Selecteer een pagina

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Bak zelf speculaas. Makkelijk en veel lekkerder.

 

Speculaas-bakken-en-koek--en-speculaaskruiden-maken
Speculaas-bakken-en-koek--en-speculaaskruiden-maken

Bak zelf speculaas

Natuurlijk kun je in de decembermaand voldoende speculaas kopen. De winkels liggen afgeladen. Toch is het een stuk leuker en lekkerder om zelf speculaas te maken. Het is helemaal niet moeilijk. En helemaal als je zelf de koek- en speculaaskruiden samenstelt, krijg je echt iets anders dan wat je in de winkel koopt. Veel voller en kruidiger van smaak. Probeer het maar eens. Je wilt echt niets anders meer.
Keuken Nederlands
Porties 10 speculaaspopjes

Ingrediënten
  

Speculaasdeeg

  • 350 gram patent tarwebloem
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram koek- en speculaaskruiden Voor zelf samenstelllen. Zie recept hieronder.
  • 175 gram roomboter
  • 1 tl bakpoeder
  • Griesmeel
  • 1 ei optioneel
  • Amandelschaafsel optioneel

Koek- en speculaaskruiden

  • 8 tl kaneel
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kardemompoeder

Instructies
 

Speculaasdeeg maken

  • Doe in een kom: 350 gram patent tarwebloem, 200 gram bruine basterdsuiker, 10 gram koek- en speculaaskruiden, 175 gram roomboter op kamertemperatuur en in in stukjes gesneden en 1 tl bakpoeder.
    Kneed alle ingredënten met schone handen door elkaar en vorm er een ronde deegbal van. Leg de deegbal voor 1 uur in de koelkast.

Methode 1. Met behulp van een speculaasplank

  • Verwarm de oven op 170 graden.
    Strooi een klein beetje griesmeel (of bloem) in de speculaasvorm. Verdeel er stukjes deeg over. Druk de stukjes deeg goed aan en rol er met een deegroller overheen. Laat de vorm voorzichtig uit de plank komen en leg het op de bakplaat. Herhaal dit proces tot al het deeg op is.
    Smeer de speculaasfiguren optioneel in met geklutst ei en leg er amandelschaafsel op.
    Zet de bakplaat voor 20 minuten in de oven op 170 graden.
    Haal de na 20 minuten de bakplaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen en uitharden.

Methode 2. Het deeg uitrollen met een deegroller.

  • Verwarm de oven op 170 graden.
    Als je geen speculaasplank in huis hebt kun je het deeg dun uitrollen met een deegroller. Je kunt het deeg direct op een met bloem bestoven bakplaat leggen en uitrollen met de deegroller. Maak snedes met de achterkant van een vork om de maat van de speculaasjes aan te te geven. Je kunt met de voorkant van de vork eventueel figuurtjes maken op de speculaas.
    Smeer de speculaas optioneel in met geklutst ei en leg er amandelschaafsel op.
    Zet de bakplaat voor 20 minuten in de oven op 170 graden.
    Haal de na 20 minuten de bakplaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen en uitharden.

Koek- en speculaaskruiden samenstellen

  • Meng 8 tl kaneel, 1 tl gemalen kruidnagel, 1 tl gemalen nootmuskaat, 1 tl gemalen koriander, 1 tl gemalen anijszaad, 1 tl gemberpoeder en 1 tl kardemompoeder.
    Meng alles goed door elkaar en je koek- en speculaaskruiden zijn klaar.

Video

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Sambal Goreng Boontjes

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:  Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus.   Sambal Goreng Boontjes Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het...

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt.

Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker. Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen.

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik deze vega lasagne tegen. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit.

Eiernestjes met spek en kaneelsoldaatjes

Een zeer goede manier om oud brood op te maken! Want voor de bodem van de eiernestjes met spek worden rondjes uit oud brood gestoken en voor de kaneelsoldaatjes worden de korstjes door ei gehaald en gebakken.

Kleurrijke budget eenpansmaaltijd

Deze smakelijke eenpansmaaltijd maak je al voor € 2,50 per persoon. Een combinatie van kruidig worstvlees, aardappelpartjes en gemengde groenten.

Bak zelf speculaaspoppen