De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier
Klassieke asperges met hollandaisesaus
Klassieke asperges met hollandaisesaus
Het traditionele aspergeseizoen loopt van eind april tot eind juni. Een korte periode waar ik graag gebruik van maak omdat het een heerlijke seizoensgroente is. Mits goed klaargemaakt, want het kan in de bereidingswijze ook nog wel eens fout gaan. Het resultaat is dan een stugge vezelige asperge die gewoon niet lekker is. En dat is zonde, want de asperge is tegenwoordig een kostbare groente. In dit recept laat ik je zien hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Keukengerei
- staafmixer
Ingrediënten
Ovengeroosterde krieltjes
- 750 à 1000 gram krieltjes met schil
- 1 takje rozemarijn
- zout en peper uit de molen
- (chili)olijfolie
Asperges klaarmaken
- 500 à 750 gram gram asperges of meer
- 8 pimentkorrels
- 1 tl zout
- 1 el kristalsuiker
- 1/2 citroen
- 4 eieren
- peterselie
- 1 pakje beenham vleeswaar
Hollandaisesaus
- 125 gram roomboter
- 2 eieren
- 1/2 citroen
- zout en peper uit de molen
- 1 tl mosterd
- 2 el mayonaise eventueel
Instructies
Ovengeroosterde krieltjes
- Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Was 750 à 1000 gram krieltjes in de schil. Snij de krieltjes door de helft en gooi ze in een ovenschaal.
- Rits van 1 takje rozemarijn de naaldjes, hak ze fijn en strooi ze over de krieltjes. Maal er zout en peper uit de molen over en sprenkel er (chili)olijfolie over. Meng het door elkaar met je handen en leg de krieltjes met de doorgesneden kant zoveel mogelijk naar boven.
- Zet de oven op grillstand en rooster de krieltjes 30 tot 45 minuten in de oven op 225 graden.
Asperges klaarmaken
- Snij van 500 à 750 gram asperges 2 cm van de houterige onderkant af. Schil daarna de asperges met een dunschiller 2 keer rondom. De asperges mogen royaal geschild worden om geen draderige asperges te krijgen. Dit schillen doe ongeveer vanaf 1 cm onder het kopje naar beneden toe.
- Gooi de schillen niet weg maar leg ze op de bodem van de kookpan waar je de asperges in gaat schillen. Van het kookvocht en de schillen kun je later aspergesoep maken. Leg de geschilde asperges op het bedje van aspergeschillen. Giet koud water bij tot de asperges onder staan, voeg 8 pimentkorrels toe, 1 tl zout en 1 el kristalsuiker. Knijp het sap van een halve citroen erbij uit en gooi de uitgeknepen citroen er ook bij. Breng het aan de kook.
- Laat de asperges 4 minuten koken met de deksel op de pan. Draai daarna de hittebron uit maar laat de asperges 20 minuten in het kookwater staan om na te garen.
- Kook 4 eieren halfzacht. Pel de eieren.
- Haal de asperges uit de pan en laat ze even uitdruipen op een theedoek.
Hollandaisesaus
- Laat 125 gram roomboter smelten in een steelpan.
- Splits 2 eieren en doe de dooiers in een mengbeker van de staafmixer. Voeg 1 el heet water toe, het sap van een halve citroen, zout en peper uit de molen en 1 tl mosterd.
- Zet de staafmixer in de mengbeker en mix het tot een gladde saus. Voor een dikkere saus kun je er eventueel 2 el mayonaise door mengen.
Serveren
- Leg een aantal asperges op een bord. Schep er krieltjes uit de oven bij. Snij een ei doormidden en leg erbij. Vouw een paar plakjes beenham en leg erbij. Schep de Hollandaisesaus erover en garneer met gehakte peterseilie.
Video
Rene in de Keuken
Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.
Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.