De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Surinaamse oliebollen met bakbanaan en rum

Surinaams-Hindoestaanse-oliebollen-met-bakbanaan-en-rum-rozijnen
Surinaams-Hindoestaanse-oliebollen-met-bakbanaan-en-rum-rozijnen

Surinaamse oliebollen met bakbanaan

Ongetwijfeld ken je de Nederlandse oliebol met rozijnen die je bij elke oliebollenkraam kan halen. Ik wil je dit keer kennis laten maken met een andere variant: De Surinaams-Hindoestaanse oliebol, in Suriname Gulgula genoemd.
Gulgula of Surinaamse oliebollen komen oorspronkelijk uit India en worden in Suriname niet alleen met Oud en Nieuw gegeten, maar vooral rond feestdagen zoals Keti Koti en Divali. Ik gebruik in dit recept rijpe bakbananen, rum, rozijnen, kaneel en five spice powder. Maar voel je vooral vrij om te variëren door bijvoorbeeld kokosrasp toe te voegen, gewone bananen te gebruiken of stukjes stemgember toe te voegen.
Het recept is makkelijk te verdubbelen. En mocht je de gulgula te ‘nat’ vinden, verander dan de verhouding banaan en bloem. Die is nu meer bakbanaan dan bloem, maar dat kan ook andersom. Om ze niet te droog te laten worden, is het wel aan te raden dan wat melk of een ei toe te voegen.
Wat je ook doet, Gulgula zal een lekkere tropische verrassing voor je zijn!
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Hindoestaans, Surinaams
Porties 7 personen

Ingrediënten
  

  • 2 liter zonnebloemolie
  • 1 handje rozijnen
  • 2 rijpe bakbananen
  • 80 gram tarwebloem
  • 40 gram volkorenmeel
  • 1 el kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl five spice powder
  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 30 gram witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 scheutje gembersiroop

Instructies
 

  • Verhit 2 liter zonnebloemolie in een grote (gietijzeren) pan.
  • Laat een handje rozijnen wellen in een flinke scheut rum.
  • Haal de schil van 2 rijpe bakbananen en prak ze met een vork fijn.
  • Meng 80 gram tarwebloem en 40 gram volkorenmeel in een kom. Voeg 1 el kaneel, 1 tl bakpoeder, 1 tl five spice powder, 40 gram bruine basterdsuiker en 30 gram witte basterdsuiker toe. Meng met een garde door elkaar.
  • Voeg 1 tl vanille-extract, de rum met de gewelde rozijnen en de geprakte bakbanaan toe. Meng door elkaar tot een emulsie.
    Als het mengsel te droog wordt voeg dan een scheutje melk toe.
  • De olie zal intussen heet genoeg zijn. Je kunt het controleren door er een stukje brood in te dopen en als het meteen gaat bruisen dan is de olie heet genoeg om te frituren.
    Draai nu de hittebron lager omdat je anders kans hebt dat de oliebollen van buiten verbranden en ze van binnen nog niet gaar zijn.
  • Laat 1 volle eetlepel van het oliebollen mengsel in de hete olie glijden. Je kunt met 2 eetlepels samen een bolletje vormen.
    Frituur 4 à 5 oliebollen tegelijk. Niet teveel omdat de temperatuur van de olie dan te snel zakt.
  • Haal de oliebollen na ± 5 minuten met een schuimspaan eruit en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Herhaal dit tot het beslag op is.
  • Doe de oliebollen in een leuk schaaltje. Schenk er een scheutje gembersiroop over en bestrooi ze met poedersuiker. Steek er sterretjes in voor een extra feestelijk effect.

Video

Trefwoord Bakbananaan, Oliebollen, Rozijnen, Rum
KokenKoken

Rice, beans & sausage stew

De mooiste accommodaties in Italië vind je hier  Rice, beans & sausage stew op de camping   Rice, beans & sausage stew op de camping Koken op een (festival)camping kan een avontuur op zich zijn, maar dat betekent niet dat je concessies hoeft te doen...

Huevos Rancheros op de camping

Op een bruisende festivalcamping is er niets beter dan de dag te beginnen met een smakelijk en bevredigend ontbijt. En als je op zoek bent naar een heerlijke Mexicaanse optie, dan is Huevos Rancheros de perfecte keuze. Dit traditionele Mexicaanse ontbijtgerecht is geliefd over de hele wereld vanwege de geweldige smaken en het hartige karakter.

Pasta Puttanesca voor op de camping

Koken op de camping en zeker op een festivalcamping kan een uitdaging zijn. Vaak is er geen electriciteit en geen koeling mogelijk, dus je moet werken met houdbare ingrediënten. Maar het is zeker mogelijk om smakelijke maaltijden te bereiden met houdbare ingrediënten. Neem bijvoorbeeld dit recept van pasta puttanesca.

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Salbutes uit Yucatan

Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.

Mexicaanse lasagne

Mexicaanse lasagne   Mexicaanse lasagne Voor een klassieke Italiaanse lasagne worden lasagnebladen gebruikt. In deze Mexicaanse versie maak ik gebruik van tortillawraps en een saus van tomaten, zwarte bonen en mais. Dat levert verrassende smaakcombinaties op. En...

Klassieke asperges met hollandaisesaus

In dit recept zie je hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.

Pulled pork uit de slow cooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Rabarber compote

Met de stelen kun je tal van gerechten maken, van een rabarbertaart tot een hartig gerecht, maar mijn favoriete recept is toch een ouderwetse rabarber compote. Hoewel ouderwets? In de rabarber compote die ik in deze video maak gebruik ik frambozensiroop in plaats van suiker.

3 makkelijke en heerlijke brunch recepten

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier   3 makkelijke en heerlijke brunch recepten 3 makkelijke en heerlijke brunch recepten Eggs in a basket4 (afbak)kaiserbroodjes4 plakjes ontbijtspek4 eieren1 zakje geraspte kaaszout en peperpeterselie...

Roti met Doksa Masala. Surinaams gestoofde eend.

De Doksa Masala heeft een paar uur staan stoven in de oven waardoor de eend super zacht is geworden. In een heerlijke kruidige saus met een beetje pit van Madame Jeanette peper. Lekker met Surinaamse aardappels en boontjes, een eitje en een luchtige rotiplaat.

Paksoi Masala Stamppot met Surinaams Zoutvlees

Echt een stamppot met een twist. De kruidige en smeuïge stamppot heeft pit gekregen door de Hindoestaanse masala en Madame Jeannette peper. Bovenop de stamppot gaat een schep met heerlijk Surinaams zoutvlees.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt.

Surinaamse prei ovenschotel

Deze Surinaamse prei ovenschotel is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor je portemonnee. Want die € 1,75 per persoon is voor elk huishouden te betalen. De ovenschotel is eigenlijk een fusion van de Surinaamse en Nederlandse keuken.

Hartige kliekjestaart

Na het kerstdiner blijft er meestal veel eten over. Zonde om weg te gooien. Hier is een perfect recept voor een hartige kliekjestaart die super smaakvol is en makkelijk te maken.

Speculaas bakken

Het is een stuk leuker en lekkerder om zelf speculaas te maken. En het is helemaal niet moeilijk. Het wordt echt iets speciaals als je zelf de koek- en speculaaskruiden samenstelt.

Surinaams-Hindoestaanse-oliebollen-met-bakbanaan-en-rum-rozijnen