De leukste accommodaties in Surinaamse vind je hier

 

Booking.com

Roti met Doksa Masala. Surinaams gestoofde eend.

Surinaamse-roti-doka-masala-eend-madame-jeanette
Surinaamse-roti-doka-masala-eend

Roti met Doksa Masala. Surinaams gestoofde eend.

Ik had zelf wel eens eerder roti met masala eend gegeten, maar nooit zelf klaargemaakt. Tot ik bij de Aziatische supermarkt een zakje Doksa Masala tegenkwam. Dé kruidenmix om dit heerlijke spicy eendenvlees klaar te maken. Ik nam meteen een Pekingeend en een paar rotiplaten mee uit de vriezer en ging aan de slag. En ik kan vast verklappen, met een fantastisch resultaat! Niet alleen omdat ik zelf voor het eerst een eend in stukken heb gesneden, maar vooral omdat het recept ontzettend lekker is geworden.
De Doksa Masala heeft lekker een paar uurtjes staan stoven in de oven waardoor de eend super zacht is geworden en het vlees zo van het bot valt. In een heerlijke kruidige saus zoals je van de Surinaamse keuken gewend bent, met een beetje pit van een Madame Jeanette peper.
Lekker met Surinaamse aardappels en boontjes, een gekookt eitje en natuurlijk een luchtige rotiplaat.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Surinaams
Porties 4 personen

Keukengerei

  • 1 Stoofpan

Ingrediënten
  

Doksa Masala eend

  • 1 Pekingeend (Doksa) verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt
  • 1 ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 Madame Jeanette peper
  • 3 el Doksa Masala of Hindoestaanse Masala
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 Maggi bouillonblokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • zout

Surinaamse aardappels en boontjes

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el Hindoestaanse masala
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 kilo aardappels
  • 400 gram gebroken sperziebonen

Serveren

  • 4 eieren
  • 4 rotiplaten Toko of Aziatische supermarkt

Instructies
 

Doksa Masala eend

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Zet de waterkoker aan met 1,5 liter water.
  • We gaan eerst een Pekingeend (Doksa) portioneren. Snij de borstkas van de Pekingeend doormidden met een gekarteld scherp mes. Breek hem daarna open met je handen. Snij de eendenpoten en de vleugels eraf, en neem zoveel mogelijk vlees mee. Snij de eendenborsten eraf, hierbij mag bot eraan blijven zitten. Snij tot slot de achterkant in een paar stukken.
  • Snipper 1 ui. Verhit een scheutje plantaardige olie in een stoofpan en fruit hier de ui in. Pers 6 teentjes knoflook uit en voeg toe. Snij 1 Madame Jeanette peper doormidden. Haal de zaadjes en zaadlijsten eruit voor een minder pittige smaak. Snij de peper in kleine stukjes en voeg toe. Roer er 3 eetlepels Doksa Masala, 1 theelepel komijnpoeder en 1 theelepel zwarte peper door. Verkruimel 2 Maggi bouillonblokjes en voeg toe. Giet er een scheutje gekookt water bij.
  • Strooi zout over de stukken eend en meng de stukken door de saus. Giet er een scheut gekookt water bij tot de eens ongeveer tot de helft onder water staat en zet de stoofpan met de deksel erop 2 uur in de oven. Hussel de stukken eend na 1 uur om zodat de bovenste stukken onderop komen te liggen.

Surinaamse aardappels en boontjes

  • Snipper 1 ui. Verhit een scheutje plantaardige olie in een pan en fruit hier de ui in. Snij 2 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Voeg 1 eetlepel Hindoestaanse masala, 1 theelepel komijnpoeder, 1 kippenbouillonblokje en 1 eetlepel tomatenpuree toe en roer door. Voeg een scheutje gekookt water toe.
  • Schil 1 kilo aardappels en snij ze in stukjes. Voeg de aardappelstukjes toe en roer door de saus. Gooi er een zak gebroken sperziebonen van 400 gram bij. Giet er gekookt water bij tot het geheel net onder water staat. Breng het aan de kook en laat het daarna op een lage hittebron 15 minuten rustig pruttelen.
  • Kook 4 eieren hard.

