Selecteer een pagina

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Spaanse-hutspot-met-chorizo-paella-kruiden-catalaanse-worst-gegrilde-paprika

 

Stamppot-Spaanse-hutspot-met-chorizo-paella-kruiden-catalaanse-worst

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders met deze hutspot met een Spaanse twist! De stamppot wordt lekker op smaak gebracht met een paella spice mix en afgemaakt met uitgebakken chorizo, Catalaanse worstjes en gegrilde paprika. Bovendien worden de uien niet meegekookt, maar eerst lekker gebakken tot ze bruin en gekarameliseerd zijn. Probeer het maar eens. Je zult verrast zijn!
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Nederlands, Spaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 chorizoworst
  • 3 grote uien
  • 1 a 1,2 kilo aardappels
  • 1 eetlepel paella spice mix
  • 750 gram winterpeen
  • 1 verpakking Catalaanse worstjes
  • 1 pot gegrilde paprika
  • Verse peterselie

Instructies
 

Spaanse hutspot maken

  • Zet de waterkoker aan met 1 liter water.
  • Snij de chorizoworst eerst in plakken van ongeveer een halve centimeter. Snij daarna de plakken in dobbelsteentjes, zoals spekblokjes.
  • Verhit een brede hapjespan en bak hierin de chorizoblokjes krokant. Zet te hittebron niet te hoog, want dan gaat de chorizo nogal walmen. Laat gewoon rustig bakken en het vet eruit lopen.
  • Snipper in de tussentijd 3 grote uien grof
  • Haal met een schuimspaan de uitgebakken chorizoblokjes uit de pan en schep ze op een bord. Voeg de uien toe en fruit ze 5 minuten in het bakvet van de chorizo.
  • Terwijl de uien bakken, schil je ± 1 kilo aardappels en snij ze in stukken. Kleinere stukken aardappel zijn eerder gaar. Met grote eters kun je meer aardappels gebruiken.
  • Voeg 1 eetlepel paella spice mix toe aan de uien en laat even meebakken zodat de geuren vrijkomen.
    Tip: Je kunt de paella spice mix zelf samenstellen. Het recept hiervoor vind je onderaan.
  • Voeg de aardappels toe aan de uien en roer er doorheen.
  • Schil of schrap 750 gram winterpeen, snij ze in halve plakjes en voeg ze toe. Roer door elkaar.
  • Voeg gekookt water toe totdat de ingrediënten net niet helemaal onder water staan. Breng het geheel aan de kook en laat de hutspot in ± 20 minuten op een lage hittebron gaar worden. Je kunt na 20 minuten controleren of alles gaar is door er met een vork in te prikken.
  • Terwijl de hutspot aan het pruttelen is verhit je een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de Catalaanse braadworstjes gaar en bruin.
    Tip: Als je geen Catalaanse worstjes kunt krijgen kun je ook merquez worstjes gebruiken of koop gekruide worstjes bij de Turkse supermarkt.
  • Giet de hutspot af en vang het kookvocht (de groentenbouillon) op in een maatbeker. Stamp vervolgens de ingrediënten met een pureestamper tot een grofheid die je zelf lekker vind. Ik vind het zelf wel lekker om wat stukjes wortel terug te vinden. Voeg een scheut van het kookvocht toe om de hutspot smeuïger te maken.
  • Haal 1 gegrilde paprika uit de pot en snij deze in reepjes.

Serveren

  • Schep de hutspot op een bord. Maal er een beetje zout en peper uit de molen overheen. Garneer met reepjes gegrilde paprika, chorizoblokjes, Catalaanse worstjes en verse peterselie.

Video

KokenKoken
Rene van der Linden van Rene in de keuken

Rene in de Keuken

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Rene in de keuken YouTube

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Spaans Hollandse hutspot met chorizo