De leukste accommodaties aan de Nederlandse kust vind je hier

 

Booking.com

Bouillon van botten. Deze bouillon = Superfood!

Bouillon-van-botten.-Superfood-en-goed-voor-spieropbouw
Bouillon-van-botten.-Superfood-en-goed-voor-spieropbouw

Bouillon van botten

Afgezien van het feit dat zelfgemaakte bouillon een krachtige smaakmaker is voor soepen en stoofgerechten, is deze bouillon een soort superfood. De grote hoeveelheid gelatine die je in zo’n bouillon vindt bevat namelijk ontzettend veel bouwstoffen voor ons lichaam. Daarbij kun je denken aan spieropbouw, onderhoud van de gewrichten en het versterken van het immuunsysteem.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Nederlands
Porties 10 personeen

Keukengerei

  • 1 grote soeppan

Ingrediënten
  

  • 1 à 1,5 kilo (runder)botten en/of schenkel vraag aan je slager
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 el peperkorrels
  • 2 el appelazijn
  • 5 tl zout

Instructies
 

  • Doe de botten in een grote pan. Voeg 3 in stukjes gesneden bleekselderij toe + 1 grof gesneden ui en 6 geplette teentjes knoflook. Voeg 3 laurierblaadjes, 1 eetlepel peperkorrels en 2 eetlepels appelazijn toe.
    Voeg per liter water wat je gaat gebruiken, 1 theelepel zout toe. Dus als je de pan vult met 5 liter water, doe er dan 5 theelepels zout in. Vul de pan met water.
    Breng het geheel aan de kook en zodra de bouillon kookt schep dan het schuim wat ontstaat eraf met een schuimspaan. Zet de hittebron laag en laat de bouillon, met de deksel op de pan 4 uur, rustig pruttelen.
    Haal na 4 uur de botten uit pan. Leg deze apart en zodra de botten zijn afgekoeld kun je de stukjes vlees eraf halen.
    Giet de bouillon door een zeef en laat de gezeefde bouillon afkoelen op een koele plaats.
    Als de bouillon volledig is afgekoeld (dat zal waarschijnlijk de volgende dag zijn) schep dan het vet van de bovenkant. Dat vet kun je weggooien.
    Je kunt de bouillon nu direct gebruiken voor een soep of stoofpot.
    Als je de bouillon langer wilt bewaren, giet het dan in steriele potten of flessen en bewaar het op een koele plaats.

Video

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Thaise Drunken Noodles

Het gerecht Drunken Noodles is ontstaan omdat veel Thaise mensen dit graag eten na een avondje stappen en borrelen. Een soort anti-kater recept dus en ideaal streetfood. In Thailand wordt dit gerecht gemaakt met veel meer pepers dan ik hier gebruik, mijn versie is aangepast voor de Europese smaak.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Gnocchi alla Sorrentina. Italiaanse vegetarische ovenschotel.

Gnocchi alla Sorrentina is een heerlijk gerecht dat komt uit Sorrento in Italie. Een lekker makkelijke Italiaanse klassieker van gnocchi in tomatensaus met mozzarella, basilicum en parmezaanse kaas. Met zo weinig ingrediënten in je recept is het extra belangrijk dat je producten gebruikt van goede kwaliteit.

Hazenpeper

Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.

Risotto di Bologna

Risotto zoals je het alleen in Italië geserveerd krijgt. Heb je dat wel eens voor elkaar gekregen? Heerlijk smeuïge risotto met een zachte rijstkorrel, op smaak gebracht met geroosterde pompoen, parmezaanse kaas en walnoten. Een eenvoudig gerecht wat snel op tafel staat maar grandioos in z’n smaak!

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Bottenbouillon