De leukste accommodaties in Nederland vind je hier
Surinaamse prei ovenschotel
Surinaamse prei ovenschotel
Deze Surinaamse prei ovenschotel is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor je portemonnee. Want die € 1,75 per persoon is voor elk huishouden te betalen. De ovenschotel is eigenlijk een fusion van de Surinaamse en Nederlandse keuken. Oer Hollandse prei wordt op smaak gebracht met Hindoestaanse masala, komijn en chili en daarna met aardappelpuree afgebakken in de oven. Het gerecht is ook nog eens hartstikke makkelijk om te maken, want de voorbereiding is peanuts en eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer naar.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Keukengerei
- Oven
Ingrediënten
- olijfolie
- 300 gram half-om-half gehakt of vegagehakt
- 3 preien
- 1 volle eetlepel Hindoestaanse masala
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl chilivlokken
- zout
- 1 zakje aardappelpuree
- 1 blik gepelde tomaten
- paneermeel
- Eventueel: 1 kilo aardappels als je verse aardappelpuree maakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Bak 300 gram half-om-half gehakt in de olijfolie. Of gebruik vega gehakt. Tip. Wil je zelf vega gehakt maken? Ga naar het recept van chili sin carne op deze site: https://travelandfoodblog.nl/chilisincarne/Was 3 preien door ze eerst in de lengte te halveren en daarna onder de kraan af te spoelen. Snij de preien in halve ringen. Voeg 1 volle eetlepel Hindoestaanse masala, 1 tl komijnzaad en 1 tl chilivlokken toe. Breng op smaak et zout. Laat de specerijen een paar minuten meebakken.Voeg de gesneden prei toe en een blik gepelde tomaten. Knijp de tomaten met je handen fijn. Roer goed door. Laat alles 5 minuten stoven met de deksel op de pan.
- Maak een zakje aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking. Of maak aardappelpuree van verse aardappels door 1 kilo iets kruimige aardappels met een beetje zout in 20 minuten gaar te koken. Giet een scheutje melk bij de afgegoten aardappels en voeg een klontje roomboter toe. Stamp de aardappels met een pureestamper tot puree.
- Giet de inhoud van de pan in een ovenschaal. Smeer de aardappelpuree over de bovenkant uit en strooi er een laagje paneermeel over. Besprenkel de bovenkant met olijfolie.
- Zet de voorverwarmde oven op grillstand en zet de ovenschaal voor 20 minuten in de oven tot er een goudbruin krokant korstje is ontstaan.