Booking.com

Argentijnse empanadas. Hét streetfood van Buenos Aires.

 

Argentijnse empanadas. Streetfood uit Buenos Aires.

Argentijnse empanadas

Een empanada is gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. De naam komt van het Spaanse werkwoord empanar, dat letterlijk inpakken of inwikkelen met brood betekent. Empanadas worden veel in Zuid-Amerika gegeten, en met name in Argentinië is dit gevulde broodje populair. In Buenos Aires kom je bijna op elke straathoek een empanada-bakker tegen. Probeer het zelf ook eens. Het is een leuke traktatie op feestjes en weer eens iets anders dan ons eigen gevulde broodje; het saucijzenbroodje. Wat ook niet verkeerd is overigens. 😉
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Argentinië, Spanje
Porties 8 personen

Keukengerei

  • Keukenmachine
  • Deegroller

Ingrediënten
  

De vulling

  • Olijfolie
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • Chilivlokken
  • Zoet paprikapoeder
  • Komijnpoeder (djinten)
  • 300 gram rundergehakt
  • 3 eieren
  • 140 gram olijven
  • 3 bosuien

Het deeg

  • 50 à 75 gram roomboter
  • 1 ei
  • Zout
  • 250 gram bloem
  • Olijfolie

Instructies
 

De vulling maken

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hier 1 gesnipperde ui 10 minuten in. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snij een rode paprika in kleine stukjes en voeg dit toe. Pers 2 teentjes knoflook uit en laat dit meefruiten.
    Roer er 1 tl chilivlokken, 1 el zoet paprikapoeder en 0,5 tl komijnpoeder door en laat de specerijen meebakken tot het gaat geuren.
    Voeg 300 gram rundergehakt toe en bak dit tot het gehakt net gaar is. Je hoeft het niet droog te bakken, het vlees mag een beetje sappig blijven.
    Zodra het gehakt gaar is, haal je de pan van de hittebron en laat het afkoelen.
    Hak 2 hardgekookte eieren in stukjes, 140 gr olijven instukjes en 3 bosuien in ringetjes. Meng door het gehaktmengsel.

Het deeg maken

  • Laat 50 à 75 gram roomboter in stukjes op kamertemperatuur komen.
    Klop de boter luchtig in de keukenmachine met de vlindergarde, ook wel de bisschop genoemd.
    Voeg terwijl de keukenmachine draait 1 ei toe en 1 tl zout. Laat mengen en voeg 1 helft van 250 gram bloem toe en zodra dat gemengd is voeg je de andere helft toe.
    Verwissel de bisschop voor de kneedhaak, voeg 75 ml warm water toe en 1 el olijfolie. Laat het deeg 10 minuten kneden in de keukenmachine.
    Haal de deegbal uit de keukenmachine, wikkel het in vershoudfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.

De empanadas maken

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Leg de deegbal op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel de bal in 4 stukken. Maak van elk stukje een rolletje en snij dit in drieën. Rol een stukje tussen je handen tot een golfballetje en leg dit apart. Ga zo door tot al het. deeg gebruikt is en je een kom met deegballetjes hebt.
    Rol met een deegroller elk deegballetje tot een plat pannenkoekje ter grootte van je handpalm. Leg het pannekoekje op je hand en schep er een volle eetlepel van de vulling op. Vouw het pannenkoekje dicht. Druk de randen op elkaar en vouw de rand in etappes naar binnen toe zodat er een golfpatroon ontstaat.
    Maak op deze manier 12 empanadas en leg deze op een bakplaat met ± 1 cm tussenruimte. Klop een ei los in een kommetje en kwast hier de bovenkant van de empanadas mee in.
    Bak de empanadas 20 minuten in de oven die op 200 grdaen voorverwarmt is.
    Kijk na 20 minuten of de empanadas goudbruin gekleurd zijn. Wil je ze iets bruiner hebben dan laat je de empanadas nog eens 10 minuten in de oven bakken.

Video

Notities

Trefwoord Broodjes, Empanadas

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.