De mooiste accommodaties in Italië vind je hier

 

Booking.com

Hoe maak je authentieke Italiaanse risotto met pompoen?

 

Risotto-di-Bologna-met-pmpoen,-grana-padano-en-walnoten
Risotto-di-Bologna-met-pmpoen,-grana-padano-en-walnoten

Risotto di Bologna met pompoen en walnoten

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Bij mij was risotto nog nooit goed gelukt. Tot het moment dat mijn zoon Hugo in Italië op kamers ging en met dit geweldige recept naar huis kwam. Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z'n smaak!
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 flespompoen
  • 1 takje rozemarijn
  • 5 blaadjes salie
  • olijfolie
  • zout en peper uit de molen
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 ui
  • 300 gram arborio risottorijst
  • 1 scheut droge witte wijn
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 100 gram grana padano of Parmezaanse kaas of pecorino
  • 2 handjes walnoten
  • 1 klontje roomboter
  • verse basilicum

Instructies
 

Risotto maken

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij een flespompoen doormidden en snij de schil eraf. Snij vervolgens het vruchtvlees van de pompoen in blokjes van ± 2 cm. Leg de pompoenblokjes op een met bakplaat bekleed met een stuk bakpapier.
  • Rits de naaldjes van 1 takje rozemarijn en hak 5 blaadjes salie fijn. Strooi over de pompoenblokjes. Besprenkel de blokjes met olijfolie en meng er door. Bestrooi met zout en peper uit de molen.
  • Zet de bakplaat 20 minuten in de oven op 200 graden. Daarna zet je de oven uit, maar laat de bakplaat in de oven staan om warm te blijven.
  • Maak 1,5 liter groentebouillon klaar van tabletten.
  • Snipper 1 ui grof. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan en fruit de ui een paar minuten hierin. Voeg 300 gram arborio risottorijst toe, meng door de ui en olie en laat 3 mimuten meebakken zodat de rijstkorrels glazig gaan zien. Giet er een scheut droge witte wijn wij om het af te blussen.
  • Doe een opscheplepel bouillon bij de rijst, roer door en laat de rijst de bouillon opnemen. Blijf roeren en voeg telkens een opscheplepel bouillon toe als je ziet dat het droog begint te koken. Herhaal dit tot alle bouillon op is.
  • Maak intussen 250 gram (1 bakje) kastanjechampignons schoon met een keukenpapiertje. Niet in water wassen want de champignons nemen water op. Snij de kastanjechampignons in kwarten.
  • Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en bak de kastanjechampignons hier in.
  • Verhit een (liefst) gietijzeren pannetje en rooster hier een paar handjes walnoten in.
  • Haal de bakplaat met pompoenblokjes na 20 minuten uit de oven en prak de helft van de pompoenblokjes met een vork tot moes. Schep de pompoenmoes bij de risotto en roer erdoor. Zet de bakplaat terug in de oven om de pompoenblokjes warm te houden.
  • Rasp 100 gram grana padano en roer de kaas door de risotto.
  • Roer de gebakken champignons erdoor, maar hou wat achter voor garnering.
  • Roer tot een klontje roomboter door de risotto.

Serveren

  • Schep 2 opscheplepels van de risotto in een diep bord. Plaats een handje pompoenblokjes er bovenop. Garneer met de geroosterde walnoten, de gebakken champignons en blaadjes verse basilicum.

Video

Notities

Probeer ook dit fantastische Italiaanse gerecht eens!
Spaghetti aglio e olio met tomaat en peperoncino
Authentieke-Spaghetti-aglio-e-olio-met-tomaat-en-peperoncino
Rene van der Linden van Rene in de keuken

Rene in de Keuken

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Rene in de keuken YouTube

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Zet deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan.

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

KokenKoken

Hoe maak de echte Italiaanse risotto?