Selecteer een pagina

De mooiste accommodaties in hartje Londen vind je hier

 

Booking.com

Beef Wellington met rode wijnsaus

 

Beef Wellington met rode wijnsaus
Beef Wellington met rode wijnsaus

Beef Wellington met rode wijnsaus

Beef Wellington is al jaren hét klassieke kerstrecept. Maar veel mensen zijn huiverig om eraan te beginnen omdat het nog al eens kan mislukken. Maar niet als je mijn recept volgt. Dan lukt dit heerlijke gerecht altijd! Ik wikkel de ossenhaas eerst in parmaham met een champignonlaagje en daarna geef ik het een jasje van bladerdeeg. 30 minuten afbakken in de oven en klaar is Kees. Je kunt deze Beef Wellington ook prima van te voren bereiden zodat je 'm voor het kerstdiner alleen nog maar een half uurtje in de oven hoeft te schuiven.
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Beef Wellington

  • 1 kilo ossenhaas aan één stuk
  • 3 takjes rozemarijn
  • Zout en peper
  • Roomboter
  • Olijfolie
  • 500 gr kastanjechampignons
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Worcestershiresauce
  • Truffelolie of truffel balsamico
  • Broodkruim, paneermeel of panko
  • Parmaham of Serranoham
  • 1 rol bladerdeeg b.v. Tante Fanny
  • 1 ei

Rode wijnsaus

  • 250 ml runderbouillon + een beetje
  • 1 glas rode wijn
  • 1 el donkere sojasaus

Aardappels en groenten

  • Culinaire aardappeltjes of krieltjes
  • Spruitjes of andere groenten naar keus

Instructies
 

Beef Wellington

  • Rits van een takje rozemarijn de naaldjes en hak deze fijn op een snijplank. Bestrooi de plank met zeezout en gemalen peper. Rol de ossenhaas er doorheen.
    Verhit in een pan een klont roomboter met een scheut olijfolie. Braad de ossenhaas in 4 minuten aan alle kanten aan. Haal daarna de ossenhaas uit de pan en laat het rusten op een bord. Bewaar de overgebleven jus.
    Verhit in een andere pan een klont roomboter met een scheut olijfolie. Scheur met je handen 500 gram kastanjechampignons on grove stukken en bak deze in de pan. Voeg 1 gesnipperde rode ui en 2 teentjes knoflook toe. Laat dit 15 minuten bakken. Breng de champignons op smaak met zout en peper. Voeg een scheutje worcestershiresauce en truffelolie toe en roer erdoor. Voeg een handje broodkruim of paneermeel toe en schep er door.
    Doe het champignonmengsel in de keukenmachine en draai het fijn. Je kunt het ook op een snijplank fijn hakken.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Leg 3 stukken vershoudfolie op het aanrecht en leg hier plakken parmaham op. Je moet zoveel plakken parmaham neerleggen zodat het heel de ossenhaas kan omhullen.
    Verdeel het fijngehakte champignonmengsel over de parmaham. Leg de gebraden ossenhaas net iets uit het midden op het champignonmengsel. Pak met beide handen een uiteinde vast van de vershoudfolie en rol alles op. Zorg dat het plastic niet tussen de etenswaar beland. Draai de zijkanten dicht zodat je een soort van grote toffee krijgt.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol hier het bladerdeeg op uit. Haal de ossenhaas uit de folie en leg deze op het bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg om de ossenhaas heen. Snij de zijkanten af met een mes (als deze te lang zijn). Druk de zijkanten met een vork dicht.
    Kluts een eitje en smeer met een bakkwast het bladerdeeg hier mee in.
    Druk eventueel uit het afgesneden bladerdeeg vormpjes (sterren bv). Plak de vormpjes op de Beef Wellington. Smeer de vormpjes ook weer in met ei.
    Plaats de Beef Wellington in de oven en bak 'm in 30 tot 40 minuten goudbruin.
    Laat de Beef Wellington 5 minuten rusten voor 'm aan te snijden.
    Snij de Beef Wellington voorzichtig aan met een scherp (liefst gekarteld) mes. Probeer mooie plakken te snijden.

Rode wijnsaus

  • Verhit de jus van de ossenhaas opnieuw. Voeg een volle eetlepel bloem toe en roer door de jus. Laat de bloem even bakken. Roer er 250 ml runderbouillon door en 1 glas rode wijn. Breng de saus aan de kook en controleer de dikte van de saus. Indien te dik kun je nog een beetje runderbouillon toevoegen. Breng op smaak met zout, peper en scheutje donkere sojasaus.

Aardappels en groenten

  • Kook de krieltjes in de schil in 20 minuten gaar. Snij ze daarna door de helft.
    Kook de spruitjes maximaal 10 minuten in zout water. (Zout zorgt ervoor dat de spruitjes groener blijven).

Serveren

  • Verwarm de borden een korte tijd in de oven die nog warm is van de Beef Wellington.
    Schep 2 opscheplepels van de rode wijnsaus in een cirkel op het bord. Leg een plak afgesneden Beef Wellington in de saus. Snij de krieltjes doormidden en leg de krieltjes en spruitjes (of andere groenten) aan de andere kant van het bord in de rode wijnsaus. Bedruip alles met nog 1 lepel rode wijnsaus. Garneer eventueel met een takje rozemarijn.

Video

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Sambal Goreng Boontjes

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:  Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus.   Sambal Goreng Boontjes Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het...

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt.

Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker. Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen.

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik deze vega lasagne tegen. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit.

Eiernestjes met spek en kaneelsoldaatjes

Een zeer goede manier om oud brood op te maken! Want voor de bodem van de eiernestjes met spek worden rondjes uit oud brood gestoken en voor de kaneelsoldaatjes worden de korstjes door ei gehaald en gebakken.

Kleurrijke budget eenpansmaaltijd

Deze smakelijke eenpansmaaltijd maak je al voor € 2,50 per persoon. Een combinatie van kruidig worstvlees, aardappelpartjes en gemengde groenten.

Originele Beef Wellington