Selecteer een pagina

De leukste accommodaties in Surinaamse vind je hier

 

Booking.com

Surinaamse sambal met Madame Jeanette of lemon drop pepers

Surinaamse-sambal-met-Madame-Jeanette-of-lemon-drop-pepers

Surinaamse sambal met Madame Jeanette of lemon drop pepers

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo'n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick. Toch wordt de extreem pittige smaak, die je ervaart als je de pepers rauw eet, verzacht doordat het samen met citroensap en suiker in hete olie wordt klaargemaakt. Wat je tot slot overhoudt is een heerlijke exotische sambal die niet alleen bij Surinaamse recepten tot z'n recht komt, maar natuurlijk ook op alle Aziatische gerechten. En wat mij betreft kun je het ook op een gehaktballetje smeren.
Keuken Surinaams
Porties 20 personen

Ingrediënten
  

  • ± 15 lemon drop pepers of 3 Madame Jeanette pepers
  • 1 ui
  • 6 trostomaatjes of 2 grotere tomaten
  • 1 bol knoflook
  • 1 citroen
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 tl zout uit de molen
  • 200 ml zonnebloemolie

Instructies
 

  • Haal de steeltjes van ± lemon drop pepers (of 3 Madame Jeanette pepers) en doe ze in de keukenmachine. Snij 1 ui in stukken en voeg toe. Voeg 6 trostomaatjes (of 2 grotere tomaten) in stukken toe. Snij de onderkant van een bol knoflook af, zo komen de teentjes makkelijk los, haal de teentjes uit het schilletje en voeg alle knoflookteentjes toe. Boen 1 citroen onder heet water. Rasp de zest van de schil van de citroen en doe bij de rest van de ingrediënten. Snij de citroen doormidden en knijp het sap eruit. Hou je hand eronder om eventuele pitjes op te vangen. Voeg 1 tl komijnpoeder, 2 el kristalsuiker en 1 tl zout uit de molen toe.
  • Blend alle ingrediënten in de keukenmachine.
  • Verhit 200 ml zonnebloemolie in een pan tot een temperatuur dat je in de olie iets zou kunnen frituren. Zet de hittebron uit en voeg de inhoud van de keukenmachine toe. Het gaat dan lekker sissen en bruisen. Meng de ingrediënten door de hete olie, doe de deksel op de pan en laat de pan een half uur staan.
  • Schep de sambal in schone jampotjes en laat ze afkoelen. De sambal is in de koelkast lang houdbaar.

Video

KokenKoken

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Zelf limoncello maken op 2 manieren

Wat is er lekkerder dan op een zomerse dag genieten van de avondzon met een ijskoude limoncello? Of anders gewoon na het eten met vrienden. Je waant je meteen in Italië. Bij een slijterij en zijn diverse merken limoncello te koop, maar zelf limoncello maken is wel zo leuk.

Mexicaanse pompoenchili

Pompoen is echt zo’n lekkere najaarsgroente en een favoriet bij ons thuis. En dan met name deze heerlijke Mexicaanse pompoenchili, gekruid met gerookt paprikapoeder, oregano en komijn en boordevol gezonde groenten en peulvriuchten zoals pompoen, rode peper, zwarte bonen en tomaat.

Griekse Moussaka

Moussaka is echt zo’n typisch Grieks gerecht wat bomvol staat van de Mediterrane smaken en gevuld met aardappel, aubergine en een kruidige tomaten-gehaktsaus. Het resultaat van deze moussaka is echt voortreffelijk. En zo moeilijk is het niet, want als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar!

Authentieke Nasi Goreng

Nasi Goreng wordt vaak als ontbijt gegeten in Indonesië, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. Per Indonesisch eiland verschilt de samenstelling en de Nasi Goreng in van dit recept is hetgene die ik op Bali geserveerd kreeg.

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Surinaamse prei ovenschotel

Deze Surinaamse prei ovenschotel is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor je portemonnee. Want die € 1,75 per persoon is voor elk huishouden te betalen. De ovenschotel is eigenlijk een fusion van de Surinaamse en Nederlandse keuken.

Surinaamse spitskool stoofpot

Wat moet je nou klaarmaken met spitskool? Nou, een Surinaamse spitskool stoofpot bijvoorbeeld. Een perfecte combinatie van groente van de Hollandse grond met een exotisch tintje.

Surinaamse sambal maken