De mooiste accommodaties in Italië vind je hier
Spaghetti aglio e olio met tomaat en peperoncino

Spaghetti aglio e olio met tomaat en peperoncino
Dit is misschien wel het meest simpele recept op aarde: Spaghetti Aglio e Olio. ‘Aglio’ is Italiaans voor knoflook en ‘Olio’ olijfolie. Maar Italianen zijn meesters in het maken van een heerlijke maaltijd met slechts een paar eenvoudige ingrediënten. Die ingrediënten zijn dan wel van topkwaliteit. In dit gerecht wordt gebruik gemaakt van extra vergine olijfolie van goede kwalitet, eersteklas pasta en rijpe biologische tomaten. Want als de basis goed is, dan kan het gewoon niet fout gaan.Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht uit Napels. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de 'armeluiskeuken'. De populariteit is te danken aan het feit dat het eenvoudig te bereiden is en dat het gebruik maakt van goedkope en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- 400 gr spaghetti
- 2 tl zout
- extra vergine olijfolie
- 1 bosje platte peterselie
- 4 ansjovisfilets
- 10 trostomaatjes
- peperoncino of chilivlokken
- 1 stukje grana padano
Instructies
Spaghetti aglio e olio bereiden
- Breng een pan met ruim water en 2 tl zout aan de kook. Kook hierin 400 gram spaghetti voor 8 minuten.
- Verhit in een hapjespan een ruime laag extra vergine olijfolie van ± 0,5 cm, maar maak de olie niet te heet.
- Zet de hittebron lager. Pers 4 teentjes knoflook uit en bak deze in de olijfolie. Hak een aantal takjes peterselie fijn en voeg toe. Leg 4 ansjovisfilets in de olijfolie en laat deze smelten. Snij 10 trostomaatjes in kwarten en voeg toe. Laat dit een paar minuten zachtjes bakken.
- Voeg een pollepel van het kookwater van de spaghetti toe en roer erdoor. Schep de spaghetti uit het kookwater en meng met de saus. Laat het een paar minuten doorwarmen.
Serveren
- Zet een vork in de pan met spaghetti, draai rond tot een soort van nestje krijgt en leg dit op een bord. Verdeel er wat tomaatjes over. Druppel er een paar lepels van de saus over. Strooi er fijngehakte peterselie over. Strooi er peperoncino of chilivlokken naar smaak over. Rasp er grana padano overheen.