15 tips die echt werken voor het boeken van goedkope vliegtickets

Je verre reis begint met boeken van je vlucht. Waar wil je heen? Wat wil je nog ontdekken? Er is zoveel te zien en te beleven in de wereld. Wat voor mij de reis nog een stuk leuker maakt is wanneer ik m’n vliegtickets voor een voordelige prijs kan kopen. Zeker als je met meer personen reist kan dat voordeel flink oplopen. De kunst is dan ook om op zoek te gaan naar de meest goedkope vliegtickets voor jouw reisbestemming. Zo houd je meer geld over voor je accommodaties en excursies. Maar hoe doe je dat?

Je kunt met de verschillende tools van Skyscanner al redelijk snel en gemakkelijk goedkope vliegtickets vinden, maar er zijn nog meer tips en trucs die je kunt gebruiken bij het zoeken naar goedkope vliegtickets. Hieronder geef ik een aantal tips die echt werken om goedkope vliegtickets te boeken. Als je deze tips op de juiste manier toepast zul je niet meer meemaken dat je teveel betaald voor een vliegticket. Doe er je voordeel mee en vind de goedkoopste vliegtickets!

Inchecken met mijn goedkope vliegtickets op de luchthaven

1. Goedkope vliegtickets boeken? Het belangrijkste. Probeer flexibel te zijn!

Je kunt je voorstellen dat vliegtickets naar populaire reisbestemmingen in het hoogseizoen duurder zijn. Als je goedkoper uit wilt zijn moet je flexibel zijn. Houd hier dus rekening mee als je goedkoop aan vliegtickets wilt komen.

Heb je nog helemaal geen voorkeur voor een datum of bestemming? Of wil je juist graag naar Bangkok maar heb je nog geen specifieke datum in gedachten? Grote kans dat je dan een superdeal kunt binnen halen. Zit je aan schoolvakanties vast of  maar weet je nog niet waarheen? Ook dan zijn er mogelijkheden voor het vinden van goedkope vliegtickets.

Het wordt pas lastiger als zowel de datum als de bestemming al vaststaan. Maar zelfs dan zijn er mogelijkheden. Er zijn vrijwel altijd goedkope vliegreizen te vinden als je weet waar je moet zoeken naar goedkope vliegtickets. En met onderstaande tips help ik je een beetje op weg.

2. Begin je zoektocht met de ITA Matrix tool en Google Flights.

‘Waar kan ik het beste mijn vliegtickets boeken?’ Die vraag hoor je vaak. Er zijn eindeloos veel zoekmachines te vinden die je doen geloven dat ze je de goedkoopste vliegtickets voorschotelen. Er is echter niet één bepaalde website is waarmee je goedkoop vliegtickets kunt boeken. Je zult verschillende tools moeten gebruiken om tot het beste resultaat te komen. Ik laat je daarom graag zien hoe ik dit normaal gesproken aanpak.

Start je zoektocht door gebruik te maken van de ITA Matrix tool. Dit programma werd voorheen veel door reisbureaus en zelfstandige reisagenten gebruikt. Hiermee kun je namelijk heel gedetailleerd naar goedkope vluchten zoeken. Zo kun je meerdere vliegvelden in de regio selecteren of aangeven dat je in een bepaalde klasse wilt vliegen. Als consument een ticket boeken met de ITA Matrix tool gaat echter niet. Het is dus puur bedoeld om de prijzen te checken.

De ITA Matrix tool is nogal geavanceerd en daardoor misschien niet zo gebruiksvriendelijk. Google Flights gebruikt sinds een tijdje dezelfde data dus ook deze tool kun je goed inzetten voor je eerste zoektocht. Google Flights laat in tegenstelling tot de ITA Matrix tool ook de links naar de desbetreffende aanbieders zien. Veel handiger dus. Mocht je nu een goede deal vinden, ga dan niet gelijk naar de aanbieder toe maar noteer de prijzen en data even. Met die gegevens ga je namelijk nog even verder zoeken naar budget vliegtickets.

3. Zoek en vergelijk goedkope vliegtickets op Skyscanner en Momondo

Gek genoeg tonen niet alle vergelijkingssites dezelfde resultaten. Soms toont Skyscannerbijvoorbeeld wel dat ene goedkope vliegticket naar Bangkok en Momondo. niet. Kleine low-cost vliegmaatschappijen worden in sommige gevallen niet eens opgenomen in de resultatenlijstOok heeft iedere website zo zijn eigen zoekfuncties. De volgorde waarin je deze tools gebruikt maakt dus niet heel veel uit. Als je het maar wel vergelijkt in zowel Google FlightsSkyscanner en Momondo. De prijzen kunnen namelijk flink verschillen. Hieronder zal ik de voordelen van Skyscanner nader toelichten.