Serveren

  • Warm de rotiplaten in de magnetron en leg ze voor ieder op een bord. Schep de aardappels en boontjes erbij, leg een paar stukken eend op de borden, snij de eieren doormidden en leg die in de saus.
KokenKoken

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

Creamy Cajun Chicken

De creamy cajun chicken in dit recept is geïnspireerd door de cajunkeuken en is heerlijk romig en tegelijkertijd spicy van smaak. Die smaak komt met name tot stand door de cajun kruiden.

Maleisische Kari Ayam Kapitan

De beste deals voor Indonesië vind je hier  Maleisische Kari Ayam Kapitan Maleisische Kari Ayam Kapitan Ayam kapitan, oftewel captain's curry: een behoorlijk pittig maar toch verfijnd Maleis gerecht, een toonbeeld van de complexe Maleise keuken! De Maleise...

Indonesische Ayam Blado. Pittige kip uit Sumatra.

Dit Ayam Blado recept met kip is geïnspireerd op de oorspronkelijke Dendeng Blado met rundvlees. Het kipgerecht Ayam Blado is zeker zo lekker en een stuk sneller klaar. Dit zou je zelfs doordeweeks kunnen maken als je ’s avonds terug komt uit je werk.

Thai Fish Cakes. Thaise viskoekjes.

Thaise viskoekjes zijn een populaire snack in Thailand en zie je veel als streetfood in Bangkok. Deze Fish Cakes zijn een smaakvolle en verrassende manier om vis te eten.

3 makkelijke en heerlijke brunch recepten

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier   3 makkelijke en heerlijke brunch recepten 3 makkelijke en heerlijke brunch recepten Eggs in a basket4 (afbak)kaiserbroodjes4 plakjes ontbijtspek4 eieren1 zakje geraspte kaaszout en peperpeterselie...

Wildzwijn stoofpot met bier en spekjes

Zet deze wildzwijn stoofpot met bier eens op tafel. De wildzwijn poulet stoven duurt een paar uurtjes, maar je hebt er uiteindelijk weinig werk aan. Én weinig afwas, want alle ingrediënten voor een complete maaltijd gaan samen in één pan.

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Paksoi Masala Stamppot met Surinaams Zoutvlees

Echt een stamppot met een twist. De kruidige en smeuïge stamppot heeft pit gekregen door de Hindoestaanse masala en Madame Jeannette peper. Bovenop de stamppot gaat een schep met heerlijk Surinaams zoutvlees.

Surinaamse oliebollen met bakbanaan en rum

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier  Surinaamse oliebollen met bakbanaan en rum Surinaamse oliebollen met bakbanaan Ongetwijfeld ken je de Nederlandse oliebol met rozijnen die je bij elke oliebollenkraam kan halen. Ik wil je dit keer...

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Surinaamse prei ovenschotel

Deze Surinaamse prei ovenschotel is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor je portemonnee. Want die € 1,75 per persoon is voor elk huishouden te betalen. De ovenschotel is eigenlijk een fusion van de Surinaamse en Nederlandse keuken.

Surinaamse spitskool stoofpot

Wat moet je nou klaarmaken met spitskool? Nou, een Surinaamse spitskool stoofpot bijvoorbeeld. Een perfecte combinatie van groente van de Hollandse grond met een exotisch tintje.

Argentijnse empanadas

Argentijnse empanadas. Hét streetfood van Buenos Aires.   Argentijnse empanadas Een empanada is gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. De naam komt van het Spaanse werkwoord empanar, dat letterlijk inpakken of inwikkelen met brood betekent. Empanadas...

Surinaamse sambal maken