De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Klassieke asperges met hollandaisesaus

Klassieke-asperges-met-hollandaisesaus-en-krieltjes-met-rozemarijn
Klassieke-asperges-met-hollandaisesaus-en-krieltjes-met-rozemarijn

Klassieke asperges met hollandaisesaus

Het traditionele aspergeseizoen loopt van eind april tot eind juni. Een korte periode waar ik graag gebruik van maak omdat het een heerlijke seizoensgroente is. Mits goed klaargemaakt, want het kan in de bereidingswijze ook nog wel eens fout gaan. Het resultaat is dan een stugge vezelige asperge die gewoon niet lekker is. En dat is zonde, want de asperge is tegenwoordig een kostbare groente. In dit recept laat ik je zien hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Keukengerei

  • staafmixer

Ingrediënten
  

Ovengeroosterde krieltjes

  • 750 à 1000 gram krieltjes met schil
  • 1 takje rozemarijn
  • zout en peper uit de molen
  • (chili)olijfolie

Asperges klaarmaken

  • 500 à 750 gram gram asperges of meer
  • 8 pimentkorrels
  • 1 tl zout
  • 1 el kristalsuiker
  • 1/2 citroen
  • 4 eieren
  • peterselie
  • 1 pakje beenham vleeswaar

Hollandaisesaus

  • 125 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 1/2 citroen
  • zout en peper uit de molen
  • 1 tl mosterd
  • 2 el mayonaise eventueel

Instructies
 

Ovengeroosterde krieltjes

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Was 750 à 1000 gram krieltjes in de schil. Snij de krieltjes door de helft en gooi ze in een ovenschaal.
  • Rits van 1 takje rozemarijn de naaldjes, hak ze fijn en strooi ze over de krieltjes. Maal er zout en peper uit de molen over en sprenkel er (chili)olijfolie over. Meng het door elkaar met je handen en leg de krieltjes met de doorgesneden kant zoveel mogelijk naar boven.
  • Zet de oven op grillstand en rooster de krieltjes 30 tot 45 minuten in de oven op 225 graden.

Asperges klaarmaken

  • Snij van 500 à 750 gram asperges 2 cm van de houterige onderkant af. Schil daarna de asperges met een dunschiller 2 keer rondom. De asperges mogen royaal geschild worden om geen draderige asperges te krijgen. Dit schillen doe ongeveer vanaf 1 cm onder het kopje naar beneden toe.
  • Gooi de schillen niet weg maar leg ze op de bodem van de kookpan waar je de asperges in gaat schillen. Van het kookvocht en de schillen kun je later aspergesoep maken. Leg de geschilde asperges op het bedje van aspergeschillen. Giet koud water bij tot de asperges onder staan, voeg 8 pimentkorrels toe, 1 tl zout en 1 el kristalsuiker. Knijp het sap van een halve citroen erbij uit en gooi de uitgeknepen citroen er ook bij. Breng het aan de kook.
  • Laat de asperges 4 minuten koken met de deksel op de pan. Draai daarna de hittebron uit maar laat de asperges 20 minuten in het kookwater staan om na te garen.
  • Kook 4 eieren halfzacht. Pel de eieren.
  • Haal de asperges uit de pan en laat ze even uitdruipen op een theedoek.

Hollandaisesaus

  • Laat 125 gram roomboter smelten in een steelpan.
  • Splits 2 eieren en doe de dooiers in een mengbeker van de staafmixer. Voeg 1 el heet water toe, het sap van een halve citroen, zout en peper uit de molen en 1 tl mosterd.
  • Zet de staafmixer in de mengbeker en mix het tot een gladde saus. Voor een dikkere saus kun je er eventueel 2 el mayonaise door mengen.

Serveren

  • Leg een aantal asperges op een bord. Schep er krieltjes uit de oven bij. Snij een ei doormidden en leg erbij. Vouw een paar plakjes beenham en leg erbij. Schep de Hollandaisesaus erover en garneer met gehakte peterseilie.

Video

Trefwoord Asperges, Aspergesaus
KokenKoken
Rene van der Linden van Rene in de keuken

Rene in de Keuken

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Rene in de keuken YouTube

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Creamy Cajun Chicken

De creamy cajun chicken in dit recept is geïnspireerd door de cajunkeuken en is heerlijk romig en tegelijkertijd spicy van smaak. Die smaak komt met name tot stand door de cajun kruiden.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Zet deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan.

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.