Met skyscanner naar bestemming 'overal' zoeken

4. Goedkope vliegtickets zoeken met Skyscanner en Momondo

Skyscanner is in Nederland ontzettend populair. Ik gebruik deze tool al jaren om goedkope tickets te boeken. Er zitten namelijk heel veel handigheidjes in deze tool. Zo kun je bij het zoeken naar een bestemming het invulveld op ‘overal’ zetten en de vertrekdatum op ‘goedkoopste maand’. Heel handig als niet gebonden bent aan een bepaalde periode of bestemming.

Als je niet bent gebonden aan een vertrekdatum maar je wilt wel binnen een maand op reis gaan, dan kun je de kalender gebruiken. Je vult in dit geval de bestemming in en je zet het invulveld voor datum op een specifieke maand. Als je nu je tickets laat zoeken komt er vervolgens een kalender in beeld met de prijzen per vertrekdatum. Daar kan per dag een groot verschil in zitten.

Als je wel bent gebonden aan een bepaalde vertrekdatum kun je prijsalarm instellen. Je krijgt dan vanzelf een e-mail wanneer de prijs daalt van je vliegticket. (Ook wanneer deze stijgt overigens ;-))

Wat veel mensen niet weten is dat er bij Skyscanner ook een optie is om alle ticketprijzen op een wereldkaart te tonen. Hiermee kun je in een oogopslag zien wat de goedkoopste tickets voor een bepaalde maand naar diverse bestemmingen zijn. Deze ‘kaart’ functie vind je rechtsboven het zoekmenu en op de homepage zelf.

Momondo is een inspirerende wereldwijde reiszoekmachine die prijzen voor vluchten, hotels en autoverhuur vergelijkt.Momondo verkoopt geen vliegtickets. Net als Skyscanner  is het een prijsvergelijkings-  en reisinspiratiewebsite met een visie om de wereld open te stellen voor iedereen.

Erg handig bij het zoeken naar vliegtickets met Momondo is de grafiek die boven je zoekresultaten getoont wordt. Wanneer je een zoekopdracht heb gedaan naar een bepaalde bestemming op een bepaalde datum zie je boven in beeld een grafiek met datums wanneer jouw vlucht goedkoper of duurder is. Ook bij Momondo kun je een prijsalert instellen.

Goedkope vliegtickets op Momondo

5. Vliegtickets goedkoop boeken: Kijk naar alternatieve vliegroutes en check de kalender

Je weet nu welke tools je kunt gebruiken voor het vinden van goedkope vliegtickets. Maar waar moet je nog meer op letten? Het kan een stuk voordeliger zijn om vanaf een ander vliegveld dan Schiphol Airport te vliegen. Vergelijk dus ook de prijzen met vertrek vanaf een ander vliegveld. Voor vluchten binnen Europa is kun je vaak voordeliger tickets vinden als je vanaf Eindhoven of Rotterdam vliegt. Voor internationale vluchten zijn bij onze buurlanden de tickets soms iets goedkoper. Woon je dichtbij de grens dan kan het lonen om te vliegen vanaf Weeze Airport, Dusseldorf of Brussel.

Met British Airways heb ik ook goede ervaringen. Deze Britse maatschappij vliegt vanaf London Heathrow naar verre bestemmingen. Het heeft bij mij meerdere keren de moeite geloond om een vlucht vanaf Heathrow te boeken en dan nog een losse vlucht te boeken naar Londen. Of met de trein naar Londen. Dat gaat tegenwoordig ook heel snel.

Vliegen op dinsdag, woensdag en donderdag is over het algemeen het goedkoopst. Terug kun je het beste vliegen op zondag, dinsdag of woensdag. Eerder genoemde vergelijkingssite Skyscanner heeft een handige kalender functie waarmee je kunt zien of dit voor jouw reisperiode ook daadwerkelijk het geval is. Zo kun je zien wat de goedkoopste dagen van een bepaalde maand zijn. Let op: het gaat vaak om een indicatie, als je doorklikt kan de prijs alsnog verschillen.

6. Twee reizen in één: Maak slim gebruik van tussenstops

Niet alleen de vertrek of aankomstbestemming is belangrijk voor het vinden van goedkope vliegtickets. Soms kan het tientallen of zelfs honderden euro’s schelen als je één of meerdere tussenstops maakt. Je moet tussendoor dan wel wachten en meestal vlieg je op ongunstige tijden. Maar je kunt er echter ook voor kiezen om op deze manier meerdere reisbestemmingen met elkaar te combineren tijdens één enkele reis.

