De leukste accommodaties in Surinaamse vind je hier
Surinaamse sambal met Madame Jeanette of lemon drop pepers

Surinaamse sambal met Madame Jeanette of lemon drop pepers
Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo'n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick. Toch wordt de extreem pittige smaak, die je ervaart als je de pepers rauw eet, verzacht doordat het samen met citroensap en suiker in hete olie wordt klaargemaakt. Wat je tot slot overhoudt is een heerlijke exotische sambal die niet alleen bij Surinaamse recepten tot z'n recht komt, maar natuurlijk ook op alle Aziatische gerechten. En wat mij betreft kun je het ook op een gehaktballetje smeren.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- ± 15 lemon drop pepers of 3 Madame Jeanette pepers
- 1 ui
- 6 trostomaatjes of 2 grotere tomaten
- 1 bol knoflook
- 1 citroen
- 1 tl komijnpoeder
- 2 el kristalsuiker
- 1 tl zout uit de molen
- 200 ml zonnebloemolie
Instructies
- Haal de steeltjes van ± lemon drop pepers (of 3 Madame Jeanette pepers) en doe ze in de keukenmachine. Snij 1 ui in stukken en voeg toe. Voeg 6 trostomaatjes (of 2 grotere tomaten) in stukken toe. Snij de onderkant van een bol knoflook af, zo komen de teentjes makkelijk los, haal de teentjes uit het schilletje en voeg alle knoflookteentjes toe. Boen 1 citroen onder heet water. Rasp de zest van de schil van de citroen en doe bij de rest van de ingrediënten. Snij de citroen doormidden en knijp het sap eruit. Hou je hand eronder om eventuele pitjes op te vangen. Voeg 1 tl komijnpoeder, 2 el kristalsuiker en 1 tl zout uit de molen toe.
- Blend alle ingrediënten in de keukenmachine.
- Verhit 200 ml zonnebloemolie in een pan tot een temperatuur dat je in de olie iets zou kunnen frituren. Zet de hittebron uit en voeg de inhoud van de keukenmachine toe. Het gaat dan lekker sissen en bruisen. Meng de ingrediënten door de hete olie, doe de deksel op de pan en laat de pan een half uur staan.
- Schep de sambal in schone jampotjes en laat ze afkoelen. De sambal is in de koelkast lang houdbaar.