De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Paksoi Masala Stamppot met Surinaams Zoutvlees

Paksoi-Masala-Stamppot-met-authentiek-Surinaams-zoutvlees
Paksoi-Masala-Stamppot met een twist

Paksoi Masala Stamppot met Surinaams Zoutvlees

Echt een stamppot met een twist deze paksoi stamppot. De kruidige en smeuïge stamppot heeft pit gekregen door de Hindoestaanse masala en Madame Jeannette peper. Bovenop de stamppot gaat een schep met heerlijk Surinaams zoutvlees, wat behalve op deze stamppot ook heerlijk is op een Surinaams broodje. Hoe je dat Surinaamse zoutvlees het beste klaarmaakt leg ik je uit in deze video. Kijk, kook en geniet!
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Nederlands, Surinaams
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Surinaams zoutvlees

  • 1 kilo zoutvlees bv van Lufo (te koop bij de toko of een Turkse slager)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 laoswortel (galanga) indien niet verkrijgbaar: 1 tl laospoeder
  • 2 daun salamblaadjes
  • 6 pimentkorrels all spice
  • 1 tl gemalen koriander
  • 2 maggi bouillonblokjes
  • 1 el rietsuiker
  • 1 el sambal manis
  • 1 grote tomaat
  • 2 el tomatenketchup
  • 1 scheut ketjap manis ketjap A
  • 1 scheut zoete chilisaus
  • gebakken uitjes om te garneren

Paksoi stamppot

  • 1 à 1,2 kilo aardappels
  • 150 gram spekreepjes
  • 4 sjalotjes of 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 Madame Jeanette peper 1 eetlepel sambal manis voor een minder pittig resultaat
  • 1 el Hindoestaanse masala
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 kopje yoghurt
  • 1 stronk paksoi

Instructies
 

Surinaams zoutvlees

  • Gooi de bak met zoutvlees leeg in een vergiet en spoel het vlees af onder de stromende kraan.
  • Doe de stukken zoutvlees in een stoofpan en giet er gekookt water bij tt het vlees onder staat. Breng aan de kook. Zet de hittebron lager en laat het vlees 1 uur rustig pruttelen en uitkoken.
  • Haal na 1 uur het zoutvlees uit de pan en laat. het uitlekken in een vergiet.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie. Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook en fruit dit een paar minuten in de olie.
  • Snij 2 stukjes van laoswortel (galanga) af en voeg toe. Indien niet verkrijgbaar: 1 tl laospoeder.
  • Voeg 2 daun salamblaadjes, 6 pimentkorrels, 1 tl gemalen koriander (all spice) , 2 maggi bouillonblokjes, 1 el rietsuiker en 1 el sambal manis toe. Roer door.
  • Snij 1 grote tomaat in stukjes en voeg toe + 2 eetlepels tomatenketchup.
  • Voeg een flinke scheut ketjap manis (ketjap A) en zoete chilisaus toe. Roer door elkaar in de wok.
  • Snij het zoutvlees in stukjes en haal de stukken bot eruit. Roer de stukken vlees door de saus en laat het nog een half uur tot 1 uur rustig pruttelen op een lage hittebron.

Paksoi stamppot

  • Zet de waterkoker aan met een liter water.
  • Schil 1 à 1,2 kilo aardappels, spoel de aardappels af onder de kraan, snij ze in stukken en gooi ze in een pan.
  • Giet er gekookt water bij tot de aardappels net onder staan en breng aan de kook. Laat de aardappels 20 minuten koken met de deksel op de pan.
  • Verhit een wok en bak hier 150 gram spekreepjes in.
  • Snij 4 sjalotjes (of 1 grote ui) in halve ringen en gooi bij de spekreepjes.
  • Pers 2 teentjes knoflook uit en voeg toe.
  • Snij 1 Madame Jeanette peper doormidden, haal de zaadlijsten en zaadjes eruit en snij het vruchtvlees fijn. Voeg toe
    Tip: Voor een minder pittig resultaat gebruik je beter geen Madame Jeanette peper maar voeg je 1 eetlepel sambal manis toe.
  • Voeg 1 el Hindoestaanse masala, 1 tl paprikapoeder, 1 tl nootmuskaat en 1 kopje yoghurt toe.
  • Was de paksoi onder de kraan en snij deze in dunne reepjes. Voeg toe en roer door.
  • Giet de aardappels af en stamp ze met een pureestamper. Giet de saus met de paksoi erbij en roer door elkaar.

Serveren

  • Schep de stamppot op een bord, doe daar een schep zoutvlees bovenop en garneer meer gebakken uitjes.

Video

Notities

Probeer ook deze stamppot eens
Hollandse hutspot met een Spaanse twist
Oosterse-boerenkoolstamppot-met-kip-ketjap-en-rode-peper
Trefwoord Stoofgerecht
KokenKoken
Rene van der Linden van Rene in de keuken

Rene in de Keuken

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Rene in de keuken YouTube

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Zet deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan.

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!