De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier
Bouillon van botten. Deze bouillon = Superfood!
Bouillon van botten
Afgezien van het feit dat zelfgemaakte bouillon een krachtige smaakmaker is voor soepen en stoofgerechten, is deze bouillon een soort superfood. De grote hoeveelheid gelatine die je in zo’n bouillon vindt bevat namelijk ontzettend veel bouwstoffen voor ons lichaam. Daarbij kun je denken aan spieropbouw, onderhoud van de gewrichten en het versterken van het immuunsysteem.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Keukengerei
- 1 grote soeppan
Ingrediënten
- 1 à 1,5 kilo (runder)botten en/of schenkel vraag aan je slager
- 3 stengels bleekselderij
- 1 ui
- 6 teentjes knoflook
- 3 laurierblaadjes
- 1 el peperkorrels
- 2 el appelazijn
- 5 tl zout
Instructies
- Doe de botten in een grote pan. Voeg 3 in stukjes gesneden bleekselderij toe + 1 grof gesneden ui en 6 geplette teentjes knoflook. Voeg 3 laurierblaadjes, 1 eetlepel peperkorrels en 2 eetlepels appelazijn toe. Voeg per liter water wat je gaat gebruiken, 1 theelepel zout toe. Dus als je de pan vult met 5 liter water, doe er dan 5 theelepels zout in. Vul de pan met water.Breng het geheel aan de kook en zodra de bouillon kookt schep dan het schuim wat ontstaat eraf met een schuimspaan. Zet de hittebron laag en laat de bouillon, met de deksel op de pan 4 uur, rustig pruttelen.Haal na 4 uur de botten uit pan. Leg deze apart en zodra de botten zijn afgekoeld kun je de stukjes vlees eraf halen.Giet de bouillon door een zeef en laat de gezeefde bouillon afkoelen op een koele plaats.Als de bouillon volledig is afgekoeld (dat zal waarschijnlijk de volgende dag zijn) schep dan het vet van de bovenkant. Dat vet kun je weggooien.Je kunt de bouillon nu direct gebruiken voor een soep of stoofpot.Als je de bouillon langer wilt bewaren, giet het dan in steriele potten of flessen en bewaar het op een koele plaats.