Zo vloog ik ooit naar Costa Rica met United Airlines, waarbij ik een verplichte tussenstop had in Orlando, Florida. De tussenstop heb ik kunnen verlengen met een week zodat ik zowel Florida als Costa Rica kon bezoeken. En dat voor de prijs van slechts een enkel vliegticket! Het is dus zeker het overwegen waard om vliegtickets voor meerdere bestemmingen in één keer te boeken. Populaire stopover bestemmingen zijn: Londen, Orlando, Reykjavik, Helsinki, Lissabon, Abu Dhabi, Dubai, Qatar, Bangkok, Taipei en Singapore.

7. Zoek eens vanaf een andere locatie

Vergelijkingssites laten cookies achter en kunnen zo jouw voorkeuren bijhouden. Wannneer je telkens vanaf dezelfde computer naar vliegtickets aan het zoeken bent stel je vliegtuigmaatschappijen in staat om de prijzen kunstmatig te verhogen. Probeer eens een zoekactie vanaf een andere locatie. Bijvoorbeeld op je werk of bij vrienden thuis. Het gebeurt niet zelden dat er andere prijzen voorgeschoteld worden.

8. Wereldtip! Goedkoper vliegen door te boeken vanuit een ‘ander land’

Met een simpele truc kun je flink besparen op je vliegticket. Dit doe je door op vergelijkingssites aan te geven dat je vanuit een ander land boekt.

Op vergelijkingssites als Skyscanner kun je het land aanpassen van waaruit je een ticket zoekt. Je komt dan bijvoorbeeld op de Engelse of Turkse versie van de website. Bij Skyscanner doe je dit rechtsboven op de site, bij de knop met het landenvlaggetje.

Zo kan een ticket vanuit Amsterdam naar Singapore ruim € 100,- goedkoper zijn als je het vanuit ‘Duitsland’ boekt. Probeer verschillende landen uit, en uiteindelijk zal je zien dat de ticketprijs enorm kan verschillen. Je zult hier overigens zelf mee moeten experimenteren, er is niet een land aan te wijzen waaruit het standaard goedkoper is om te boeken.

9. Zijn Last minute vliegtickets nu goedkoper of niet?

Het is belangrijk dat je je vliegticket op het juiste moment boekt. Vliegtickets worden ongeveer een jaar van tevoren aangeboden. Eerder zoeken heeft dus geen zin en vlak nadat ze online komen zijn ze over het algemeen wat duurder. Hetzelfde geldt voor last minute vliegtickets. Veel mensen denken dat last minute vluchten vaak goedkoper zijn maar dat is in de meeste gevallen niet het geval. Over het algemeen geldt dus: niet te vroeg boeken en niet te laat. Maar ergens er tussenin. Meestal een half jaar voor je vertrekdatum.

Zodra airlines stoelen gaan verkopen voor een vlucht, worden ze in verschillende boekingsklassen aangeboden. Dit is iets anders dan de daadwerkelijke klasse aan boord (zoals Economy Class en Business Class). We hebben het hier over de verschillende type vliegtickets. Iedere boekingsklasse heeft zijn eigen voorwaarden. De meest goedkope boekingsklasse biedt vaak geen of weinig flexibiliteit. Het wijzigen of annuleren van je ticket kan dan bijvoorbeeld niet.

Hogere boekingsklassen bieden die flexibiliteit vaak wel maar daardoor wordt de prijs van het ticket vaak hoger. Binnen iedere klasse zijn er maar een beperkt aantal stoelen te vergeven. Hoe langer je dus wacht met de aanschaf van je ticket, hoe groter de kans is dat de goedkopere boekingsklassen uitverkocht zijn

10. Vlucht boeken op het juiste moment

Wanneer vliegtickets boeken? Je weet nu dat last minute vliegen vaak niet het goedkoopst is, maar wat is dan het juiste moment? 8 maanden tot 7 weken (of 60 dagen) voor vertrek een ticket boeken schijnt het goedkoopst te zijn, maar ik heb zelf die ervaring niet. Voor mij heeft het tot nu toe het beste gewerkt als ik m’n vliegtickets ongeveer een half jaar van te voren boek. Wil ik in juni vliegen, dan ga ik in december boeken.

Het loont ook de moeite om een prijsalarm in te stellen. De prijzen veranderen namelijk continu. Je kunt daarom het beste een prijsalarm instellen bij Skyscanner en Google Flights. Zodra de prijs van het ticket daalt ontvang je automatisch per e-mail een melding.

