Selecteer een pagina

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Bak zelf speculaas. Makkelijk en veel lekkerder.

 

Speculaas-bakken-en-koek--en-speculaaskruiden-maken
Speculaas-bakken-en-koek--en-speculaaskruiden-maken

Bak zelf speculaas

Natuurlijk kun je in de decembermaand voldoende speculaas kopen. De winkels liggen afgeladen. Toch is het een stuk leuker en lekkerder om zelf speculaas te maken. Het is helemaal niet moeilijk. En helemaal als je zelf de koek- en speculaaskruiden samenstelt, krijg je echt iets anders dan wat je in de winkel koopt. Veel voller en kruidiger van smaak. Probeer het maar eens. Je wilt echt niets anders meer.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Nederlands
Porties 10 speculaaspopjes

Ingrediënten
  

Speculaasdeeg

  • 350 gram patent tarwebloem
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram koek- en speculaaskruiden Voor zelf samenstelllen. Zie recept hieronder.
  • 175 gram roomboter
  • 1 tl bakpoeder
  • Griesmeel
  • 1 ei optioneel
  • Amandelschaafsel optioneel

Koek- en speculaaskruiden

  • 8 tl kaneel
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kardemompoeder

Instructies
 

Speculaasdeeg maken

  • Doe in een kom: 350 gram patent tarwebloem, 200 gram bruine basterdsuiker, 10 gram koek- en speculaaskruiden, 175 gram roomboter op kamertemperatuur en in in stukjes gesneden en 1 tl bakpoeder.
    Kneed alle ingredënten met schone handen door elkaar en vorm er een ronde deegbal van. Leg de deegbal voor 1 uur in de koelkast.

Methode 1. Met behulp van een speculaasplank

  • Verwarm de oven op 170 graden.
    Strooi een klein beetje griesmeel (of bloem) in de speculaasvorm. Verdeel er stukjes deeg over. Druk de stukjes deeg goed aan en rol er met een deegroller overheen. Laat de vorm voorzichtig uit de plank komen en leg het op de bakplaat. Herhaal dit proces tot al het deeg op is.
    Smeer de speculaasfiguren optioneel in met geklutst ei en leg er amandelschaafsel op.
    Zet de bakplaat voor 20 minuten in de oven op 170 graden.
    Haal de na 20 minuten de bakplaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen en uitharden.

Methode 2. Het deeg uitrollen met een deegroller.

  • Verwarm de oven op 170 graden.
    Als je geen speculaasplank in huis hebt kun je het deeg dun uitrollen met een deegroller. Je kunt het deeg direct op een met bloem bestoven bakplaat leggen en uitrollen met de deegroller. Maak snedes met de achterkant van een vork om de maat van de speculaasjes aan te te geven. Je kunt met de voorkant van de vork eventueel figuurtjes maken op de speculaas.
    Smeer de speculaas optioneel in met geklutst ei en leg er amandelschaafsel op.
    Zet de bakplaat voor 20 minuten in de oven op 170 graden.
    Haal de na 20 minuten de bakplaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen en uitharden.

Koek- en speculaaskruiden samenstellen

  • Meng 8 tl kaneel, 1 tl gemalen kruidnagel, 1 tl gemalen nootmuskaat, 1 tl gemalen koriander, 1 tl gemalen anijszaad, 1 tl gemberpoeder en 1 tl kardemompoeder.
    Meng alles goed door elkaar en je koek- en speculaaskruiden zijn klaar.

Video

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Bak zelf speculaaspoppen