Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het sambal goreng buncis. Sperziebonen worden geroerbakt in een boemboe van knoflook, ui, laos en suiker. Daarna beetgaar gestoofd in een kokosbouillon.Deze sambalboontjes zijn een lekker bijgerecht bij een vleesgerecht als beef rendang of een kip curry. Een bolletje witte rijst erbij en je hebt een complete Oosterse maaltijd. Natuurlijk zijn sperziebonen Indonesische stijl ook een leuk gerecht om als onderdeel van een rijsttafel te serveren.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan. Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook en fruit dit een aantal minuten in de olie. Snij 1 rode peper in ringetjes en voeg toe. Voeg 2 tl trassie, 1 el laos, 1 verkruimeld bouillonblokje, 1 el sambal en 1 el bruine suiker toe. Snij 1 tomaat in stukjes en voeg toe. Doe er 2 daun salamblaadjes bij. Roer alles door elkaar en laat 5 minuten stoven
Kook een liter water in de waterkoker.
Haal van 500 gram sperziebonen de steeltjes af en snij ze doormidden. Blancheer de bonen 3 minuten in kokend water.
Haal de sperziebonen met een schuimspaan uit het kokende water en gooi ze in de stoofpan met de ui en knoflook e.d. Giet er 1 blik kokosmelk bij. Breng het aan de kook en zodra het kookt zet dan de hittebron laag. Laat de boontjes 15 to 20 minuten zachtjes pruttelen.
Serveren
Hak een handje pinda's grof. Snij een tomaat in plakjes. Maak een bolletje rijst in het midden van een (diep) bord. Schep een portie boontjes erbij. Garneer met gehakte pinda's en plakjes tomaat. Dit gerecht is lekker met bijvoorbeeld beef rendang of een kipcurry. De recepten hiervoor vind je beneden.