Een prijsalarm instellen doe je eigenlijk alleen als je op een specifieke datum moet vliegen. Zo krijg je een goed beeld van de fluctuerende prijzen. Wil je gewoon graag een keer naar New York, Bangkok, Curaçao of Kaapstad? Of gewoon een goedkope vlucht boeken in Europa en vliegen als de prijzen het allerlaagst zijn? Dan is het handig een prijsalarm aan te maken op Skyscanner. 

11. Maak gebruik van loyaliteitsprogramma’s en gebruik kortingscodes

Vlieg je regelmatig? Schrijf je dan sowieso in voor de verschillende loyaliteitsprogramma’s van de airlines waarmee je vliegt. Door punten te sparen kun je vaak korting krijgen op je volgende vliegticket of upgraden naar bijvoorbeeld Business Class. Vaak werken meerdere grote airlines samen en kun je de gespaarde punten bij de verschillende vliegtuigmaatschapijen inwisselen. Frequent flyers kunnen hier echt heel veel geld mee besparen!

Ga online ook eens op zoek naar kortingscodes. Online kun je met een Expedia Kortingscode namelijk goedkopere vliegtickets boeken. Op Ticketspy en HolidayGuru vind je vaak ook hele interessante aanbiedingen. Ook Tix.nl heeft vaak goede deals en op Vliegtickets.nl kun je Airmiles inwisselen. Dit kan een aanzienlijke besparing op de prijs van een vliegticket opleveren.

Ben je op zoek naar een accommodatie binnen Europa. Kijk dan een op Bungalow.Net.  Via deze website geef ik je een Kortingscode van €35,- op alle vakantiepark reserveringen met een verblijf van minimaal 3 dagen.

12. Goedkoop vliegtickets boeken dankzij nieuwsbrieven van airlines

Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van verschillende grote airlines. Regelmatig stunten vliegtuigmaatschappijen met exclusieve acties en goedkope vliegtickets via nieuwsbrieven. Zo kon je bij Qatar Airways eerder meedoen aan een “Treasure hunt” actie waarbij je met een beetje zoekwerk en een dosis geluk, goedkope vliegtickets voor 30 euro kon boeken. Ook naar bestemmingen buiten Europa.

KLM heeft twee keer per jaar de welbekende “Wereldeal Weken” maar ook andere grote airlines zoals Transavia en Easyjet hebben regelmatig superscherpe aanbiedingen. Houd de nieuwsbrieven dus in de gaten zodat je als eerste op de hoogte bent van nieuwe acties. Heb je eenmaal een goede deal gevonden? Wacht dan niet te lang met het boeken van je budget vliegtickets! Grote kans dat je ticket na een paar uur al vergeven is.

13. Budget vliegtickets tip: Scoor een Error Fare!

Goedkoop vliegtickets boeken? Met een beetje geluk kun je ook een Error Fare ticket boeken. Dit zijn extreem goedkope vliegtickets die meestal door een menselijk fout verkeerd geprijsd zijn. Vaak zijn dit de leukste vliegtickets om te boeken omdat je echt voor bijna niks naar de andere kant van de wereld kunt vliegen.

Volg klokkenluiders Fly4freeFlynous en Secretflying voor het vinden van de laatste Error Fares. Schrijf je in voor hun nieuwsbrieven en stel ook een Whatsapp alarm in bij Vakantiepiraten om gratis deals te ontvangen. Mocht er dan een spectaculaire aanbieding voorbij komen dan ben je er als eerste bij. Let op: wacht niet te lang met boeken want anders is de deal weg. Je bent namelijk niet de enige die een error fare probeert te bemachtigen. Houd er ook rekening mee dat een vliegtuigmaatschappij de tickets nog kan annuleren als ze hier lucht van krijgen. Maak dus geen slapende honden wakker door contact met ze op te nemen.

14. Reizen met handbagage is voordeliger

Vliegen met alleen handbagage is vaak voordeliger. Tegenwoordig betaal je bij veel low-cost airlines namelijk extra voor baggage die je in moet checken. Ook voor het reserveren van een specifieke stoel worden vaak extra kosten in rekening gebracht. Zeker voor korte vluchten is het dus beter om dit niet te doen. Meestal kun je bij het online inchecken op het laatste moment alsnog een stoel uitzoeken of je voorkeur aangeven bij het inchecken op het vliegveld.

