De mooiste accommodaties in Italië vind je hier
Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.
Gnocchi alla Sorrentina
Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit. Dus goede gnocchi, een lekkere buffelmozzarella en parmigiano (Parmezaanse kaas). Want met een handvol goede ingrediënten zet je al snel iets lekkers op tafel. Wij gaven de saus nog een beetje extra door ui en knoflook toe te voegen.Waar komt gnocchi oorspronkelijk vandaan? Gnocchi is sterk verbonden aan carnaval in Verona. In de week van carnaval is de vrijdag voor Aswoensdag benoemd tot gnocchi vrijdag. Voor deze traditie moeten we eeuwen terug in de tijd. De orginele gnocchi komt uit 1531. Het Veronese volk had last van zware overstromingen en er was een hongersnood. Rijke edelman, Tommaso da Vico besloot om geld te doneren om gnocchi te laten uitdelen aan de uitgehongerde bevolking.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- 3 teentjes knoflook
- 1 ui
- olijfolie
- 1 fles tomatensaus 700 gram
- 1 blik tomatenblokjes
- versgemalen zout en peper
- 800 gram gnocchi
- 1 basilicumplantje
- 2 bollen mozzarella
- 100 gram Parmezaanse kaas (Parmigiano) of Grana Padano
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Zet de waterkoker aan met 1 liter water.
- Snipper 1 ui en hak 3 teentjes knoflook fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan en fruit hier de ui en knoflook in.
- Giet de inhoud van 1 fles tomatensaus erbij. Spoel de fles om met een klein beetje kraanwater en giet dat ook erbij. Voeg 1 blik tomatenblokjes toe. Breng op smaak met zout en flink wat versgemalen peper. Breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten pruttelen op een lage hittebron.
- Doe 800 gram gnocchi in een kookpan en giet het gekookte water erbij tot de gnocchi onder staan. Breng het aan de kook en laat de gnocchi 2 à 3 minuten koken. Giet af in een vergiet en laat de gnocchi even uitstomen.
- Gebruik iets meer dan de helft van een basilcumplantje. Scheur de blaadjes grof en hak de steeltjes fijn. De rest van de basilicum gebruik je straks voor garnering. Snij 1 bol mozzarella in stukjes.
- Gooi de gekookte gnocchi in een ovenschaal. Roer de gescheurde basilicumblaadjes en de gehakte steeltjes door de tomatensaus. Giet de saus over de gnocchi in de ovenschaal en meng het door elkaar. Roer de stukjes mozzarella door de saus.
- Scheur de andere bol mozzarella met je handen in stukjes en verdeel het bovenop de ovenschotel. Rasp 100 gram Parmezaanse kaas en verdeel het erover.
- Zet de ovenschaal 10 minuten in de oven op 220 graden totdat de kaas mooi goudbruin is geworden.
- Schep de gnocchi in een diep bord. Garneer met verse blaadjes basilicum. Lekker met stukjes chiabatta die je in de saus kunt dopen en een frisse salade.
Video
Rene in de Keuken
Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.
Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.