Selecteer een pagina

De beste deals voor Spanje vind je hier

 

Booking.com

Patatas Bravas, Gegrilde Sardines, Gevulde Puntpaprika, en Meloensalade

 

Patatas-bravas-en-andere-tapas
Spaanse-Tapas-Patatas-Bravas-Gegrilde-Sardines,-Gevulde-Puntpaprika,-en-Watermeloensalade

Patatas Bravas, Gegrilde Sardines, Gevulde Puntpaprika, en Meloensalade

Wanneer ik uit eten ga bij een tapasrestaurant komt er altijd ergens in een van de rondes een schaaltje patatas bravas op tafel te staan. Je hebt ze zelf ook vast wel eens gegeten, zeker wanneer je in Spanje op vakantie bent geweest. Het zijn knapperig gebakken aardappeltjes met een pittige tomaten/rode peper saus en ik vind het echt een lekker gerecht. Tijd om zelf te maken dus.
De papatas bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika's met kaas en een watermeloensalade met feta en munt. Heerlijk toch? Leuk om te serveren op een zomerse avond met vrienden of familie.
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Keukengerei

  • Barbeque

Ingrediënten
  

Gegrilde Sardines

  • 1 kilo sardines of andere vis
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 plukje saffraan
  • 1 tl kardemompoeder
  • 1 tl zout

Patatas Bravas

  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 à 2 rode peper
  • 1 el gerookt paprikapoeder of gebruik Spaanse pimenton de la vera
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 el kristalsuiker
  • 1 scheutje appelazijn
  • zout en peper
  • 1 scheut zonnebloemolie
  • 1 zak opbakaardappels 600 gr
  • 1 el zoet paprikapoeder

Gegrilde puntpaprika met kaas

  • 4 puntpaprika's
  • plakjes manchego kaas of gewoon jong belegen kaas

Watermeloensalade met feta en munt

  • 1 mini watermeloen
  • 1 bosje munt

Instructies
 

Gegrilde Sardines

  • De sardines (of andere vis) moeten eerst marineren. Dus daar kun je het beste mee beginnen.
  • Pers in een grote schaal 2 teentjes knoflook uit. Voeg een flinke scheut olijfolie toe. Pers het sap van 1 citroen uit en voeg toe. Doe er vervolgens 1 tl chilivlokken, 1 tl kardemompoeder, 1 tl zout en een plukje saffraan bij. Roer dit tot een marinade met een garde.
    Leg de sardines in de kom en bedek ze helemaal met de marinade. Laat de sardines een half uur (of langer) marineren in de koelkast.
  • Sardines bevatten erg veel graten. Je kunt de sardines ook vervangen door andere vis zoals schol, tong of kabeljauw.
  • Verhit de barbeque (of eventueel de oven op grillstand). Leg speciale grillroosters op de barbeque of gebruik een visklem.
  • Grill de sardines ± 4 minuten aan beide kanten op de barbeque.
  • Haal de vis van de barbeque en leg ze op een plank.

Patatas Bravas

  • We gaan eerst de saus maken voor de patatas bravas.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pannetje. Snipper 1 ui en fruit deze in de olie. Pers er 1 teentje knoflook bij uit. Snij 1 rode peper in kleine stukjes en voeg toe. (Voor een pittiger resultaat voeg je 2 rode pepers toe). Giet er 1 blik tomatenblokjes bij . En voeg vervolgens 1 el suiker en een scheutje appelazijn toe. Breng op smaak met zout en peper.
    Breng aan de kook en laat. de saus daarna 15 minuten pruttelen.
  • Maak na 15 minuten een gladde saus met de staafmixer.
  • Verhit in een koekenpan een scheut zonnebloemolie. Gooi een zak opbakaardappels (600 gr) leeg in de pan. Strooi er een eetlepel zoet paprikapoeder en een beetje zout over, en bak de aardappeltjes knapperig en goudbruin.
  • Doe vlak voor het serveren de aardappels over in een schaal en druppel de saus erover. De rest van de saus serveer je er los bij in een schaaltje.

Gegrilde puntpaprika met kaas

  • Verhit de barbeque (of eventueel de oven op grillstand).
  • Snij de bovenkant van de puntpaprika's en haal de zaadjes eruit. Vul de paprika's met plakjes kaas. Duw het met je vinger in de paprika's.
  • Bak de paprika's op de barbeque, 4 minuten aan elke kant, tot je mooie grillstrepen hebt aan beide kanten en de kaas gesmolten is.

Watermeloensalade met feta en munt

  • Snij de watermeloen door de helft en snij van 1 helft plakken van ±n 2 cm. Snij de schil eraf en snij de plakken in blokjes. Doe de blokjes in een presenteerschaal.
  • Haal de blaadjes van een klein bosje munt en snij de blaadjes in reepjes. Voeg toe. Verbrokkel de helft van een stuk feta erboven. Meng door elkaar. Garneer met een paar hele blaadjes munt.

Serveren

  • Zet alle gerechtjes op een grote schaal of dienblad. Geef de patatas bravas saus erbij en snij de rest van de watermeloen in driehoekige partjes en geef erbij.

Video

Trefwoord Aardappel, Barbeque, Fruit, Paprika, Parmezaanse kaas, Vis, Zomer

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Sambal Goreng Boontjes

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:  Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus.   Sambal Goreng Boontjes Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het...

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt.

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt.

Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker. Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen.

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik deze vega lasagne tegen. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit.

Eiernestjes met spek en kaneelsoldaatjes

Een zeer goede manier om oud brood op te maken! Want voor de bodem van de eiernestjes met spek worden rondjes uit oud brood gestoken en voor de kaneelsoldaatjes worden de korstjes door ei gehaald en gebakken.

Kleurrijke budget eenpansmaaltijd

Deze smakelijke eenpansmaaltijd maak je al voor € 2,50 per persoon. Een combinatie van kruidig worstvlees, aardappelpartjes en gemengde groenten.

Captains Dinner

Captains Dinner is een gerecht wat ver terug gaat. Het is ontstaan in de tijd van de VOC. De kapitein kreeg goed te eten, met verse groenten en vlees. Zo is dus Captains DInner ontstaan. Letterlijk, het diner voor de kapitein.

Patatas bravas gebakken aardappels met pittige saus Spaans