Selecteer een pagina

De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Kliekjesquiche. Heerlijke hartige taart met etensrestjes.

 

Hartige-kliekjestaart.-Leftover-pie.-Quiche
Hartige-kliekjestaart.-Leftover-pie.-Quiche-de-kliek

Hartige kliekjestaart

Na het kerstdiner (of een ander uitgebreid diner) blijft er meestal veel eten over. Eten wat in principe nog hartstikke goed is. Alleen al met het oog op duurzaamheid is het erg zonde om het allemaal weg te gooien. Nu maakt het opwarmen van die kliekjes het eten er niet echt lekkerder op, maar ik heb een perfect recept voor een hartige kliekjestaart die super smaakvol is. Bovendien is deze hartige taart super simpel te maken. De bodem bestaat uit overgebleven toastjes en daar bovenop gaan de restjes met groenten, aardappels en vlees. Nog even een mengsel maken met melk, ei en stukjes kaas van het kaasplankje van gisteravond. Na een half uurtje in de oven heb je een super lekkere kliekjestaart. Duurzaam, budgetvriendelijk en smaakvol!
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Nederlands
Porties 8 personen

Keukengerei

  • Bakpapier
  • Springvorm

Ingrediënten
  

  • 75 gram roomboter
  • 125 gram toastjes of crackers
  • 1 restje groenten b.v. broccoli, wortel, sperciebonen, champignons
  • 1 restje aardappeltjes b.v. pommes duches, krieltjes, roasted potatoes
  • 1 restje vlees b.v. kalkoen, kip, konijn, varkensvlees, stoofvlees
  • 4 eieren
  • 250 ml volle melk
  • 200 gr kaas b.v. cheddar, grana padano, goudse kaas, blue stilton
  • 2 el paneermeel
  • 1 el olijfolie extra vergine

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Smelt 75 gram roomboter in een steelpan.
    Bekleed de bodem een springvorm met bakpapier en smeer de randen in met een beetje van de gesmolten boter.
    Doe 125 gram toastjes of crackers in de keukenmachine, giet de gesmolten boter erbij en maal het fijn.
    Doe het mengsel uit de keukenmachine in de springvorm en druk plat op de bodem met de bolle kant van een lepel.
    Snij het restje groenten en aardappeltjes in stukjes en voeg toe aan de springvorm. Trek met je vingers een restje vlees uit elkaar en voeg toe.
    Kluts 4 eieren met 250 ml volle melk in een mengkom. Rasp 200 gr kaas en meng erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
    Giet het ei-melk-kaas mengsel in de springvorm, verdeel het over de bovenkant en druk een beetje plat.
    Strooi een klein laagje paneermeel op de bovenkant en sprenkel er een beetje olijfolie over.
    Zet de kliekjestaart een half uur in de oven op 200 graden.
    Laat de taart na bereiding een klein beetje afkoeen alvorens te serveren.

Video

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Quiche van kliekjes