De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Spaanse-hutspot-met-chorizo-paella-kruiden-catalaanse-worst-gegrilde-paprika

 

Stamppot-Spaanse-hutspot-met-chorizo-paella-kruiden-catalaanse-worst

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders met deze hutspot met een Spaanse twist! De stamppot wordt lekker op smaak gebracht met een paella spice mix en afgemaakt met uitgebakken chorizo, Catalaanse worstjes en gegrilde paprika. Bovendien worden de uien niet meegekookt, maar eerst lekker gebakken tot ze bruin en gekarameliseerd zijn. Probeer het maar eens. Je zult verrast zijn!
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Nederlands, Spaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 chorizoworst
  • 3 grote uien
  • 1 a 1,2 kilo aardappels
  • 1 eetlepel paella spice mix
  • 750 gram winterpeen
  • 1 verpakking Catalaanse worstjes
  • 1 pot gegrilde paprika
  • Verse peterselie

Instructies
 

Spaanse hutspot maken

  • Zet de waterkoker aan met 1 liter water.
  • Snij de chorizoworst eerst in plakken van ongeveer een halve centimeter. Snij daarna de plakken in dobbelsteentjes, zoals spekblokjes.
  • Verhit een brede hapjespan en bak hierin de chorizoblokjes krokant. Zet te hittebron niet te hoog, want dan gaat de chorizo nogal walmen. Laat gewoon rustig bakken en het vet eruit lopen.
  • Snipper in de tussentijd 3 grote uien grof
  • Haal met een schuimspaan de uitgebakken chorizoblokjes uit de pan en schep ze op een bord. Voeg de uien toe en fruit ze 5 minuten in het bakvet van de chorizo.
  • Terwijl de uien bakken, schil je ± 1 kilo aardappels en snij ze in stukken. Kleinere stukken aardappel zijn eerder gaar. Met grote eters kun je meer aardappels gebruiken.
  • Voeg 1 eetlepel paella spice mix toe aan de uien en laat even meebakken zodat de geuren vrijkomen.
    Tip: Je kunt de paella spice mix zelf samenstellen. Het recept hiervoor vind je onderaan.
  • Voeg de aardappels toe aan de uien en roer er doorheen.
  • Schil of schrap 750 gram winterpeen, snij ze in halve plakjes en voeg ze toe. Roer door elkaar.
  • Voeg gekookt water toe totdat de ingrediënten net niet helemaal onder water staan. Breng het geheel aan de kook en laat de hutspot in ± 20 minuten op een lage hittebron gaar worden. Je kunt na 20 minuten controleren of alles gaar is door er met een vork in te prikken.
  • Terwijl de hutspot aan het pruttelen is verhit je een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de Catalaanse braadworstjes gaar en bruin.
    Tip: Als je geen Catalaanse worstjes kunt krijgen kun je ook merquez worstjes gebruiken of koop gekruide worstjes bij de Turkse supermarkt.
  • Giet de hutspot af en vang het kookvocht (de groentenbouillon) op in een maatbeker. Stamp vervolgens de ingrediënten met een pureestamper tot een grofheid die je zelf lekker vind. Ik vind het zelf wel lekker om wat stukjes wortel terug te vinden. Voeg een scheut van het kookvocht toe om de hutspot smeuïger te maken.
  • Haal 1 gegrilde paprika uit de pot en snij deze in reepjes.

Serveren

  • Schep de hutspot op een bord. Maal er een beetje zout en peper uit de molen overheen. Garneer met reepjes gegrilde paprika, chorizoblokjes, Catalaanse worstjes en verse peterselie.

Video

KokenKoken
Rene van der Linden van Rene in de keuken

Rene in de Keuken

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Rene in de keuken YouTube

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Zet deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan.

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Spaans Hollandse hutspot met chorizo