Salbutes is een traditioneel gerecht uit de regio Yucatán in Mexico. Het is een geliefde lekkernij die vooral populair is tijdens het ontbijt of als een lichte lunch. Salbutes worden vaak beschouwd als een van de meest kenmerkende gerechten van de Yucatecaanse keuken.Salbutes worden gemaakt van een dunne maïstortilla die wordt gebakken tot hij licht en luchtig is. De tortilla wordt gebakken in olie, waardoor hij knapperig wordt. Het resultaat is een heerlijke en krokante basis voor de verschillende toppings die op de salbutes worden geserveerd.
1scheuttransaparante limonadesiroopbv Monin Rietsuikersiroop
zonnebloemolie
1ananas
1eetlepelachiote pastaAchiote pasta is online verkrijgbaar of maak het zelf. Het recept vind je onder dit recept.
1scheuttequila
1tomaat
1avocado
1jalapeño peper
1blikrefried beans
verse korianderoptioneel
Achiote pasta
1elzoet paprikapoeder
1elgerookt paprikapoeder
1tloregano
1tlknoflookpoeder
½tlkomijnpoeder
1elwitte azijn
1tlolijfolie
Instructies
Salbutes uit Yucatan
Kook 2 kipfilets in 20 à 30 minuten gaar in een liter bouillon. Haal de kipfilets eruit en laat ze afkoelen.
Snij 1 rode ui doormidden en snij daarna een helft in kwarten. Snij deze kwart uien in dunne reepjes. Doe de uien in een kommetje en knijp het sap van een halve limoen erboven uit. Voeg een beetje zout toe en voeg een scheut transparante limonadesiroop toe. (Of een eetlepel rietsuiker). Meng door elkaar.
Pluk reepjes van de kipfilets met je vingers of trek het met een vork uit elkaar zoals pulled chicken. Snij de andere helft van de rode ui in ringen.
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote koekenpan. Bak de halve rode uiringen in de olie. Voeg 1 eetlepel achiote pasta toe en laat even meebakken. Achiote pasta is online verkrijgbaar of maak het zelf. Het recept hiervoor vind je onder dit recept. Voeg de kipstukjes toe en roer alles goed door elkaar. Voeg 1 theelepel zout en peper toe. Blus de kip af met een scheutje tequila.
Snij de bovenkant en onderkant van een ananas af. Snij vervolgens de buitenste schil eraf. Snij de ananas daarna in de lengte in kwarten. Snij de harde kern uit de kwarten. Snij de kwarten in partjes en tot slot de partjes in dunne reepjes.
Verhit in een andere pan een laagje zonnebloemolie van ongeveer 1 cm. Bak de gorditas (kleine tortillas) aan beide kanten goudbruin en krokant. Als de olie heet genoeg is gaan ze ook een beetje opbollen en blazen vertonen. Haal de gorditas met een tang uit de pan zodra deze klaar zijn (dat gaat heel snel) en laat ze uitlekken op keukenpapier.Zelf tortillas maken? Kijk hier voor het recept.
Snij een tomaat door de helft en daarna in plakjes. Halveer een rijpe avocado. Haal het vruchtvlees er met een lepel uit en snij deze ook in plakjes. Snij een jalapeño peper in schijfjes.
Smeer op elke gordita (wat nu een salbute is geworden) een lepel refried beans. Leg er daarna een opscheplepel kipstukjes op. Vervolgens tomaatplakjes, avocado, schijfjes jalapeño, de gemarineerde rode ui en ananasreepjes. Garneer eventueel met verse koriander.Zelf refried beans maken? Kijk hier voor het recept.
Achiote pasta
De smaakmaker Achiote pasta wordt traditioneel gemaakt met annatto-zaden die een felle kleur en een hartige smaak aan het gerecht geven. Annatto-zaden zijn in Nederland moeilijk te krijgen en de kant-en-klare achiote pasta trouwens ook. In dit recept heb ik de annatto-zaden vervangen voor zoet en gerookt paprikapoeder. Dit is een prima alternatief.
Meng de specerijen, azijn en olie door elkaar tot er pasta ontstaat.