De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier
Surinaamse oliebollen met bakbanaan en rum
Surinaamse oliebollen met bakbanaan
Ongetwijfeld ken je de Nederlandse oliebol met rozijnen die je bij elke oliebollenkraam kan halen. Ik wil je dit keer kennis laten maken met een andere variant: De Surinaams-Hindoestaanse oliebol, in Suriname Gulgula genoemd. Gulgula of Surinaamse oliebollen komen oorspronkelijk uit India en worden in Suriname niet alleen met Oud en Nieuw gegeten, maar vooral rond feestdagen zoals Keti Koti en Divali. Ik gebruik in dit recept rijpe bakbananen, rum, rozijnen, kaneel en five spice powder. Maar voel je vooral vrij om te variëren door bijvoorbeeld kokosrasp toe te voegen, gewone bananen te gebruiken of stukjes stemgember toe te voegen.Het recept is makkelijk te verdubbelen. En mocht je de gulgula te ‘nat’ vinden, verander dan de verhouding banaan en bloem. Die is nu meer bakbanaan dan bloem, maar dat kan ook andersom. Om ze niet te droog te laten worden, is het wel aan te raden dan wat melk of een ei toe te voegen. Wat je ook doet, Gulgula zal een lekkere tropische verrassing voor je zijn!
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- 2 liter zonnebloemolie
- 1 handje rozijnen
- 2 rijpe bakbananen
- 80 gram tarwebloem
- 40 gram volkorenmeel
- 1 el kaneel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl five spice powder
- 40 gram bruine basterdsuiker
- 30 gram witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1 scheutje gembersiroop
Instructies
- Verhit 2 liter zonnebloemolie in een grote (gietijzeren) pan.
- Laat een handje rozijnen wellen in een flinke scheut rum.
- Haal de schil van 2 rijpe bakbananen en prak ze met een vork fijn.
- Meng 80 gram tarwebloem en 40 gram volkorenmeel in een kom. Voeg 1 el kaneel, 1 tl bakpoeder, 1 tl five spice powder, 40 gram bruine basterdsuiker en 30 gram witte basterdsuiker toe. Meng met een garde door elkaar.
- Voeg 1 tl vanille-extract, de rum met de gewelde rozijnen en de geprakte bakbanaan toe. Meng door elkaar tot een emulsie.Als het mengsel te droog wordt voeg dan een scheutje melk toe.
- De olie zal intussen heet genoeg zijn. Je kunt het controleren door er een stukje brood in te dopen en als het meteen gaat bruisen dan is de olie heet genoeg om te frituren.Draai nu de hittebron lager omdat je anders kans hebt dat de oliebollen van buiten verbranden en ze van binnen nog niet gaar zijn.
- Laat 1 volle eetlepel van het oliebollen mengsel in de hete olie glijden. Je kunt met 2 eetlepels samen een bolletje vormen. Frituur 4 à 5 oliebollen tegelijk. Niet teveel omdat de temperatuur van de olie dan te snel zakt.
- Haal de oliebollen na ± 5 minuten met een schuimspaan eruit en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Herhaal dit tot het beslag op is.
- Doe de oliebollen in een leuk schaaltje. Schenk er een scheutje gembersiroop over en bestrooi ze met poedersuiker. Steek er sterretjes in voor een extra feestelijk effect.