Iran, het vroegere Perzië, staat bekend om zijn heerlijke gerechten met uitgesproken smaken. Deze kuku sabzi bijvoorbeeld, een Perzische kruidenfrittata die je echt een keer gegeten moet hebben. Een kuku (ook wel kookoo genoemd) is de Perziche variant van een omelet of frittata.Kuku sabzi wordt in Iran in ieder geval op tafel gezet tijdens Noroez, het Perzische nieuwjaar dat op of rond 21 maart gevierd wordt. De frisse, groene kruiden staan tijdens dit lentefeest voor de wedergeboorte, terwijl eieren natuurlijk het symbool van vruchtbaarheid zijn. Serveer de kuku sabzi met een schep Griekse yoghurt en je hebt een heerlijk kruidig vegetarisch lunchgerecht. Of presenteer de kuku sabzi in stukjes op een tafel vol met meze of tapas. Wat je ook doet, het is altijd lekker.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Niet te heet, want olijfolie kan verbranden. Snij 6 bosuien in ringen en doe deze in de pan. Hak een bosje platte peterselie en voeg toe. Hak een bosje koriander en voeg toe. Voeg 2 theelepels kurkuma toe en roer erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Zet de hittebron uit.
Kluts 8 eieren met een garde in een kom. Voeg 2 eetlepels Griekse yoghurt toe en verkruimel 200 gram witte kaas. Roer door de eieren. Voeg 4 eetlepels bloem en 3 theelepels bakpoeder toe en roer erdoor. Voeg vervolgens het kruidenmengsel uit de pan toe en roer erdoor. Breng op smaak met 1 tl zout en 1 tl peper. Knijp met je handen een handje walnoten fijn en voeg toe + 2 eetlepels cranberries.
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met olijfolie. Giet het ei-kruidenmengsel in de springvorm. Zet de springvorm 40 minuten in de oven op 180 graden.
Snij na bereiding een stuk af van de Kuku Sabsi en schep er een lepel Griekse yoghurt op.