Argentijnse empanadas. Hét streetfood van Buenos Aires.
Argentijnse empanadas
Een empanada is gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. De naam komt van het Spaanse werkwoord empanar, dat letterlijk inpakken of inwikkelen met brood betekent. Empanadas worden veel in Zuid-Amerika gegeten, en met name in Argentinië is dit gevulde broodje populair. In Buenos Aires kom je bijna op elke straathoek een empanada-bakker tegen. Probeer het zelf ook eens. Het is een leuke traktatie op feestjes en weer eens iets anders dan ons eigen gevulde broodje; het saucijzenbroodje. Wat ook niet verkeerd is overigens. 😉
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Keukengerei
- Keukenmachine
- Deegroller
Ingrediënten
De vulling
- Olijfolie
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- Chilivlokken
- Zoet paprikapoeder
- Komijnpoeder (djinten)
- 300 gram rundergehakt
- 3 eieren
- 140 gram olijven
- 3 bosuien
Het deeg
- 50 à 75 gram roomboter
- 1 ei
- Zout
- 250 gram bloem
- Olijfolie
Instructies
De vulling maken
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hier 1 gesnipperde ui 10 minuten in. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snij een rode paprika in kleine stukjes en voeg dit toe. Pers 2 teentjes knoflook uit en laat dit meefruiten.Roer er 1 tl chilivlokken, 1 el zoet paprikapoeder en 0,5 tl komijnpoeder door en laat de specerijen meebakken tot het gaat geuren. Voeg 300 gram rundergehakt toe en bak dit tot het gehakt net gaar is. Je hoeft het niet droog te bakken, het vlees mag een beetje sappig blijven.Zodra het gehakt gaar is, haal je de pan van de hittebron en laat het afkoelen.Hak 2 hardgekookte eieren in stukjes, 140 gr olijven instukjes en 3 bosuien in ringetjes. Meng door het gehaktmengsel.
Het deeg maken
- Laat 50 à 75 gram roomboter in stukjes op kamertemperatuur komen.Klop de boter luchtig in de keukenmachine met de vlindergarde, ook wel de bisschop genoemd.Voeg terwijl de keukenmachine draait 1 ei toe en 1 tl zout. Laat mengen en voeg 1 helft van 250 gram bloem toe en zodra dat gemengd is voeg je de andere helft toe.Verwissel de bisschop voor de kneedhaak, voeg 75 ml warm water toe en 1 el olijfolie. Laat het deeg 10 minuten kneden in de keukenmachine.Haal de deegbal uit de keukenmachine, wikkel het in vershoudfolie en laat het een uur rusten in de koelkast.
De empanadas maken
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Leg de deegbal op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel de bal in 4 stukken. Maak van elk stukje een rolletje en snij dit in drieën. Rol een stukje tussen je handen tot een golfballetje en leg dit apart. Ga zo door tot al het. deeg gebruikt is en je een kom met deegballetjes hebt.Rol met een deegroller elk deegballetje tot een plat pannenkoekje ter grootte van je handpalm. Leg het pannekoekje op je hand en schep er een volle eetlepel van de vulling op. Vouw het pannenkoekje dicht. Druk de randen op elkaar en vouw de rand in etappes naar binnen toe zodat er een golfpatroon ontstaat.Maak op deze manier 12 empanadas en leg deze op een bakplaat met ± 1 cm tussenruimte. Klop een ei los in een kommetje en kwast hier de bovenkant van de empanadas mee in. Bak de empanadas 20 minuten in de oven die op 200 grdaen voorverwarmt is.Kijk na 20 minuten of de empanadas goudbruin gekleurd zijn. Wil je ze iets bruiner hebben dan laat je de empanadas nog eens 10 minuten in de oven bakken.