De mooiste accommodaties aan de Amalfi kust vind je hier
Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas
Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas
In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik op deze vega lasagne creatie. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit. Niet zo gek, want deze heerlijke lasagne zit bomvol met lekkere ingrediënten. Aubergine, ricotta, mozarrella, grana padano, walnoten en spinazie. Het is hartig, een beetje spicy en heeft een lekkere bite. Dus tegen alle carnivoren zou ik zeggen: probeer het maar eens en je zult verrast zijn. En diegenen die al reeds vegetarisch eten, is dit een perfecte inspiratiebron.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Keukengerei
- 1 Ovenschaal
Ingrediënten
- 3 aubergines
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 200 gram spinazie
- 250 gram ricotta
- 1 ei
- 90 gram verse pesto versafdeling supermarkt
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1 fles passata (gezeefde tomaten) ± 700 ml
- 1 pak lasagnebladen
- 2 handjes walnoten
- 2 bollen mozzarella van 125 gram
- 1 stuk Grana Padano
- 1 el chilivlokken
- Verse basilicum
Instructies
- Snij 3 aubergines in dunne plakken. Verdeel de aubergineplakken over 2 bakplaten bekleed met bakpapier. Bestrooi de plakken aan beide kanten met zout en laat het zout in 15/20 minuten vocht onttrekken aan de aubergines. Dep daarna de plakken met een stukje keukenpapier. Smeer de plakken in met een beetje olijfolie.
- Verwarm de oven voor op 200 graden op de grillstand. Zet de bakplaten met aubergineplakken 40 minuten in de oven waarbij je de bakplaten na 20 minuten omwisseld om de onderste bakplaat ook onder de grill te kunnen zetten. Na bereiding zijn de aubergineplakken als het goed is goudbruin geroosterd.
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Snipper 1 ui en fruit deze 5 minuten in de olie. Hak 4 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Hak 200 gram spinazie grof en voeg toe. Bak even mee, breng op smaak met zout en peper en zet de hittebron uit.
- Doe 250 gram ricotta in een mengkom. Voeg 1 ei + 90 gram verse pesto toe. Rasp een beetje nootmuskaat. Roer dit tot een gladde saus.
- Zet de grillstand van de oven uit en zet 'm op boven en onderwarmte. Temperatuur kun je op 200 graden laten staan.Verdeel een klein laagje passata (gezeefde tomaten) over de bodem van een ovenschaal. Leg hier 3 of 4 lasagnebladen op. Verdeel hier weer een laagje passata over. Leg de helft van de geroosterde aubergine erop.Schep de helft van het ricotta-pesto mengsel erop.Verdeel alle spinazie met ui erover.Knijp een handje walnoten fijn en verdeel erover.Scheur een bol mozzarella van 125 gram in stukjes en verdeel erover.Rasp er Grana Padano over.Bedek met lasagnebladen.Verdeel er een laagje passata over.Leg de andere helft van de geroosterde aubergine erop.Giet de rest van de passata erop.Schep de andere helft van het ricotta-pesto mengsel erop.Scheur de andere bol mozzarella in stukjes en verdeel erover.Strooi er 1 eetlepel chilivlokken over.Rasp er Grana Padano over.Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet de schaal 45 minuten in de oven op 200 graden.Haal na 45 minuten het aluminiumfolie van de ovenschaal en laat de lasagne nog 10 minuten in de oven staan.
- Garneer de lasagne met blaadjes basilicum en een handje fijngeknepen walnoten.