De beste deals voor Indonesië vind je hier
Maleisische Kari Ayam Kapitan
Maleisische Kari Ayam Kapitan
Ayam kapitan, oftewel captain's curry: een behoorlijk pittig maar toch verfijnd Maleis gerecht, een toonbeeld van de complexe Maleise keuken! De Maleise keuken is een multi-culturele keuken. Dat betekent dat er allerlei invloeden in naar voren komen. Je ziet Indonesische, Thaise, Chinese én zelfs Europese elementen terug in deze keuken, waaronder Portugese en Nederlandse. De reden dat deze keuken zo fusion is komt door het koloniale verleden. Maleisië werd in de vijftiende eeuw een handelspost en een doorgangshaven voor handel tussen verschillende mogendheden. Zo ontstond een rijke eetcultuur die het beste pakte van alle werelden waarmee ze in aanraking kwamen.Kari Ayam Kapitan uit dit recept is in ieder geval een traditioneel Maleis gerecht, dat de verfijndheid van de Maleise keuken goed weergeeft. De combinatie van zure tamarinde, romige kokos en het gebruik van zeer pittige rawit pepers geeft een rijke curry met een intense diepe smaak.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
Marineren
- 8 kipdrumsticks
- 1 eetlepel kurkuma
- zout
- 1 scheut olijfolie
Spice-mix
- 6 gedroogde chilipepers
- 1 handje cashewnoten
- 1 ui
- 2 stengels citroengras
- 1 stukje gember ± 2 cm
- 3 rawit pepers of 3 Spaanse pepers
- 2 tl kurkuma
- 1 tl laos
Kari Ayam Kapitan
- 400 gram witte rijst
- 1 scheut zonnebloemolie
- 1 stukje trassie
- 2 el tamarinde
- 2 el rietsuiker of gula djawa
- 200 ml kokosmelk
- 1 kippenbouillonblokje
- 5 kaffir limoenblaadjes
- 500 gram aardappels
- 2 tomaten
- 1 komkommer
- gebakken uitjes
Instructies
Kip marineren
- Bestrooi de 8 kipdrumsticks met zout en kurkuma. Schenk er een scheut olijfolie over. Masseer de drumsticks in met deze ingrediënten. Dek de kip af met een stukje vershoudfolie en laat het minstens 1 uur marineren.
Spice-mix maken
- Week 6 gedroogde chilipepers in warm water
- Doe een handje ongebrande cashewnoten in de keukenmachineSnij een ui in grove stukken en voeg toe5 teentjes knoflookSnij de onderkant (het witte gedeelte) van 2 stengels citroengras, snij dat in stukjes en voeg toeEen stukje gember van ± 2 cmSnij 3 rawit pepers in stukjes en voeg toe2 tl kurkuma1 tl laosDe geweekte chilipepersMaal de ingrediënten in de keukenmachine tot een pasta. Voeg terwijl de keukenmachine draait het weekwater van de chilipepers toe.
- TIP De spice-mix kun je ook maken met een vijzel i.p.v. de keukenmachine. Dat is authentieker.
Kari Ayam Kapitan maken
- Zet de waterkoker aan met een halve liter water
- Kook witte wijst voor het benodigde aantal personen
- Verhit een scheut zonnebloemolie in een stoofpan. Voeg de spice-mix toe en fruit deze in de olie.
- Voeg een stukje trassie toe, 2 eetlepels tamarinde, 2 eetlepels rietsuiker, 200 ml kokosmelk en 1 kippenbouillonblokje toe. Roer door elaar en breng zachtjes aan de kook. Leg de gemarineerde druksticks in de saus. Giet er gekookt water bij tot de kip net onder staat. Voeg 5 limoenblaadjes toe en de bovenkanten van het citroengras (wat je over had na het snijden).
- Laat de curry een half uur op een lage hittebron zachtjes pruttelen.
- Schil in de tussentijd 500 gram aardappels en snij deze in blokjes.
- Voeg na 30 minuten de aardappelblokjes toe en laat de curry dan nog 20 minuten pruttelen.
Serveren
- Leg 2 drumsticks op een bord en schep er saus met aardappelblokjes over. Serveer met witte rijst, schijfjes komkommer, partjes tomaat en verse koriander. Strooi er knapperige gebakken uitjes over.