De mooiste accommodaties in Italië vind je hier

 

Booking.com

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

 

Gnocchi-alla-Sorrentina.-Italiaanse-vegetarische-ovenschotel-met-mozzarella
Gnocchi-alla-Sorrentina.-Italiaanse-vegetarische-ovenschotel

Gnocchi alla Sorrentina

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit. Dus goede gnocchi, een lekkere buffelmozzarella en parmigiano (Parmezaanse kaas). Want met een handvol goede ingrediënten zet je al snel iets lekkers op tafel. Wij gaven de saus nog een beetje extra door ui en knoflook toe te voegen.
Waar komt gnocchi oorspronkelijk vandaan? Gnocchi is sterk verbonden aan carnaval in Verona. In de week van carnaval is de vrijdag voor Aswoensdag benoemd tot gnocchi vrijdag. Voor deze traditie moeten we eeuwen terug in de tijd. De orginele gnocchi komt uit 1531. Het Veronese volk had last van zware overstromingen en er was een hongersnood. Rijke edelman, Tommaso da Vico besloot om geld te doneren om gnocchi te laten uitdelen aan de uitgehongerde bevolking.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • olijfolie
  • 1 fles tomatensaus 700 gram
  • 1 blik tomatenblokjes
  • versgemalen zout en peper
  • 800 gram gnocchi
  • 1 basilicumplantje
  • 2 bollen mozzarella
  • 100 gram Parmezaanse kaas (Parmigiano) of Grana Padano

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Zet de waterkoker aan met 1 liter water.
  • Snipper 1 ui en hak 3 teentjes knoflook fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan en fruit hier de ui en knoflook in.
  • Giet de inhoud van 1 fles tomatensaus erbij. Spoel de fles om met een klein beetje kraanwater en giet dat ook erbij. Voeg 1 blik tomatenblokjes toe. Breng op smaak met zout en flink wat versgemalen peper. Breng het geheel aan de kook en laat het 15 minuten pruttelen op een lage hittebron.
  • Doe 800 gram gnocchi in een kookpan en giet het gekookte water erbij tot de gnocchi onder staan. Breng het aan de kook en laat de gnocchi 2 à 3 minuten koken. Giet af in een vergiet en laat de gnocchi even uitstomen.
  • Gebruik iets meer dan de helft van een basilcumplantje. Scheur de blaadjes grof en hak de steeltjes fijn. De rest van de basilicum gebruik je straks voor garnering. Snij 1 bol mozzarella in stukjes.
  • Gooi de gekookte gnocchi in een ovenschaal. Roer de gescheurde basilicumblaadjes en de gehakte steeltjes door de tomatensaus. Giet de saus over de gnocchi in de ovenschaal en meng het door elkaar. Roer de stukjes mozzarella door de saus.
  • Scheur de andere bol mozzarella met je handen in stukjes en verdeel het bovenop de ovenschotel. Rasp 100 gram Parmezaanse kaas en verdeel het erover.
  • Zet de ovenschaal 10 minuten in de oven op 220 graden totdat de kaas mooi goudbruin is geworden.
  • Schep de gnocchi in een diep bord. Garneer met verse blaadjes basilicum. Lekker met stukjes chiabatta die je in de saus kunt dopen en een frisse salade.

Video

Rene van der Linden van Rene in de keuken

Rene in de Keuken

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Rene in de keuken YouTube

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Creamy Cajun Chicken

De creamy cajun chicken in dit recept is geïnspireerd door de cajunkeuken en is heerlijk romig en tegelijkertijd spicy van smaak. Die smaak komt met name tot stand door de cajun kruiden.

Maleisische Kari Ayam Kapitan

De beste deals voor Indonesië vind je hier  Maleisische Kari Ayam Kapitan Maleisische Kari Ayam Kapitan Ayam kapitan, oftewel captain's curry: een behoorlijk pittig maar toch verfijnd Maleis gerecht, een toonbeeld van de complexe Maleise keuken! De Maleise...

Indonesische Ayam Blado. Pittige kip uit Sumatra.

Dit Ayam Blado recept met kip is geïnspireerd op de oorspronkelijke Dendeng Blado met rundvlees. Het kipgerecht Ayam Blado is zeker zo lekker en een stuk sneller klaar. Dit zou je zelfs doordeweeks kunnen maken als je ’s avonds terug komt uit je werk.

Thai Fish Cakes. Thaise viskoekjes.

Thaise viskoekjes zijn een populaire snack in Thailand en zie je veel als streetfood in Bangkok. Deze Fish Cakes zijn een smaakvolle en verrassende manier om vis te eten.

3 makkelijke en heerlijke brunch recepten

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier   3 makkelijke en heerlijke brunch recepten 3 makkelijke en heerlijke brunch recepten Eggs in a basket4 (afbak)kaiserbroodjes4 plakjes ontbijtspek4 eieren1 zakje geraspte kaaszout en peperpeterselie...

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Zet deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Zet deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

KokenKoken

Hoe maak de echte Italiaanse risotto?