De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:
Authentieke Nasi Goreng van Bali
Authentieke Nasi Goreng
De naam Nasi Goreng komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied: "nasi", dat gekookte rijst betekent, en "goreng", dat gebakken betekent. Letterlijk dus: gebakken rijst. Er bestaan vele vormen van gebakken rijst maar het meest voorkomende is waar men de etensrestjes van de vorige dag opbakt met koud geworden gekookte rijst. Bij gebrek aan vlees of als aanvulling erop, wordt vaak ei toegevoegd. Het wordt vaak als ontbijt gegeten in Indonesië, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. Per Indonesisch eiland verschilt de samenstelling en de Nasi Goreng in van dit recept is hetgene die ik op Bali geserveerd kreeg. Lekker op smaak gebracht met kencur, trassie en limoenblad. En gegarneerd met een spiegelei, pinda's en gebakken uitjes. Simpel, snel en lekker.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Keukengerei
- 1 Wok
Ingrediënten
Boemboe
- 2 sjalotten
- 4 teentjes knoflook
- 1 tl trassie
- 1 rode peper
- 1 el kencur
Nasi Goreng
- 1 hoeveelheid gekookte en afgekoelde rijst
- 6 eieren (2 om te klutsen en 4 voor de spiegeleieren)
- 1 scheut zonnebloemolie
- 1 blok tofu naturel ± 375 gram
- zout en witte peper
- 1 scheut ketjap asin
- 4 à 6 ansjovis filets
- 1 zak roerbakgroenten naar keuze
- 2 kaffir limoenblaadjes
- 1 scheut vissaus
Garnering
- 1 klein zakje taugé voor garnering
- 1 rode peper in ringetjes gesneden
- vliespinda's
- krokant gebakken uien bawang goreng
Instructies
Boemboe
- Snij 2 sjalotten in stukjes en doe in je vijzel (of keukenmachine). Voeg 4 teentjes knoflook, een in stukjes gesneden rode peper, 1 tl trassie, 1 el kencur. Maak de ingrediënten fijn in de vijzel (of gebruik de keukenmachine).
Nasi Goreng
- Klop 2 eieren los met een vork.
- Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok en fruit hier de boemboe in voor ± 3 minuten. Schuif de boemboe aan de kant in je wok en bak het geklutste ei in de olie. Zodra het ei aan de randen begint te stollen kun je gaan roeren, zodat je stukjes scrambled egg krijgt. Veeg ook het ei aan de kant in je wok.
- Knijp het vocht uit een blok tofu, brokkel de tofu in rulle stukjes en bak het in de olie. Breng de tofu op smaak met zout en witte peper. Roer er een scheut ketjap asin (zoute ketjap) door.
- Roer alles door elkaar en maak een beetje ruimte in het midden van de wok. Voeg 4 à 6 ansjovis filets toe en laat ze een beetje smelten. De ansjovis zal je later niet meer terug vinden in je gerecht, maar heeft puur als functie een zoute smaak af te geven. Voeg 1 zak roerbakgroenten toe en roer alles door elkaar.
- Snij de nerf uit 2 limoenblaadjes. Rol ze op en snij ze in hele dunne reepjes. Voeg de limoenbadreepjes toe + een scheut vissaus.Tip: Koop een zak kaffir limoenblaadjes uit de vriezer bij de toko of Aziatische supermarkt. Je kunt ze heel lang bewaren in je eigen vriezer. Dan heb je altijd wat op voorraad.
- Voeg de gekookte afgekoelde rijst toe, roer alles goed door elkaar en bak de rijst lekker mee.Tip: In Indonesië gebruikt men de rijst die de vorige dag is gekookt. Dus als je een keer een maaltijd eet met witte rijst, kook dan wat meer zodat je de volgende dag nasi goreng kunt maken.
- Bak per persoon een spiegelei in een klein pannetje.
Serveren
- Schep de nasi goreng in een kom of diep bord. Leg een spiegelei erop. Garneer met verse taugé, ringetjes rode peper, vliespinda's en krokant gebakken uien (bawang goreng).
Video
Notities
Lekker om bij de Nasi Goreng zelfgemaakt Atjar Tjampoer te serveren. Het recept vind je hier: https://travelandfoodblog.nl/atjartjampoer/