Patatas Bravas, Gegrilde Sardines, Gevulde Puntpaprika, en Meloensalade
Wanneer ik uit eten ga bij een tapasrestaurant komt er altijd ergens in een van de rondes een schaaltje patatas bravas op tafel te staan. Je hebt ze zelf ook vast wel eens gegeten, zeker wanneer je in Spanje op vakantie bent geweest. Het zijn knapperig gebakken aardappeltjes met een pittige tomaten/rode peper saus en ik vind het echt een lekker gerecht. Tijd om zelf te maken dus.De papatas bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika's met kaas en een watermeloensalade met feta en munt. Heerlijk toch? Leuk om te serveren op een zomerse avond met vrienden of familie.
1elgerookt paprikapoederof gebruik Spaanse pimenton de la vera
1bliktomatenblokjes
1elkristalsuiker
1scheutjeappelazijn
zout en peper
1scheutzonnebloemolie
1zakopbakaardappels600 gr
1elzoet paprikapoeder
Gegrilde puntpaprika met kaas
4puntpaprika's
plakjes manchego kaasof gewoon jong belegen kaas
Watermeloensalade met feta en munt
1mini watermeloen
1bosjemunt
Instructies
Gegrilde Sardines
De sardines (of andere vis) moeten eerst marineren. Dus daar kun je het beste mee beginnen.
Pers in een grote schaal 2 teentjes knoflook uit. Voeg een flinke scheut olijfolie toe. Pers het sap van 1 citroen uit en voeg toe. Doe er vervolgens 1 tl chilivlokken, 1 tl kardemompoeder, 1 tl zout en een plukje saffraan bij. Roer dit tot een marinade met een garde.Leg de sardines in de kom en bedek ze helemaal met de marinade. Laat de sardines een half uur (of langer) marineren in de koelkast.
Sardines bevatten erg veel graten. Je kunt de sardines ook vervangen door andere vis zoals schol, tong of kabeljauw.
Verhit de barbeque (of eventueel de oven op grillstand). Leg speciale grillroosters op de barbeque of gebruik een visklem.
Grill de sardines ± 4 minuten aan beide kanten op de barbeque.
Haal de vis van de barbeque en leg ze op een plank.
Patatas Bravas
We gaan eerst de saus maken voor de patatas bravas.
Verhit een scheutje olijfolie in een pannetje. Snipper 1 ui en fruit deze in de olie. Pers er 1 teentje knoflook bij uit. Snij 1 rode peper in kleine stukjes en voeg toe. (Voor een pittiger resultaat voeg je 2 rode pepers toe). Giet er 1 blik tomatenblokjes bij . En voeg vervolgens 1 el suiker en een scheutje appelazijn toe. Breng op smaak met zout en peper.Breng aan de kook en laat. de saus daarna 15 minuten pruttelen.
Maak na 15 minuten een gladde saus met de staafmixer.
Verhit in een koekenpan een scheut zonnebloemolie. Gooi een zak opbakaardappels (600 gr) leeg in de pan. Strooi er een eetlepel zoet paprikapoeder en een beetje zout over, en bak de aardappeltjes knapperig en goudbruin.
Doe vlak voor het serveren de aardappels over in een schaal en druppel de saus erover. De rest van de saus serveer je er los bij in een schaaltje.
Gegrilde puntpaprika met kaas
Verhit de barbeque (of eventueel de oven op grillstand).
Snij de bovenkant van de puntpaprika's en haal de zaadjes eruit. Vul de paprika's met plakjes kaas. Duw het met je vinger in de paprika's.
Bak de paprika's op de barbeque, 4 minuten aan elke kant, tot je mooie grillstrepen hebt aan beide kanten en de kaas gesmolten is.
Watermeloensalade met feta en munt
Snij de watermeloen door de helft en snij van 1 helft plakken van ±n 2 cm. Snij de schil eraf en snij de plakken in blokjes. Doe de blokjes in een presenteerschaal.
Haal de blaadjes van een klein bosje munt en snij de blaadjes in reepjes. Voeg toe. Verbrokkel de helft van een stuk feta erboven. Meng door elkaar. Garneer met een paar hele blaadjes munt.
Serveren
Zet alle gerechtjes op een grote schaal of dienblad. Geef de patatas bravas saus erbij en snij de rest van de watermeloen in driehoekige partjes en geef erbij.