Selecteer een pagina

De mooiste accommodaties in hartje Londen vind je hier

 

Booking.com

Beef Wellington met rode wijnsaus

 

Beef Wellington met rode wijnsaus
Beef Wellington met rode wijnsaus

Beef Wellington met rode wijnsaus

Beef Wellington is al jaren hét klassieke kerstrecept. Maar veel mensen zijn huiverig om eraan te beginnen omdat het nog al eens kan mislukken. Maar niet als je mijn recept volgt. Dan lukt dit heerlijke gerecht altijd! Ik wikkel de ossenhaas eerst in parmaham met een champignonlaagje en daarna geef ik het een jasje van bladerdeeg. 30 minuten afbakken in de oven en klaar is Kees. Je kunt deze Beef Wellington ook prima van te voren bereiden zodat je 'm voor het kerstdiner alleen nog maar een half uurtje in de oven hoeft te schuiven.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Beef Wellington

  • 1 kilo ossenhaas aan één stuk
  • 3 takjes rozemarijn
  • Zout en peper
  • Roomboter
  • Olijfolie
  • 500 gr kastanjechampignons
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Worcestershiresauce
  • Truffelolie of truffel balsamico
  • Broodkruim, paneermeel of panko
  • Parmaham of Serranoham
  • 1 rol bladerdeeg b.v. Tante Fanny
  • 1 ei

Rode wijnsaus

  • 250 ml runderbouillon + een beetje
  • 1 glas rode wijn
  • 1 el donkere sojasaus

Aardappels en groenten

  • Culinaire aardappeltjes of krieltjes
  • Spruitjes of andere groenten naar keus

Instructies
 

Beef Wellington

  • Rits van een takje rozemarijn de naaldjes en hak deze fijn op een snijplank. Bestrooi de plank met zeezout en gemalen peper. Rol de ossenhaas er doorheen.
    Verhit in een pan een klont roomboter met een scheut olijfolie. Braad de ossenhaas in 4 minuten aan alle kanten aan. Haal daarna de ossenhaas uit de pan en laat het rusten op een bord. Bewaar de overgebleven jus.
    Verhit in een andere pan een klont roomboter met een scheut olijfolie. Scheur met je handen 500 gram kastanjechampignons on grove stukken en bak deze in de pan. Voeg 1 gesnipperde rode ui en 2 teentjes knoflook toe. Laat dit 15 minuten bakken. Breng de champignons op smaak met zout en peper. Voeg een scheutje worcestershiresauce en truffelolie toe en roer erdoor. Voeg een handje broodkruim of paneermeel toe en schep er door.
    Doe het champignonmengsel in de keukenmachine en draai het fijn. Je kunt het ook op een snijplank fijn hakken.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Leg 3 stukken vershoudfolie op het aanrecht en leg hier plakken parmaham op. Je moet zoveel plakken parmaham neerleggen zodat het heel de ossenhaas kan omhullen.
    Verdeel het fijngehakte champignonmengsel over de parmaham. Leg de gebraden ossenhaas net iets uit het midden op het champignonmengsel. Pak met beide handen een uiteinde vast van de vershoudfolie en rol alles op. Zorg dat het plastic niet tussen de etenswaar beland. Draai de zijkanten dicht zodat je een soort van grote toffee krijgt.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol hier het bladerdeeg op uit. Haal de ossenhaas uit de folie en leg deze op het bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg om de ossenhaas heen. Snij de zijkanten af met een mes (als deze te lang zijn). Druk de zijkanten met een vork dicht.
    Kluts een eitje en smeer met een bakkwast het bladerdeeg hier mee in.
    Druk eventueel uit het afgesneden bladerdeeg vormpjes (sterren bv). Plak de vormpjes op de Beef Wellington. Smeer de vormpjes ook weer in met ei.
    Plaats de Beef Wellington in de oven en bak 'm in 30 tot 40 minuten goudbruin.
    Laat de Beef Wellington 5 minuten rusten voor 'm aan te snijden.
    Snij de Beef Wellington voorzichtig aan met een scherp (liefst gekarteld) mes. Probeer mooie plakken te snijden.

Rode wijnsaus

  • Verhit de jus van de ossenhaas opnieuw. Voeg een volle eetlepel bloem toe en roer door de jus. Laat de bloem even bakken. Roer er 250 ml runderbouillon door en 1 glas rode wijn. Breng de saus aan de kook en controleer de dikte van de saus. Indien te dik kun je nog een beetje runderbouillon toevoegen. Breng op smaak met zout, peper en scheutje donkere sojasaus.

Aardappels en groenten

  • Kook de krieltjes in de schil in 20 minuten gaar. Snij ze daarna door de helft.
    Kook de spruitjes maximaal 10 minuten in zout water. (Zout zorgt ervoor dat de spruitjes groener blijven).

Serveren

  • Verwarm de borden een korte tijd in de oven die nog warm is van de Beef Wellington.
    Schep 2 opscheplepels van de rode wijnsaus in een cirkel op het bord. Leg een plak afgesneden Beef Wellington in de saus. Snij de krieltjes doormidden en leg de krieltjes en spruitjes (of andere groenten) aan de andere kant van het bord in de rode wijnsaus. Bedruip alles met nog 1 lepel rode wijnsaus. Garneer eventueel met een takje rozemarijn.

Video

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

Originele Beef Wellington