Selecteer een pagina

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:

 

Booking.com

Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus.

 

Sambal-goreng-boontjes-sperziebonen-in-een-pittige-Indonesische-kokosmelksaus
Sambal-goreng-boontjes-sperziebonen-in-een-pittige-Indonesische-kokosmelksaus

Sambal Goreng Boontjes

Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het sambal goreng buncis. Sperziebonen worden geroerbakt in een boemboe van knoflook, ui, laos en suiker. Daarna beetgaar gestoofd in een kokosbouillon.Deze sambalboontjes zijn een lekker bijgerecht bij een vleesgerecht als beef rendang of een kip curry. Een bolletje witte rijst erbij en je hebt een complete Oosterse maaltijd. Natuurlijk zijn sperziebonen Indonesische stijl ook een leuk gerecht om als onderdeel van een rijsttafel te serveren.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram witte rijst b.v. basmati rijst
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 tl trassie
  • 1 el laos
  • 2 tomaten
  • 1 bouillonblokje
  • 1 el bruine suiker of gula djawa
  • 1 el sambal naar keuze
  • 2 daun salamblaadjes
  • 500 gram sperziebonen
  • 1 blik kokosmelk 400 ml

Instructies
 

Sambal Goreng Boontjes

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan. Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook en fruit dit een aantal minuten in de olie. Snij 1 rode peper in ringetjes en voeg toe. Voeg 2 tl trassie, 1 el laos, 1 verkruimeld bouillonblokje, 1 el sambal en 1 el bruine suiker toe. Snij 1 tomaat in stukjes en voeg toe. Doe er 2 daun salamblaadjes bij. Roer alles door elkaar en laat 5 minuten stoven
  • Kook een liter water in de waterkoker.
  • Haal van 500 gram sperziebonen de steeltjes af en snij ze doormidden. Blancheer de bonen 3 minuten in kokend water.
  • Haal de sperziebonen met een schuimspaan uit het kokende water en gooi ze in de stoofpan met de ui en knoflook e.d. Giet er 1 blik kokosmelk bij. Breng het aan de kook en zodra het kookt zet dan de hittebron laag. Laat de boontjes 15 to 20 minuten zachtjes pruttelen.

Serveren

  • Hak een handje pinda's grof. Snij een tomaat in plakjes. Maak een bolletje rijst in het midden van een (diep) bord. Schep een portie boontjes erbij. Garneer met gehakte pinda's en plakjes tomaat.
    Dit gerecht is lekker met bijvoorbeeld beef rendang of een kipcurry. De recepten hiervoor vind je beneden.

Video

Notities

Beef Rendang indonesich
Het recept voor een lekkere beef rendang vind je hier
Indiase kip- en bloemkoolcurry met naan brood
Het recept voor kipcurry vind je hier
Trefwoord Boemboe, Kokosmelk, Kruidig, Oosters, Pittig, Sperziebonen

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Authentieke Nasi Goreng

Nasi Goreng wordt vaak als ontbijt gegeten in Indonesië, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. Per Indonesisch eiland verschilt de samenstelling en de Nasi Goreng in van dit recept is hetgene die ik op Bali geserveerd kreeg.

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Pastinaak Linzen Curry

Deze Pastinaak Linzen Curry is een heerlijke kruidige curry met warme specerijen uit India. En als verrassing getopt met krokant geroosterde partinaakslierten. Een top vegetarisch gerecht waarbij je het vlees echt niet zult missen.

Thaise Chicken Khao Soi

Khao soi is een kokoscurry met noedels, afkomstig uit Noord-Thailand, Myanmar en Laos. Er wordt een combinatie van Massaman- en Yellow Curry Pasta gebruikt en dit wordt gefruit in kokoscreme, waarna de kip erin gaar wordt gestoofd.

Foe Yong Tjap Babi Hai Panggang

Met dit recept maak ik een nieuw gerecht van alle overgebleven restjes bij elkaar. Geen voedselverspilling meer, maar een lekker nieuw gerecht van de left-overs.

Thaise Panang Chicken Curry

Deze Panang Curry is lekker spicy en zit bomvol smaken door de authentieke Thaise ingrediënten. Maak de curry van scratch met o.a. vers limoenblad, galanga en gedroogde peper.

Sambal goreng boontjes sajoer indische pittige sperziebonen in kokosmelk