Selecteer een pagina

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:

 

Booking.com

Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus.

 

Sambal-goreng-boontjes-sperziebonen-in-een-pittige-Indonesische-kokosmelksaus
Sambal-goreng-boontjes-sperziebonen-in-een-pittige-Indonesische-kokosmelksaus

Sambal Goreng Boontjes

Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het sambal goreng buncis. Sperziebonen worden geroerbakt in een boemboe van knoflook, ui, laos en suiker. Daarna beetgaar gestoofd in een kokosbouillon.Deze sambalboontjes zijn een lekker bijgerecht bij een vleesgerecht als beef rendang of een kip curry. Een bolletje witte rijst erbij en je hebt een complete Oosterse maaltijd. Natuurlijk zijn sperziebonen Indonesische stijl ook een leuk gerecht om als onderdeel van een rijsttafel te serveren.
Keuken Aziatisch, Indonesisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram witte rijst b.v. basmati rijst
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 tl trassie
  • 1 el laos
  • 2 tomaten
  • 1 bouillonblokje
  • 1 el bruine suiker of gula djawa
  • 1 el sambal naar keuze
  • 2 daun salamblaadjes
  • 500 gram sperziebonen
  • 1 blik kokosmelk 400 ml

Instructies
 

Sambal Goreng Boontjes

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan. Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook en fruit dit een aantal minuten in de olie. Snij 1 rode peper in ringetjes en voeg toe. Voeg 2 tl trassie, 1 el laos, 1 verkruimeld bouillonblokje, 1 el sambal en 1 el bruine suiker toe. Snij 1 tomaat in stukjes en voeg toe. Doe er 2 daun salamblaadjes bij. Roer alles door elkaar en laat 5 minuten stoven
  • Kook een liter water in de waterkoker.
  • Haal van 500 gram sperziebonen de steeltjes af en snij ze doormidden. Blancheer de bonen 3 minuten in kokend water.
  • Haal de sperziebonen met een schuimspaan uit het kokende water en gooi ze in de stoofpan met de ui en knoflook e.d. Giet er 1 blik kokosmelk bij. Breng het aan de kook en zodra het kookt zet dan de hittebron laag. Laat de boontjes 15 to 20 minuten zachtjes pruttelen.

Serveren

  • Hak een handje pinda's grof. Snij een tomaat in plakjes. Maak een bolletje rijst in het midden van een (diep) bord. Schep een portie boontjes erbij. Garneer met gehakte pinda's en plakjes tomaat.
    Dit gerecht is lekker met bijvoorbeeld beef rendang of een kipcurry. De recepten hiervoor vind je beneden.

Video

Notities

Beef Rendang indonesich
Het recept voor een lekkere beef rendang vind je hier
Indiase kip- en bloemkoolcurry met naan brood
Het recept voor kipcurry vind je hier
Trefwoord Boemboe, Kokosmelk, Kruidig, Oosters, Pittig, Sperziebonen

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Smoothie Piña y Chaya

Mijn favoriete smoothie is gemaakt met ananas (piña), limoen en chaya. Chaya vervang ik door spinazie, wat naar mijn mening voor hetzelfde effect zorgt: een heerlijk koel fris drankje met een knalgroene kleur, wat bomvol staat van de vitamines. Lekker op een warme zomerse dag.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Pastinaak Linzen Curry

Deze Pastinaak Linzen Curry is een heerlijke kruidige curry met warme specerijen uit India. En als verrassing getopt met krokant geroosterde partinaakslierten. Een top vegetarisch gerecht waarbij je het vlees echt niet zult missen.

Thaise Chicken Khao Soi

Khao soi is een kokoscurry met noedels, afkomstig uit Noord-Thailand, Myanmar en Laos. Er wordt een combinatie van Massaman- en Yellow Curry Pasta gebruikt en dit wordt gefruit in kokoscreme, waarna de kip erin gaar wordt gestoofd.

Foe Yong Tjap Babi Hai Panggang

Met dit recept maak ik een nieuw gerecht van alle overgebleven restjes bij elkaar. Geen voedselverspilling meer, maar een lekker nieuw gerecht van de left-overs.

Thaise Panang Chicken Curry

Deze Panang Curry is lekker spicy en zit bomvol smaken door de authentieke Thaise ingrediënten. Maak de curry van scratch met o.a. vers limoenblad, galanga en gedroogde peper.

Pho Bo uit Vietnam

Pho Bo is hét nationale gerecht van Vietnam. Op elke straathoek is wel een eetstalletje te vinden waar je deze smaakvolle spicy soep kunt krijgen. Logisch, want Vietnamezen eten de soep als ontbijt, lunch of avondeten.

Dal Bhat

Dal Bhat. Dal is de naam van gerechten die gemaakt zijn van linzen, en bhat staat voor rijst. Dit spicy gerecht komt uit India en in Nepal wordt het veel gegeten.

Aziatische ‘sticky’ spareribs

Vind je het moeilijk om spareribs lekker klaar te maken? Of weet je niet hoe je er aan moet beginnen? Niet als mijn recept volgt. Deze methode is zo kinderlijk eenvoudig.

Thaise groene curry

Een klassieker uit de Thaise keuken: Thaise groene curry. Een heerlijke milde curry met kip en aubergine, die bol staat van de Thaise smaakmakers. Een echte smaakexplosie in je kommetje.

Sambal goreng boontjes sajoer indische pittige sperziebonen in kokosmelk