Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn
Deze heerlijke Oostenrijkse Kaiserschmarrn brengt leuke herinneringen met zich mee. Oostenrijk is een land waar ik vroeger al als kind met onze ouders naartoe op vakantie ging, en nu kom ik er nog steeds om te wintersporten. Als kind kreeg ik deze Kaiserschmarrn bij het kindermenu en was er meteen dol op. Maar deze luchtige en tegelijk krokante pannenkoekenstukjes zijn echt niet alleen voor kinderen hoor. Zeker met de in rum gewelde rozijnen kunnen volwassenen er ook niet van af blijven.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- Rozijnen
- Bruine rum
- 3 eieren
- Roomboter
- Kristalsuiker
- Vanille-extract
- Zout
- Volle melk
- Bloem
- Poedersuiker
Instructies
- Week een handje rozijnen in een scheut bruine rumScheid van 3 eieren de eidooier en het eiwit. Laat het eiwit in een vetvrije kom* lopen en doe de dooiers in een andere kom. Klop vervolgens met een mixer of keukenmachine het eiwit stijf. Je ziet wanneer het eiwit stijf genoeg is dat er pieken ontstaan als je je garde naar boven trekt.Smelt 3 eetlepels roomboter en voeg de gesmolten bij de eidooiers. Doe daar 2 eetlepels kristalsuiker, 1 theelepel vanille-extract en een mespunt zout bij. Klop dit met een mixer door elkaar. Voeg 1 kop volle melk en 1 kop bloem toe en mix dit er ook doorheen.Voeg dan het geklopte eiwit toe en spatel dit er voorzichtig doorheen tot er een egale luchtige mousse ontstaat. (Zet niet de mixer erop, want dan mix je al de lucht eruit)Verhit ene eetlepel roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Laat de boter gelijkmatig warm worden zodat de boter niet verbrand.Voeg het beslag toe aan de koekenpan en laat het met de deksel op de pan op een lage hittebron 3 minuten garen. Haal de rozijnen uit de rum. Strooi de rozijnen + 1 eetlepel suiker over de nog niet gare pannenkoek en laat nog eens 3 minuten garen.Verdeel de pannenkoek in 4 stukken en draai de stukken om. Laat de stukken nog eens 2 minuten bakken en scheur daarna de pannenkoek met twee lepels in grove stukken.Leg er 2 eetlepels roomboter tussen en bestrooi met 1 eetlepel suiker en bak de pannenkoekstukken op hoog vuur krokant. Blijf roeren om aan bakken te voorkomen.Leg de Kaisersschmarrn op een bord en bestrooi royaal met poedersuiker. Serveer er een kommetje appelmoes en pruimen- of cranberryjam bij.* Je kunt een kom vetvrij maken door met een halve citroen langs de wanden van de kom te gaan.