Selecteer een pagina

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:

 

Booking.com

Authentieke Nasi Goreng van Bali

 

Authentic-Indonesian-Nasi-Goreng
Authentieke-Indonesische-Nasi-Goreng-Bali-Java-Sumatra

Authentieke Nasi Goreng

De naam Nasi Goreng komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied: "nasi", dat gekookte rijst betekent, en "goreng", dat gebakken betekent. Letterlijk dus: gebakken rijst. Er bestaan vele vormen van gebakken rijst maar het meest voorkomende is waar men de etensrestjes van de vorige dag opbakt met koud geworden gekookte rijst. Bij gebrek aan vlees of als aanvulling erop, wordt vaak ei toegevoegd. Het wordt vaak als ontbijt gegeten in Indonesië, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. Per Indonesisch eiland verschilt de samenstelling en de Nasi Goreng in van dit recept is hetgene die ik op Bali geserveerd kreeg. Lekker op smaak gebracht met kencur, trassie en limoenblad. En gegarneerd met een spiegelei, pinda's en gebakken uitjes. Simpel, snel en lekker.
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 4 personen

Keukengerei

  • 1 Wok

Ingrediënten
  

Boemboe

  • 2 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 tl trassie
  • 1 rode peper
  • 1 el kencur

Nasi Goreng

  • 1 hoeveelheid gekookte en afgekoelde rijst
  • 6 eieren (2 om te klutsen en 4 voor de spiegeleieren)
  • 1 scheut zonnebloemolie
  • 1 blok tofu naturel ± 375 gram
  • zout en witte peper
  • 1 scheut ketjap asin
  • 4 à 6 ansjovis filets
  • 1 zak roerbakgroenten naar keuze
  • 2 kaffir limoenblaadjes
  • 1 scheut vissaus

Garnering

  • 1 klein zakje taugé voor garnering
  • 1 rode peper in ringetjes gesneden
  • vliespinda's
  • krokant gebakken uien bawang goreng

Instructies
 

Boemboe

  • Snij 2 sjalotten in stukjes en doe in je vijzel (of keukenmachine). Voeg 4 teentjes knoflook, een in stukjes gesneden rode peper, 1 tl trassie, 1 el kencur. Maak de ingrediënten fijn in de vijzel (of gebruik de keukenmachine).

Nasi Goreng

  • Klop 2 eieren los met een vork.
  • Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok en fruit hier de boemboe in voor ± 3 minuten. Schuif de boemboe aan de kant in je wok en bak het geklutste ei in de olie. Zodra het ei aan de randen begint te stollen kun je gaan roeren, zodat je stukjes scrambled egg krijgt. Veeg ook het ei aan de kant in je wok.
  • Knijp het vocht uit een blok tofu, brokkel de tofu in rulle stukjes en bak het in de olie. Breng de tofu op smaak met zout en witte peper. Roer er een scheut ketjap asin (zoute ketjap) door.
  • Roer alles door elkaar en maak een beetje ruimte in het midden van de wok. Voeg 4 à 6 ansjovis filets toe en laat ze een beetje smelten. De ansjovis zal je later niet meer terug vinden in je gerecht, maar heeft puur als functie een zoute smaak af te geven. Voeg 1 zak roerbakgroenten toe en roer alles door elkaar.
  • Snij de nerf uit 2 limoenblaadjes. Rol ze op en snij ze in hele dunne reepjes. Voeg de limoenbadreepjes toe + een scheut vissaus.
    Tip: Koop een zak kaffir limoenblaadjes uit de vriezer bij de toko of Aziatische supermarkt. Je kunt ze heel lang bewaren in je eigen vriezer. Dan heb je altijd wat op voorraad.
  • Voeg de gekookte afgekoelde rijst toe, roer alles goed door elkaar en bak de rijst lekker mee.
    Tip: In Indonesië gebruikt men de rijst die de vorige dag is gekookt. Dus als je een keer een maaltijd eet met witte rijst, kook dan wat meer zodat je de volgende dag nasi goreng kunt maken.
  • Bak per persoon een spiegelei in een klein pannetje.

Serveren

  • Schep de nasi goreng in een kom of diep bord. Leg een spiegelei erop. Garneer met verse taugé, ringetjes rode peper, vliespinda's en krokant gebakken uien (bawang goreng).

Video

Notities

Atjar-Tjampoer-maken lekkerder en gezonder
Lekker om bij de Nasi Goreng zelfgemaakt Atjar Tjampoer te serveren. Het recept vind je hier: https://travelandfoodblog.nl/atjartjampoer/
Trefwoord Bali, Boemboe, Java, Rijst

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Zelf limoncello maken op 2 manieren

Wat is er lekkerder dan op een zomerse dag genieten van de avondzon met een ijskoude limoncello? Of anders gewoon na het eten met vrienden. Je waant je meteen in Italië. Bij een slijterij en zijn diverse merken limoncello te koop, maar zelf limoncello maken is wel zo leuk.

Mexicaanse pompoenchili

Pompoen is echt zo’n lekkere najaarsgroente en een favoriet bij ons thuis. En dan met name deze heerlijke Mexicaanse pompoenchili, gekruid met gerookt paprikapoeder, oregano en komijn en boordevol gezonde groenten en peulvriuchten zoals pompoen, rode peper, zwarte bonen en tomaat.

Griekse Moussaka

Moussaka is echt zo’n typisch Grieks gerecht wat bomvol staat van de Mediterrane smaken en gevuld met aardappel, aubergine en een kruidige tomaten-gehaktsaus. Het resultaat van deze moussaka is echt voortreffelijk. En zo moeilijk is het niet, want als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar!

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Sambal Goreng Boontjes

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:  Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus.   Sambal Goreng Boontjes Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het...

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Pastinaak Linzen Curry

Deze Pastinaak Linzen Curry is een heerlijke kruidige curry met warme specerijen uit India. En als verrassing getopt met krokant geroosterde partinaakslierten. Een top vegetarisch gerecht waarbij je het vlees echt niet zult missen.

Thaise Chicken Khao Soi

Khao soi is een kokoscurry met noedels, afkomstig uit Noord-Thailand, Myanmar en Laos. Er wordt een combinatie van Massaman- en Yellow Curry Pasta gebruikt en dit wordt gefruit in kokoscreme, waarna de kip erin gaar wordt gestoofd.

Foe Yong Tjap Babi Hai Panggang

Met dit recept maak ik een nieuw gerecht van alle overgebleven restjes bij elkaar. Geen voedselverspilling meer, maar een lekker nieuw gerecht van de left-overs.

Thaise Panang Chicken Curry

Deze Panang Curry is lekker spicy en zit bomvol smaken door de authentieke Thaise ingrediënten. Maak de curry van scratch met o.a. vers limoenblad, galanga en gedroogde peper.

Pho Bo uit Vietnam

Pho Bo is hét nationale gerecht van Vietnam. Op elke straathoek is wel een eetstalletje te vinden waar je deze smaakvolle spicy soep kunt krijgen. Logisch, want Vietnamezen eten de soep als ontbijt, lunch of avondeten.

Dal Bhat

Dal Bhat. Dal is de naam van gerechten die gemaakt zijn van linzen, en bhat staat voor rijst. Dit spicy gerecht komt uit India en in Nepal wordt het veel gegeten.

Authentieke Nasi Goreng Uit Bali Java Sumatra Indonesië