Selecteer een pagina

De beste deals voor Spanje vind je hier

 

Booking.com

Paella met chorizo, kip en gamba’s

 

Paella-met-chorizo,-kip-en-gamba's
How-to-make-the-best-paella

Paella met chorizo, kip en gamba's

Paella staat bij op nummer 1 als het gaat om rijstgerechten. Op de juiste manier klaargemaakt is de rijst zo lekker smeuïg en kruidig van de diverse specerijen. En met de vulling kun je eindeloos variëren. In dit recept maak ik paella met chorizo, kip en gamba's, maar in Spanje wordt er ook vaak konijn gebruikt, of inktvisringen en mosselen. Of je maakt de paella alleen met groenten. Essentieel is de kruidenmix. In Spanje kun je deze overal kopen, maar in Nederland is dat wat lastiger te vinden. In dit recept laat ik je tevens zien hoe je de perfecte paella spice mix samenstelt.
Keuken Spaans
Porties 4 personeen

Keukengerei

  • Paella pan of brede hapjespan

Ingrediënten
  

Paella spice mix

  • 2 el gerookt paprikapoeder pimienton de la vera
  • 2 el uienpoeder
  • 2 el knoflookpoeder
  • 1 el kurkuma
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl oregano
  • 2 plukjes Saffraan

Paella

  • Olijfolie
  • 1 chorizo worst
  • 1 ui
  • 1 bol knoflook
  • 1 schaal kipkluifjes
  • 1 rode paprika
  • 4 trostomaten
  • 2 koppen paella rijst of risotto rijst
  • 2 liter kippenbouillon
  • 12 gamba's
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 pot geroosterde paprika optioneel

Instructies
 

Paella spice mix

  • Meng 2 el gerookt paprikapoeder, 2 el uienpoeder, 2 el knoflookpoeder, 1 tl chilivlokken, 1 tl komijnpoeder, 1 tl zwarte peper, 1 tl oregano en 2 plukjes (tussen duim en wijsvinger) saffraan. Meng de kruiden en specerijen goed door elkaar. Doe de mix in een afsluitbaar potje, zodat je het lang kan bewaren.

Paella

  • Snij een chorizo worst in halve plakjes. Verhit in de paella pan (of een brede hapjespan) een klein scheutje olijfolie en bak op een niet te hoge hittebron de stukjes chorizo krokant. Je zult zien dat er veel vet uitloopt. Haal de stukjes chorizo met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
    Snipper 1 ui en 3 teentjes knoflook. Bestrooi een schaal met kipkluifjes met een beetje zout en bak ze in het overgebleven chorizovet bruin aan alle kanten. Snij intussen 1 rode paprika in blokjes en hak 4 tomaten heel fijn.
    Voeg de ui en knoflook toe aan de pan en laat een paar minuten meefruiten. Voeg daarna de paprika toe.
    Voeg 2 volle eetlepels van de paella spice mix toe. (Je kunt ook kant en klare mix gebruiken). Roer erdoor en doe daarna de tomatenpulp in de pan.
    Roer er 2 koppen paella rijst door. Voeg 1,5 liter kippenbouillon toe, roer alles nog een keer door elkaar, breng de pan aan de kook en laat de paella daarna met rust. Niet meer roeren. Leg een stuk aluminiumfolie op de pan en laat de paella voor 15 minuten op een lage hittebron pruttelen.
    Verhit in de tussentijd een flinke laag olijfolie in een klein pannetje. Bestrooi 12 gamba's met zout en chilivlokken. Bak de gamba's op een lage hittebron in de olijfolie. Pers 1 grote teen knoflook uit Hak een paar takjes bladpeterselie fijn. Verdeel over de gamba's. Laat de gamba's rustig gaar worden. Je ziet het als ze gaar worden als de gamba's verkleuren naar roze/oranje.
    Haal na een kwartier het aluminiumfolie van de paella pan en kijk of de rijst een beetje droog begint te koken. Als dit het geval is giet je er nog wat bouillon bij, zodat alles weer onder staat. Leg het aluminiumfolie terug en laat het geheel nog een kwartier rustig pruttelen.
    Als het goed is, is de rijst na dit laatste kwartier lekker zacht en fluffy. Als dat niet geval is, geef het gerecht dan nog iets langer de tijd om gaar te worden.
    Voeg de uitgebakken chorizo en 1 kopje diepvriesdoperwten toe. Roer erdoor en laat het nog even meewarmen.
    Haal voor het serveren de kipkluifjes naar boven zodat ze zichtbaar zijn. Leg de gamba's op de paella en garneer met in reepjes gesneden geroosterde paprika. Als je nog wat peterselie over hebt kun je hier ook nog wat van over de paella strooien.

Video

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Sambal Goreng Boontjes

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:  Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus.   Sambal Goreng Boontjes Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het...

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt.

Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker. Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen.

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik deze vega lasagne tegen. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit.

Eiernestjes met spek en kaneelsoldaatjes

Een zeer goede manier om oud brood op te maken! Want voor de bodem van de eiernestjes met spek worden rondjes uit oud brood gestoken en voor de kaneelsoldaatjes worden de korstjes door ei gehaald en gebakken.

Kleurrijke budget eenpansmaaltijd

Deze smakelijke eenpansmaaltijd maak je al voor € 2,50 per persoon. Een combinatie van kruidig worstvlees, aardappelpartjes en gemengde groenten.

Paella met kip, gambas en chorizo