Selecteer een pagina

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Bak zelf speculaas. Makkelijk en veel lekkerder.

 

Speculaas-bakken-en-koek--en-speculaaskruiden-maken
Speculaas-bakken-en-koek--en-speculaaskruiden-maken

Bak zelf speculaas

Natuurlijk kun je in de decembermaand voldoende speculaas kopen. De winkels liggen afgeladen. Toch is het een stuk leuker en lekkerder om zelf speculaas te maken. Het is helemaal niet moeilijk. En helemaal als je zelf de koek- en speculaaskruiden samenstelt, krijg je echt iets anders dan wat je in de winkel koopt. Veel voller en kruidiger van smaak. Probeer het maar eens. Je wilt echt niets anders meer.
Keuken Nederlands
Porties 10 speculaaspopjes

Ingrediënten
  

Speculaasdeeg

  • 350 gram patent tarwebloem
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram koek- en speculaaskruiden Voor zelf samenstelllen. Zie recept hieronder.
  • 175 gram roomboter
  • 1 tl bakpoeder
  • Griesmeel
  • 1 ei optioneel
  • Amandelschaafsel optioneel

Koek- en speculaaskruiden

  • 8 tl kaneel
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kardemompoeder

Instructies
 

Speculaasdeeg maken

  • Doe in een kom: 350 gram patent tarwebloem, 200 gram bruine basterdsuiker, 10 gram koek- en speculaaskruiden, 175 gram roomboter op kamertemperatuur en in in stukjes gesneden en 1 tl bakpoeder.
    Kneed alle ingredënten met schone handen door elkaar en vorm er een ronde deegbal van. Leg de deegbal voor 1 uur in de koelkast.

Methode 1. Met behulp van een speculaasplank

  • Verwarm de oven op 170 graden.
    Strooi een klein beetje griesmeel (of bloem) in de speculaasvorm. Verdeel er stukjes deeg over. Druk de stukjes deeg goed aan en rol er met een deegroller overheen. Laat de vorm voorzichtig uit de plank komen en leg het op de bakplaat. Herhaal dit proces tot al het deeg op is.
    Smeer de speculaasfiguren optioneel in met geklutst ei en leg er amandelschaafsel op.
    Zet de bakplaat voor 20 minuten in de oven op 170 graden.
    Haal de na 20 minuten de bakplaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen en uitharden.

Methode 2. Het deeg uitrollen met een deegroller.

  • Verwarm de oven op 170 graden.
    Als je geen speculaasplank in huis hebt kun je het deeg dun uitrollen met een deegroller. Je kunt het deeg direct op een met bloem bestoven bakplaat leggen en uitrollen met de deegroller. Maak snedes met de achterkant van een vork om de maat van de speculaasjes aan te te geven. Je kunt met de voorkant van de vork eventueel figuurtjes maken op de speculaas.
    Smeer de speculaas optioneel in met geklutst ei en leg er amandelschaafsel op.
    Zet de bakplaat voor 20 minuten in de oven op 170 graden.
    Haal de na 20 minuten de bakplaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen en uitharden.

Koek- en speculaaskruiden samenstellen

  • Meng 8 tl kaneel, 1 tl gemalen kruidnagel, 1 tl gemalen nootmuskaat, 1 tl gemalen koriander, 1 tl gemalen anijszaad, 1 tl gemberpoeder en 1 tl kardemompoeder.
    Meng alles goed door elkaar en je koek- en speculaaskruiden zijn klaar.

Video