Selecteer een pagina

Zalm Teriyaki met roergebakken broccoli en gele rijst

 

Zalm Teriyaki uit de oven
Zalm Teriyaki met broccoli en gele rijst

Zalm Teriyaki met roergebakken broccoli en gele rijst

Zalm Teriyaki is een Japans gerecht dat over de hele wereld ontzettend populair is. Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij vis, vlees of gevogelte wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, gember, honing en limoensap, waardoor het geheel een mooie glans (teri) krijgt. In Japan is teriyaki vooral populair bij zalm maar bv. ook kip, eend. en varken worden vaak op deze manier bereid. Na de korte bereiding wordt de zalm gegarneerd met geroosterde sesamzaadjes en ringetjes bosui. Alles bij elkaar is het een echte smaakexplosie in je mond.
Keuken Aziatisch, Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Zalm Teriyaki

  • 3 bosuien
  • 2 teentjes knoflook
  • Stukje verse gember
  • 1 limoen
  • Lichte sojasaus
  • Honing
  • Maizena
  • Sesamzaad
  • 4 moten zalm

Roergebakken broccoli

  • 1 teentje Knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 cm gemberwortel
  • Rietsuiker
  • Maizena
  • Lichte sojasaus
  • 2 stronken broccoli
  • Zonnebloemolie

Gele kurkuma rijst

  • Basmatirijst
  • 1 Ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 350 gram basmatirijst

Instructies
 

Zalm Teriyaki

  • Pers 2 teentjes knoflook uit. Rasp een stukje gember van ± 1 cm.
    Zet een steelpan op en verwarm 3 eetlepels lichte sojasaus, 3 eetlepels water, 3 eetlepels honing en 2 eetlepels lichtbruine suiker. Voeg de knoflook en gember toe en knijp er een halve limoen boven uit. Roer door elkaar en breng aan de kook. Laat de saus een paar minuten koken tot de suiker helemaal is opgelost.
    Roer 1 volle eetlepel glad met een scheutje water en voeg toe aan de saus. Roer tot de saus gebonden is. Haal de pan van de hittebron.
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Rooster in een steelpan 4 eetlepels sesamzaadjes.
    Vet een ovenschaal in met chiliolie en bestrooi de bodem in met grofgemalen zout uit de molen. Leg de zalmmoten in de ovenschaal. Smeer de zalm royaal in met de teriyaki saus, maar hou nog een beetje over.
    Zet de ovenschaal voor 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
    Na de bereidingstijd smeer je de achtergehouden saus over de zalmmoten. Snij de bosuien in ringen. Garneer met de geroosterde sesamzaadjes en ringetjes bosui.

Roergebakken broccoli

  • Kook water. Snijd de broccoliroosjes van de stronken. Schil de stronk en snijd deze in plakken. Blancheer de broccoli 2 minuten in het kokende water. Laat daarna uitlekken.
    Pers 1 teentje knoflook. Snij de achterkant van de rode peper af en rol tussen je handen de zaadjes eruit. Snij de peper in ringen. Rasp een stukje gember van 1 cm. Roer de knoflook, peper, gember, suiker, maïzena en sojasaus door elkaar in een kommetje. Verhit een scheutje olie in een wok en bak de geblancheerde broccoli op hoog vuur circa 5 minuten. Blus af met het sausje en laat inkoken tot de broccoli gaat glimmen.

Gele kurkuma rijst

  • Kook een liter water in een waterkoker.
    Snipper een ui en een teentje knoflook. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan en fruit de ui en knoflook. Voeg 1 eetlepel kurkuma toe en laat even meebakken tot de geur vrijkomt. Voeg 350 gram basmatirijst toe en bak even mee. Voeg gekookt water toe tot de rijst ± 2 cm onder staat.
    Als het goed is kookt het na het toevoegen van het water meteen. Laat de rijst in ± 10 min. droogkoken. Geen probleem als het een beetje vochtig blijft.

Video

Notities