Selecteer een pagina

De leukste accommodaties in Nederland vind je hier

 

Booking.com

Surinaamse prei ovenschotel

Surinaamse-prei-gehakt-ovenschotel
Surinaamse-prei-ovenschotel

Surinaamse prei ovenschotel

Deze Surinaamse prei ovenschotel is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor je portemonnee. Want die € 1,75 per persoon is voor elk huishouden te betalen. De ovenschotel is eigenlijk een fusion van de Surinaamse en Nederlandse keuken. Oer Hollandse prei wordt op smaak gebracht met Hindoestaanse masala, komijn en chili en daarna met aardappelpuree afgebakken in de oven. Het gerecht is ook nog eens hartstikke makkelijk om te maken, want de voorbereiding is peanuts en eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer naar.
Keuken Nederlands, Surinaams
Porties 4 personen

Keukengerei

  • Oven

Ingrediënten
  

  • olijfolie
  • 300 gram half-om-half gehakt of vegagehakt
  • 3 preien
  • 1 volle eetlepel Hindoestaanse masala
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl chilivlokken
  • zout
  • 1 zakje aardappelpuree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • paneermeel
  • Eventueel: 1 kilo aardappels als je verse aardappelpuree maakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Bak 300 gram half-om-half gehakt in de olijfolie. Of gebruik vega gehakt.
    Tip. Wil je zelf vega gehakt maken? Ga naar het recept van chili sin carne op deze site: https://travelandfoodblog.nl/chilisincarne/
    Was 3 preien door ze eerst in de lengte te halveren en daarna onder de kraan af te spoelen. Snij de preien in halve ringen.
    Voeg 1 volle eetlepel Hindoestaanse masala, 1 tl komijnzaad en 1 tl chilivlokken toe. Breng op smaak et zout. Laat de specerijen een paar minuten meebakken.
    Voeg de gesneden prei toe en een blik gepelde tomaten. Knijp de tomaten met je handen fijn. Roer goed door. Laat alles 5 minuten stoven met de deksel op de pan.
  • Maak een zakje aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    Of maak aardappelpuree van verse aardappels door 1 kilo iets kruimige aardappels met een beetje zout in 20 minuten gaar te koken. Giet een scheutje melk bij de afgegoten aardappels en voeg een klontje roomboter toe. Stamp de aardappels met een pureestamper tot puree.
    Aardappelpuree maken
  • Giet de inhoud van de pan in een ovenschaal. Smeer de aardappelpuree over de bovenkant uit en strooi er een laagje paneermeel over. Besprenkel de bovenkant met olijfolie.
  • Zet de voorverwarmde oven op grillstand en zet de ovenschaal voor 20 minuten in de oven tot er een goudbruin krokant korstje is ontstaan.

Video

KokenKoken

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Sambal Goreng Boontjes

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:  Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus.   Sambal Goreng Boontjes Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het...

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Surinaamse spitskool stoofpot

Wat moet je nou klaarmaken met spitskool? Nou, een Surinaamse spitskool stoofpot bijvoorbeeld. Een perfecte combinatie van groente van de Hollandse grond met een exotisch tintje.

Ouderwets Hollands draadjesvlees