Selecteer een pagina

De mooiste accommodaties aan de Amalfi kust vind je hier

 

Booking.com

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

 

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas
Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik op deze vega lasagne creatie. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit. Niet zo gek, want deze heerlijke lasagne zit bomvol met lekkere ingrediënten. Aubergine, ricotta, mozarrella, grana padano, walnoten en spinazie. Het is hartig, een beetje spicy en heeft een lekkere bite. Dus tegen alle carnivoren zou ik zeggen: probeer het maar eens en je zult verrast zijn. En diegenen die al reeds vegetarisch eten, is dit een perfecte inspiratiebron.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Italiaans, Vegetarisch
Porties 4 personen

Keukengerei

  • 1 Ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 3 aubergines
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 gram spinazie
  • 250 gram ricotta
  • 1 ei
  • 90 gram verse pesto versafdeling supermarkt
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 fles passata (gezeefde tomaten) ± 700 ml
  • 1 pak lasagnebladen
  • 2 handjes walnoten
  • 2 bollen mozzarella van 125 gram
  • 1 stuk Grana Padano
  • 1 el chilivlokken
  • Verse basilicum

Instructies
 

  • Snij 3 aubergines in dunne plakken. Verdeel de aubergineplakken over 2 bakplaten bekleed met bakpapier. Bestrooi de plakken aan beide kanten met zout en laat het zout in 15/20 minuten vocht onttrekken aan de aubergines. Dep daarna de plakken met een stukje keukenpapier. Smeer de plakken in met een beetje olijfolie.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden op de grillstand. Zet de bakplaten met aubergineplakken 40 minuten in de oven waarbij je de bakplaten na 20 minuten omwisseld om de onderste bakplaat ook onder de grill te kunnen zetten. Na bereiding zijn de aubergineplakken als het goed is goudbruin geroosterd.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Snipper 1 ui en fruit deze 5 minuten in de olie. Hak 4 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Hak 200 gram spinazie grof en voeg toe. Bak even mee, breng op smaak met zout en peper en zet de hittebron uit.
  • Doe 250 gram ricotta in een mengkom. Voeg 1 ei + 90 gram verse pesto toe. Rasp een beetje nootmuskaat. Roer dit tot een gladde saus.
  • Zet de grillstand van de oven uit en zet 'm op boven en onderwarmte. Temperatuur kun je op 200 graden laten staan.
    Verdeel een klein laagje passata (gezeefde tomaten) over de bodem van een ovenschaal.
    Leg hier 3 of 4 lasagnebladen op.
    Verdeel hier weer een laagje passata over.
    Leg de helft van de geroosterde aubergine erop.
    Schep de helft van het ricotta-pesto mengsel erop.
    Verdeel alle spinazie met ui erover.
    Knijp een handje walnoten fijn en verdeel erover.
    Scheur een bol mozzarella van 125 gram in stukjes en verdeel erover.
    Rasp er Grana Padano over.
    Bedek met lasagnebladen.
    Verdeel er een laagje passata over.
    Leg de andere helft van de geroosterde aubergine erop.
    Giet de rest van de passata erop.
    Schep de andere helft van het ricotta-pesto mengsel erop.
    Scheur de andere bol mozzarella in stukjes en verdeel erover.
    Strooi er 1 eetlepel chilivlokken over.
    Rasp er Grana Padano over.
    Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet de schaal 45 minuten in de oven op 200 graden.
    Haal na 45 minuten het aluminiumfolie van de ovenschaal en laat de lasagne nog 10 minuten in de oven staan.
  • Garneer de lasagne met blaadjes basilicum en een handje fijngeknepen walnoten.

Video

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Zelf Lemon Curd maken.

Lemon curd is een fris-zoete citroenmarmelade, oorspronkelijk uit Engeland. Het is lekker ’s morgens in je bakkie yoghurt met muesli, over een bolletje schepijs, op een plakje cake, op een pannenkoek of dacht van een beschuitje met aardbeien en lemon curd?

KokenKoken

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas