De leukste accommodaties in Nederland vind je hier

 

Booking.com

Surinaamse prei ovenschotel

Surinaamse-prei-gehakt-ovenschotel
Surinaamse-prei-ovenschotel

Surinaamse prei ovenschotel

Deze Surinaamse prei ovenschotel is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor je portemonnee. Want die € 1,75 per persoon is voor elk huishouden te betalen. De ovenschotel is eigenlijk een fusion van de Surinaamse en Nederlandse keuken. Oer Hollandse prei wordt op smaak gebracht met Hindoestaanse masala, komijn en chili en daarna met aardappelpuree afgebakken in de oven. Het gerecht is ook nog eens hartstikke makkelijk om te maken, want de voorbereiding is peanuts en eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer naar.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Nederlands, Surinaams
Porties 4 personen

Keukengerei

  • Oven

Ingrediënten
  

  • olijfolie
  • 300 gram half-om-half gehakt of vegagehakt
  • 3 preien
  • 1 volle eetlepel Hindoestaanse masala
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl chilivlokken
  • zout
  • 1 zakje aardappelpuree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • paneermeel
  • Eventueel: 1 kilo aardappels als je verse aardappelpuree maakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Bak 300 gram half-om-half gehakt in de olijfolie. Of gebruik vega gehakt.
    Tip. Wil je zelf vega gehakt maken? Ga naar het recept van chili sin carne op deze site: https://travelandfoodblog.nl/chilisincarne/
    Was 3 preien door ze eerst in de lengte te halveren en daarna onder de kraan af te spoelen. Snij de preien in halve ringen.
    Voeg 1 volle eetlepel Hindoestaanse masala, 1 tl komijnzaad en 1 tl chilivlokken toe. Breng op smaak et zout. Laat de specerijen een paar minuten meebakken.
    Voeg de gesneden prei toe en een blik gepelde tomaten. Knijp de tomaten met je handen fijn. Roer goed door. Laat alles 5 minuten stoven met de deksel op de pan.
  • Maak een zakje aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    Of maak aardappelpuree van verse aardappels door 1 kilo iets kruimige aardappels met een beetje zout in 20 minuten gaar te koken. Giet een scheutje melk bij de afgegoten aardappels en voeg een klontje roomboter toe. Stamp de aardappels met een pureestamper tot puree.
    Aardappelpuree maken
  • Giet de inhoud van de pan in een ovenschaal. Smeer de aardappelpuree over de bovenkant uit en strooi er een laagje paneermeel over. Besprenkel de bovenkant met olijfolie.
  • Zet de voorverwarmde oven op grillstand en zet de ovenschaal voor 20 minuten in de oven tot er een goudbruin krokant korstje is ontstaan.

Video

KokenKoken

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Roti met Doksa Masala. Surinaams gestoofde eend.

De Doksa Masala heeft een paar uur staan stoven in de oven waardoor de eend super zacht is geworden. In een heerlijke kruidige saus met een beetje pit van Madame Jeanette peper. Lekker met Surinaamse aardappels en boontjes, een eitje en een luchtige rotiplaat.

Paksoi Masala Stamppot met Surinaams Zoutvlees

Echt een stamppot met een twist. De kruidige en smeuïge stamppot heeft pit gekregen door de Hindoestaanse masala en Madame Jeannette peper. Bovenop de stamppot gaat een schep met heerlijk Surinaams zoutvlees.

Surinaamse oliebollen met bakbanaan en rum

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier  Surinaamse oliebollen met bakbanaan en rum Surinaamse oliebollen met bakbanaan Ongetwijfeld ken je de Nederlandse oliebol met rozijnen die je bij elke oliebollenkraam kan halen. Ik wil je dit keer...

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Surinaamse spitskool stoofpot

Wat moet je nou klaarmaken met spitskool? Nou, een Surinaamse spitskool stoofpot bijvoorbeeld. Een perfecte combinatie van groente van de Hollandse grond met een exotisch tintje.

Argentijnse empanadas

Argentijnse empanadas. Hét streetfood van Buenos Aires.   Argentijnse empanadas Een empanada is gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. De naam komt van het Spaanse werkwoord empanar, dat letterlijk inpakken of inwikkelen met brood betekent. Empanadas...

Ouderwets Hollands draadjesvlees