Let ook op de toegestane kilo’s en houdt rekening met de maximale formaten van je handbagage. Indien deze niet voldoen aan de de gestelde richtlijnen kunnen er op het vliegveld alsnog extra kosten in rekening gebracht worden.

15. Vliegticket boeken: Blijf de ticketprijzen in de gaten houden!

Met bovenstaande tips heb je een handleiding gekregen om goedkope vliegtickets te vinden. Je kunt nu aan de slag om een goedkoop vliegticket te boeken. Maar soms kan het verstandig zijn om ook na de aanschaf van een ticket de prijzen in de gaten te blijven houden. Mocht je jouw geboekte vliegticket op een later moment voor een goedkopere prijs tegenkomen, dan kun je in sommige gevallen om een refund vragen. Het lukt niet altijd om het verschil terug te krijgen, maar niet geschoten is altijd mis.

Bij sommige airlines kun je je vlucht ook kosteloos annuleren binnen 24 uur na aanschaf. Houd daarom de eerste 24 uur de tarieven nauwlettend in de gaten. Mochten de prijzen namelijk toch dalen dan kun je je gekochte tickets annuleren en direct nieuwe boeken. Zoek wel goed uit of dit mogelijk is want anders riskeer je een boete voor het annuleren.

De nadelen

Buiten de grote financiële voordelen moet ik toch een paar nadelige kanten belichten. Soms vlieg je op ongunstige tijden, moet je lang wachten tijdens een tussenstop en lever je daarmee kostbare tijd op je reisbestemming in. En service aan boord en een beetje reiscomfort is natuurlijk ook wat waard!

We zijn op plaats van bestemming. Wat nu?

Om jouw ideale rondreis regelen ben je er niet alleen met een vliegreis boeken. Daar komt wel wat meer bij kijken. Ga je ter plaatse met het openbaar vervoer reizen of een huurauto? Slaap je in budget guesthouses of een sterrenhotel? En misschien heb je nog een binnenlandse vlucht nodig. Binnenkort vertel ik op deze website daarover meer. Hieronder geef ik je vast wat tips.

Huurauto regelen

Ik reis vaak naar een bestemming waarna ik met een huurauto een rondeis ga maken. In bijna alle gevallen heb ik de auto met CarDelMar geregeld.CarDelMar onderscheidt zich door een zeer aantrekkelijk laag prijsniveau, waardoor de huurauto’s van CarDelMar veelal tot wel 30% goedkoper zijn dan die van de gevestigde partijen. Dit ligt o.a. aan het feit dat de All-inclusive prijzen van CarDelMar écht all-inclusive zijn, d.w.z. zonder toeslagen voor de restitutie van het eigen risico in geval van schade, zonder reserveringskosten en zonder creditcardkosten. Zelfs het annuleren is tot 48 uur voor vertrek kosteloos!

Accommodatie

Net als met vliegtickets zoeken zijn er tal van vergelijkingssites om hotels te vinden. Booking.com is ’s werelds nummer 1 accommodatiesite voor boekingen. Op Booking.com worden dagelijks meer dan 1,5 miljoen kamerovernachtingen geboekt. Bereik je als als vaste klant bij Booking.com de Genius-status? Met het Genius loyaliteitsprogramma ontvang je op elke boeking 10% korting.



Booking.com

Budget vliegen in Azië

Ga je in Azië op reis? En heb je nog een binnenlandse vlucht nodig in bijvoorbeeld Thailand of Indonesië? Het scheelt je veel geld als deze vliegtickets boekt via de Aziatische website Airpaz.com.  Hier kun je bijvoorbeeld van Bangkok naar Krabi vliegen voor € 14,-. Daar kan geen bus, trein of huurauto tegenop!

Is je rondreis alleen in Indonesië? Dan kun je kijken op Tiket.com. Via deze website kun je voordelige vliegtickets binnen Indonesië boeken maar ook treintickets en hotelovernachtingen.

 

Reisblogs

Reisblog: Bali & Java

Reisblog: Bali & Java

Een rondreis op de eilanden Bali, Java en Nusa Lembongan. Van rijstvelden tot woeste vulkaanlandschappen en van mystieke steden tot tropische stranden. Laat je inspireren door onze reis die we in de zomer van 2018 hebben gemaakt.

Lees meer
Reisblog: Roadtrip in het westen van Amerika

Reisblog: Roadtrip in het westen van Amerika

In 2015 hebben we een mooie trip gemaakt in het westen van de Verenigde Staten. Met de minivan die we op het vliegveld van Los Angeles hadden gehuurd zijn we op avontuur gegaan in de staten: Califonië, Arizona, Utah en Nevada.

Lees meer