De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Paksoi Masala Stamppot met Surinaams Zoutvlees

Paksoi-Masala-Stamppot-met-authentiek-Surinaams-zoutvlees
Paksoi-Masala-Stamppot met een twist

Paksoi Masala Stamppot met Surinaams Zoutvlees

Echt een stamppot met een twist deze paksoi stamppot. De kruidige en smeuïge stamppot heeft pit gekregen door de Hindoestaanse masala en Madame Jeannette peper. Bovenop de stamppot gaat een schep met heerlijk Surinaams zoutvlees, wat behalve op deze stamppot ook heerlijk is op een Surinaams broodje. Hoe je dat Surinaamse zoutvlees het beste klaarmaakt leg ik je uit in deze video. Kijk, kook en geniet!
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Nederlands, Surinaams
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Surinaams zoutvlees

  • 1 kilo zoutvlees bv van Lufo (te koop bij de toko of een Turkse slager)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 laoswortel (galanga) indien niet verkrijgbaar: 1 tl laospoeder
  • 2 daun salamblaadjes
  • 6 pimentkorrels all spice
  • 1 tl gemalen koriander
  • 2 maggi bouillonblokjes
  • 1 el rietsuiker
  • 1 el sambal manis
  • 1 grote tomaat
  • 2 el tomatenketchup
  • 1 scheut ketjap manis ketjap A
  • 1 scheut zoete chilisaus
  • gebakken uitjes om te garneren

Paksoi stamppot

  • 1 à 1,2 kilo aardappels
  • 150 gram spekreepjes
  • 4 sjalotjes of 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 Madame Jeanette peper 1 eetlepel sambal manis voor een minder pittig resultaat
  • 1 el Hindoestaanse masala
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 kopje yoghurt
  • 1 stronk paksoi

Instructies
 

Surinaams zoutvlees

  • Gooi de bak met zoutvlees leeg in een vergiet en spoel het vlees af onder de stromende kraan.
  • Doe de stukken zoutvlees in een stoofpan en giet er gekookt water bij tt het vlees onder staat. Breng aan de kook. Zet de hittebron lager en laat het vlees 1 uur rustig pruttelen en uitkoken.
  • Haal na 1 uur het zoutvlees uit de pan en laat. het uitlekken in een vergiet.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie. Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook en fruit dit een paar minuten in de olie.
  • Snij 2 stukjes van laoswortel (galanga) af en voeg toe. Indien niet verkrijgbaar: 1 tl laospoeder.
  • Voeg 2 daun salamblaadjes, 6 pimentkorrels, 1 tl gemalen koriander (all spice) , 2 maggi bouillonblokjes, 1 el rietsuiker en 1 el sambal manis toe. Roer door.
  • Snij 1 grote tomaat in stukjes en voeg toe + 2 eetlepels tomatenketchup.
  • Voeg een flinke scheut ketjap manis (ketjap A) en zoete chilisaus toe. Roer door elkaar in de wok.
  • Snij het zoutvlees in stukjes en haal de stukken bot eruit. Roer de stukken vlees door de saus en laat het nog een half uur tot 1 uur rustig pruttelen op een lage hittebron.

Paksoi stamppot

  • Zet de waterkoker aan met een liter water.
  • Schil 1 à 1,2 kilo aardappels, spoel de aardappels af onder de kraan, snij ze in stukken en gooi ze in een pan.
  • Giet er gekookt water bij tot de aardappels net onder staan en breng aan de kook. Laat de aardappels 20 minuten koken met de deksel op de pan.
  • Verhit een wok en bak hier 150 gram spekreepjes in.
  • Snij 4 sjalotjes (of 1 grote ui) in halve ringen en gooi bij de spekreepjes.
  • Pers 2 teentjes knoflook uit en voeg toe.
  • Snij 1 Madame Jeanette peper doormidden, haal de zaadlijsten en zaadjes eruit en snij het vruchtvlees fijn. Voeg toe
    Tip: Voor een minder pittig resultaat gebruik je beter geen Madame Jeanette peper maar voeg je 1 eetlepel sambal manis toe.
  • Voeg 1 el Hindoestaanse masala, 1 tl paprikapoeder, 1 tl nootmuskaat en 1 kopje yoghurt toe.
  • Was de paksoi onder de kraan en snij deze in dunne reepjes. Voeg toe en roer door.
  • Giet de aardappels af en stamp ze met een pureestamper. Giet de saus met de paksoi erbij en roer door elkaar.

Serveren

  • Schep de stamppot op een bord, doe daar een schep zoutvlees bovenop en garneer meer gebakken uitjes.

Video

Notities

Probeer ook deze stamppot eens
Hollandse hutspot met een Spaanse twist
Oosterse-boerenkoolstamppot-met-kip-ketjap-en-rode-peper
Trefwoord Stoofgerecht
KokenKoken
Rene van der Linden van Rene in de keuken

Rene in de Keuken

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Rene in de keuken YouTube

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Thaise Drunken Noodles

Het gerecht Drunken Noodles is ontstaan omdat veel Thaise mensen dit graag eten na een avondje stappen en borrelen. Een soort anti-kater recept dus en ideaal streetfood. In Thailand wordt dit gerecht gemaakt met veel meer pepers dan ik hier gebruik, mijn versie is aangepast voor de Europese smaak.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!