Als je de eetgewoontes van een ander land wilt ontdekken kun je het beste naar een lokale markt gaan. Op een 'mercado' in Mexico zag ik nieuwe fruitsoorten, kruiden die uit grote bakken werden opgeschept, pittige habanero salsa's en heel veel streetfoodkraampjes. Al dat streetfood is voor mij als foodie een waar paradijs. En een favoriet hapje van mij is een zachte taco gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado. Lekker allemaal, en met dit recept kun jij het nu makkelijk zelf maken.
Voor de marinade doe je 2 el olijfolie in een kommetje. Voeg 1 el gerookt paprikapoeder, 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl chilivlokken, 1 tl zwarte peper en 1 tl zout toe. Snij 1 limoen doormidden en rasp de zest van een helft van de limoen af. Voeg toe. Knijp vervolgens de halve limoen erboven uit. Roer alles door elkaar.
Giet de marinade over 1 kilo kippendijen en wrijf het goed in met schone handen. Dek de kip af met een stuk vershoudfolie en laat het in de koelkast minstens 20 minuten marineren. (Maar hoe langer hoe beter).
Verhit een koekenpan zonder olie of boter. (Er zit al olijfolie door de marinade). Braad de kippendijen aan beide kanten goudbruin aan. Ongeveer 3 minuten aan elke kant. Draai daarna de hittebron lager en laat de kip met de deksel op de pan in ± 10 minuten gaar worden. Haal de kip uit de pan en leg apart op een bord of in een ovenschaaltje. Giet het braadvocht over de kip heen. Laat de kip een beetje afkoelen.
Pluk de kippendijen met de je vingers uit elkaar en trek er draderige stukjes vanaf. Ga zo door tot je uiteindelijk een schaal vol hebt met pulled chicken.
Serveren
Lekker om deze pulled chicken in een gordita te eten met sla, tomaat, rode ui en avocado. Of ringen puntpaprika, refried beans en mais. Je kunt zoveel variëren als je wilt. Druppel er tot slot een beetje habanero saus of een andere pittige saus over .