De leukste accommodaties in Surinaamse vind je hier
Roti met Doksa Masala. Surinaams gestoofde eend.
Roti met Doksa Masala. Surinaams gestoofde eend.
Ik had zelf wel eens eerder roti met masala eend gegeten, maar nooit zelf klaargemaakt. Tot ik bij de Aziatische supermarkt een zakje Doksa Masala tegenkwam. Dé kruidenmix om dit heerlijke spicy eendenvlees klaar te maken. Ik nam meteen een Pekingeend en een paar rotiplaten mee uit de vriezer en ging aan de slag. En ik kan vast verklappen, met een fantastisch resultaat! Niet alleen omdat ik zelf voor het eerst een eend in stukken heb gesneden, maar vooral omdat het recept ontzettend lekker is geworden.De Doksa Masala heeft lekker een paar uurtjes staan stoven in de oven waardoor de eend super zacht is geworden en het vlees zo van het bot valt. In een heerlijke kruidige saus zoals je van de Surinaamse keuken gewend bent, met een beetje pit van een Madame Jeanette peper. Lekker met Surinaamse aardappels en boontjes, een gekookt eitje en natuurlijk een luchtige rotiplaat.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Keukengerei
- 1 Stoofpan
Ingrediënten
Doksa Masala eend
- 1 Pekingeend (Doksa) verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt
- 1 ui
- 6 teentjes knoflook
- 1 Madame Jeanette peper
- 3 el Doksa Masala of Hindoestaanse Masala
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl zwarte peper
- 2 Maggi bouillonblokjes
- 1 el tomatenpuree
- zout
Surinaamse aardappels en boontjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el Hindoestaanse masala
- 1 tl komijnpoeder
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 el tomatenpuree
- 1 kilo aardappels
- 400 gram gebroken sperziebonen
Serveren
- 4 eieren
- 4 rotiplaten Toko of Aziatische supermarkt
Instructies
Doksa Masala eend
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Zet de waterkoker aan met 1,5 liter water.
- We gaan eerst een Pekingeend (Doksa) portioneren. Snij de borstkas van de Pekingeend doormidden met een gekarteld scherp mes. Breek hem daarna open met je handen. Snij de eendenpoten en de vleugels eraf, en neem zoveel mogelijk vlees mee. Snij de eendenborsten eraf, hierbij mag bot eraan blijven zitten. Snij tot slot de achterkant in een paar stukken.
- Snipper 1 ui. Verhit een scheutje plantaardige olie in een stoofpan en fruit hier de ui in. Pers 6 teentjes knoflook uit en voeg toe. Snij 1 Madame Jeanette peper doormidden. Haal de zaadjes en zaadlijsten eruit voor een minder pittige smaak. Snij de peper in kleine stukjes en voeg toe. Roer er 3 eetlepels Doksa Masala, 1 theelepel komijnpoeder en 1 theelepel zwarte peper door. Verkruimel 2 Maggi bouillonblokjes en voeg toe. Giet er een scheutje gekookt water bij.
- Strooi zout over de stukken eend en meng de stukken door de saus. Giet er een scheut gekookt water bij tot de eens ongeveer tot de helft onder water staat en zet de stoofpan met de deksel erop 2 uur in de oven. Hussel de stukken eend na 1 uur om zodat de bovenste stukken onderop komen te liggen.
Surinaamse aardappels en boontjes
- Snipper 1 ui. Verhit een scheutje plantaardige olie in een pan en fruit hier de ui in. Snij 2 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Voeg 1 eetlepel Hindoestaanse masala, 1 theelepel komijnpoeder, 1 kippenbouillonblokje en 1 eetlepel tomatenpuree toe en roer door. Voeg een scheutje gekookt water toe.
- Schil 1 kilo aardappels en snij ze in stukjes. Voeg de aardappelstukjes toe en roer door de saus. Gooi er een zak gebroken sperziebonen van 400 gram bij. Giet er gekookt water bij tot het geheel net onder water staat. Breng het aan de kook en laat het daarna op een lage hittebron 15 minuten rustig pruttelen.
- Kook 4 eieren hard.
Serveren
- Warm de rotiplaten in de magnetron en leg ze voor ieder op een bord. Schep de aardappels en boontjes erbij, leg een paar stukken eend op de borden, snij de eieren doormidden en leg die in de saus.