peper maar voeg je 1 eetlepel sambal manis toe.
Voeg 1 el Hindoestaanse masala, 1 tl paprikapoeder, 1 tl nootmuskaat en 1 kopje yoghurt toe.
Was de paksoi onder de kraan en snij deze in dunne reepjes. Voeg toe en roer door.
Giet de aardappels af en stamp ze met een pureestamper. Giet de saus met de paksoi erbij en roer door elkaar.
Serveren
Schep de stamppot op een bord, doe daar een schep zoutvlees bovenop en garneer meer gebakken uitjes.