De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier
Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes
Rode kool met appeltjes
Wie at dit niet toen hij of zij opgroeide? Ik krijg in ieder geval altijd nostalgische gevoelens als ik dit gerecht klaarmaak. Bovendien gaat de keuken altijd heerlijk ruiken als je appel en kaneel in een pan bij elkaar doet.De rode kool met appeltjes doet het erg goed bij draadjesvlees of een eenvoudig karbonaadje. Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd. Bovendien is de rode kool de volgende dag misschien nog wel lekkerder, omdat het dan de tijd heeft gehad om alle smaken te laten intrekken.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- 1 rode kool
- 2 tl zout
- 2 kruidnagels
- 2 jeneverbessen
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl kaneel
- 3 el bruine basterdsuiker
- 2 el appelazijn
- 3 appels
- 1 el roomboter
Instructies
- Kook 400 ml water in de waterkoker.
- Haal de buitenste bladeren van de rode kool en snij hem in vieren. Haal met je mes de nerf uit de kwarten. Snij met een scherp mes heel dunne reepjes rode kool van de kwarten.
- Tip: Als je een mandoline gebruikt kun je makkelijker dunne reepjes snijden. Je kunt ook dunne reepjes snijden m.b.v. een keukenmachine.
- Verhit een stoofpan. Doe de reepjes rode kool erin en schenk er 400 ml gekookt water bij. Voeg 2 tl zout, 2 kruidnagels, 2 jeneverbessen, 2 laurierblaadjes, 1 tl kaneel, 3 el bruine basterdsuiker en 2 el appelazijn bij. Meng door elkaar en breng aan de kook. Zet de hittebron laag en laat de rode kool 1 uur rustig pruttelen.
- Tip: Voor een zachter gekookt resultaat laat je de kool een uur langer stoven.
- Tegen het einde van de bereidingstijd schil je 3 appels en snij ze in kleine blokjes. Roer de appelstukjes door de rode kool. Voeg 1 el roomboter toe en roer erdoor. Breng op smaak met zout en (flink wat) peper.
- Serveertip: Serveer de rode met gekookte aardappels en draadjesvlees. Het recept voor lekker draadjesvlees vind je via de link onderaan deze pagina.
Video
Notities
https://travelandfoodblog.nl/draadjesvlees/