Selecteer een pagina

De beste deals voor Spanje vind je hier

 

Booking.com

Patatas Bravas, Gegrilde Sardines, Gevulde Puntpaprika, en Meloensalade

 

Patatas-bravas-en-andere-tapas
Spaanse-Tapas-Patatas-Bravas-Gegrilde-Sardines,-Gevulde-Puntpaprika,-en-Watermeloensalade

Patatas Bravas, Gegrilde Sardines, Gevulde Puntpaprika, en Meloensalade

Wanneer ik uit eten ga bij een tapasrestaurant komt er altijd ergens in een van de rondes een schaaltje patatas bravas op tafel te staan. Je hebt ze zelf ook vast wel eens gegeten, zeker wanneer je in Spanje op vakantie bent geweest. Het zijn knapperig gebakken aardappeltjes met een pittige tomaten/rode peper saus en ik vind het echt een lekker gerecht. Tijd om zelf te maken dus.
De papatas bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika's met kaas en een watermeloensalade met feta en munt. Heerlijk toch? Leuk om te serveren op een zomerse avond met vrienden of familie.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Keukengerei

  • Barbeque

Ingrediënten
  

Gegrilde Sardines

  • 1 kilo sardines of andere vis
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 plukje saffraan
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 tl zout

Patatas Bravas

  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 à 2 rode peper
  • 1 el gerookt paprikapoeder of gebruik Spaanse pimenton de la vera
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 el kristalsuiker
  • 1 scheutje appelazijn
  • zout en peper
  • 1 scheut zonnebloemolie
  • 1 zak opbakaardappels 600 gr
  • 1 el zoet paprikapoeder

Gegrilde puntpaprika met kaas

  • 4 puntpaprika's
  • plakjes manchego kaas of gewoon jong belegen kaas

Watermeloensalade met feta en munt

  • 1 mini watermeloen
  • 1 bosje munt

Instructies
 

Gegrilde Sardines

  • De sardines (of andere vis) moeten eerst marineren. Dus daar kun je het beste mee beginnen.
  • Pers in een grote schaal 2 teentjes knoflook uit. Voeg een flinke scheut olijfolie toe. Pers het sap van 1 citroen uit en voeg toe. Doe er vervolgens 1 tl chilivlokken, 1 tl kardemompoeder, 1 tl zout en een plukje saffraan bij. Roer dit tot een marinade met een garde.
    Leg de sardines in de kom en bedek ze helemaal met de marinade. Laat de sardines een half uur (of langer) marineren in de koelkast.
  • Sardines bevatten erg veel graten. Je kunt de sardines ook vervangen door andere vis zoals schol, tong of kabeljauw.
  • Verhit de barbeque (of eventueel de oven op grillstand). Leg speciale grillroosters op de barbeque of gebruik een visklem.
  • Grill de sardines ± 4 minuten aan beide kanten op de barbeque.
  • Haal de vis van de barbeque en leg ze op een plank.

Patatas Bravas

  • We gaan eerst de saus maken voor de patatas bravas.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pannetje. Snipper 1 ui en fruit deze in de olie. Pers er 1 teentje knoflook bij uit. Snij 1 rode peper in kleine stukjes en voeg toe. (Voor een pittiger resultaat voeg je 2 rode pepers toe). Giet er 1 blik tomatenblokjes bij . En voeg vervolgens 1 el suiker en een scheutje appelazijn toe. Breng op smaak met zout en peper.
    Breng aan de kook en laat. de saus daarna 15 minuten pruttelen.
  • Maak na 15 minuten een gladde saus met de staafmixer.
  • Verhit in een koekenpan een scheut zonnebloemolie. Gooi een zak opbakaardappels (600 gr) leeg in de pan. Strooi er een eetlepel zoet paprikapoeder en een beetje zout over, en bak de aardappeltjes knapperig en goudbruin.
  • Doe vlak voor het serveren de aardappels over in een schaal en druppel de saus erover. De rest van de saus serveer je er los bij in een schaaltje.

Gegrilde puntpaprika met kaas

  • Verhit de barbeque (of eventueel de oven op grillstand).
  • Snij de bovenkant van de puntpaprika's en haal de zaadjes eruit. Vul de paprika's met plakjes kaas. Duw het met je vinger in de paprika's.
  • Bak de paprika's op de barbeque, 4 minuten aan elke kant, tot je mooie grillstrepen hebt aan beide kanten en de kaas gesmolten is.

Watermeloensalade met feta en munt

  • Snij de watermeloen door de helft en snij van 1 helft plakken van ±n 2 cm. Snij de schil eraf en snij de plakken in blokjes. Doe de blokjes in een presenteerschaal.
  • Haal de blaadjes van een klein bosje munt en snij de blaadjes in reepjes. Voeg toe. Verbrokkel de helft van een stuk feta erboven. Meng door elkaar. Garneer met een paar hele blaadjes munt.

Serveren

  • Zet alle gerechtjes op een grote schaal of dienblad. Geef de patatas bravas saus erbij en snij de rest van de watermeloen in driehoekige partjes en geef erbij.

Video

Trefwoord Aardappel, Barbeque, Fruit, Paprika, Parmezaanse kaas, Vis, Zomer

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Patatas bravas gebakken aardappels met pittige saus Spaans