Selecteer een pagina

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Captains-Dinner.-Dit-at-vroeger-de-kapitein-aan-boord

Oma's draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker.Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen. Oma begon er s morgens al mee en liet het de hele dag stoven op een petroleumstel. Tegenwoordig kun je het stoofvlees ook op 150 graden in de oven bereiden of in een slow cooker. Maar niet alleen tijd, ook de toevoeging van een zuur zorgt ervoor dat je draadjesvlees heerlijk mals wordt. Vaak is dit wijn, azijn of tomatenpuree,. In dit recept voor oma’s draadjesvlees maak ik gebruik van appelazijn.
Het zuur in azijn zorgt ervoor dat het bindweefsel afgebroken wordt. Hierdoor wordt vlees lekker zacht en valt het na lang genoeg stoven uit elkaar. Je ziet dan allemaal strengetjes vlees, de draadjes dus. Neem voor oma’s draadjesvlees een dik stuk stoofvlees en snij of laat dit door je slager in dikke plakken snijden. Riblappen zijn meestal al iets dikker gesneden dus ook zeer geschikt voor oma’s draadjesvlees.
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Oma's draadjesvlees

  • 1 runderbouillontablet
  • 100 gram bakboter b.v. croma of blue band
  • 750/1.000 gram Sucade- of riblappen
  • 3 uien
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn.
  • 5 jeneverbessen
  • 3 kruidnagels
  • 2 el (appel)azijn
  • 1 el bloem
  • 1 scheutje ketjap manis eventueel

Rode kool met appeltjes

  • 1 rode kool van ongeveer een kilo fijngesneden
  • 3 goudreinet appels
  • 1 tl kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 jeneverbessen
  • 3 el bruine suiker
  • 2 el appelazijn
  • 400 ml water
  • 1 el boter
  • peper en zout

Instructies
 

Oma's draadjesvlees

  • Maak een halve liter runderbouillon van tablet.
  • Verhit een stukje bakboter van 50 gram in een stoofpan. Bestrooi 750/1.000 gram sucade- of riblappen met zout en peper. Braad het rundvlees aan beide kanten aan in de boter. Snipper 1 ui en voeg de ui toe aan het aangebraden vlees. Voeg tevens 2 laurierblaadjes, 2 takjes rozemarijn, 5 jeneverbessen, 3 kruidnagels en 2 eetlepels appelazijn toe. Giet de halve liter runderbouillon erbij
  • Breng het aan de kook en laat het daarna op een lage hittebron in 3 uur gaar stoven. Je kunt de stoofpan ook 3 uur in de oven zetten op 150 graden.
  • Tegen het einde van de stooftijd verhit je in een andere pan het andere stukje boter van 50 gram. Snij 2 uien in halve ringen en bak de uiringen 3 minuten in de boter. Roer er 1 eetlepel bloem door.
  • Haal het rundvlees uit met een schuimspaan uit de stoofpan. Als het goed is, is het nu zo gaar dat het bijna uit elkaar valt. Breng de rundvleesjus opnieuw aan de kook en roer de gebakken uien erdoor. Voor een donkerder kleur van de jus kun je er eventueel een scheutje ketjap manis doorroeren.

Rode kool met appeltjes

  • Doe de fijngesneden rode kool in een pan met het water (2 tl zout op 400 ml water), kruidnagels, laurier, jeneverbes, kaneel, suiker en azijn.
    Rode kool met appel
  • Meng het geheel even goed door en breng aan de kook. Laat ongeveer een uur zachtjes pruttelen onder af en toe omscheppen.
  • Roer na een uur de appelstukjes erdoor en laat nog 5 minuten meestoven.
  • Roer er een eetlepel boter door en breng op smaak met peper en zout.

Video

KokenKoken

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Sambal Goreng Boontjes

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:  Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus.   Sambal Goreng Boontjes Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het...

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt.

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik deze vega lasagne tegen. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit.

Eiernestjes met spek en kaneelsoldaatjes

Een zeer goede manier om oud brood op te maken! Want voor de bodem van de eiernestjes met spek worden rondjes uit oud brood gestoken en voor de kaneelsoldaatjes worden de korstjes door ei gehaald en gebakken.

Kleurrijke budget eenpansmaaltijd

Deze smakelijke eenpansmaaltijd maak je al voor € 2,50 per persoon. Een combinatie van kruidig worstvlees, aardappelpartjes en gemengde groenten.

Captains Dinner

Captains Dinner is een gerecht wat ver terug gaat. Het is ontstaan in de tijd van de VOC. De kapitein kreeg goed te eten, met verse groenten en vlees. Zo is dus Captains DInner ontstaan. Letterlijk, het diner voor de kapitein.

Ouderwets Hollands draadjesvlees