De mooiste accommodaties in Italië vind je hier
Hoe maak je authentieke Italiaanse risotto met pompoen?

Risotto di Bologna met pompoen en walnoten
Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Bij mij was risotto nog nooit goed gelukt. Tot het moment dat mijn zoon Hugo in Italië op kamers ging en met dit geweldige recept naar huis kwam. Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z'n smaak!
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- 1 flespompoen
- 1 takje rozemarijn
- 5 blaadjes salie
- olijfolie
- zout en peper uit de molen
- 1,5 liter groentebouillon
- 1 ui
- 300 gram arborio risottorijst
- 1 scheut droge witte wijn
- 250 gram kastanjechampignons
- 100 gram grana padano of Parmezaanse kaas of pecorino
- 2 handjes walnoten
- 1 klontje roomboter
- verse basilicum
Instructies
Risotto maken
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij een flespompoen doormidden en snij de schil eraf. Snij vervolgens het vruchtvlees van de pompoen in blokjes van ± 2 cm. Leg de pompoenblokjes op een met bakplaat bekleed met een stuk bakpapier.
- Rits de naaldjes van 1 takje rozemarijn en hak 5 blaadjes salie fijn. Strooi over de pompoenblokjes. Besprenkel de blokjes met olijfolie en meng er door. Bestrooi met zout en peper uit de molen.
- Zet de bakplaat 20 minuten in de oven op 200 graden. Daarna zet je de oven uit, maar laat de bakplaat in de oven staan om warm te blijven.
- Maak 1,5 liter groentebouillon klaar van tabletten.
- Snipper 1 ui grof. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan en fruit de ui een paar minuten hierin. Voeg 300 gram arborio risottorijst toe, meng door de ui en olie en laat 3 mimuten meebakken zodat de rijstkorrels glazig gaan zien. Giet er een scheut droge witte wijn wij om het af te blussen.
- Doe een opscheplepel bouillon bij de rijst, roer door en laat de rijst de bouillon opnemen. Blijf roeren en voeg telkens een opscheplepel bouillon toe als je ziet dat het droog begint te koken. Herhaal dit tot alle bouillon op is.
- Maak intussen 250 gram (1 bakje) kastanjechampignons schoon met een keukenpapiertje. Niet in water wassen want de champignons nemen water op. Snij de kastanjechampignons in kwarten.
- Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en bak de kastanjechampignons hier in.
- Verhit een (liefst) gietijzeren pannetje en rooster hier een paar handjes walnoten in.
- Haal de bakplaat met pompoenblokjes na 20 minuten uit de oven en prak de helft van de pompoenblokjes met een vork tot moes. Schep de pompoenmoes bij de risotto en roer erdoor. Zet de bakplaat terug in de oven om de pompoenblokjes warm te houden.
- Rasp 100 gram grana padano en roer de kaas door de risotto.
- Roer de gebakken champignons erdoor, maar hou wat achter voor garnering.
- Roer tot een klontje roomboter door de risotto.
Serveren
- Schep 2 opscheplepels van de risotto in een diep bord. Plaats een handje pompoenblokjes er bovenop. Garneer met de geroosterde walnoten, de gebakken champignons en blaadjes verse basilicum.
Video
Notities
Probeer ook dit fantastische Italiaanse gerecht eens!
Spaghetti aglio e olio met tomaat en peperoncino



Rene in de Keuken
Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.
Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.