De Gili-eilanden

De Gili-eilanden worden omringd door oogverblindend witte zandstranden, helderblauw water en riffen die krioelen van de tropische vissen en schildpadden. De eilanden zijn bijzonder mooi en zijn erg populair. Gemotoriseerd vervoer is verboden en met een binnenland vol kokospalmen en zandstranden, kun je hier je bountydroom waarmaken zonder dat het je aan comfort ontbreekt. 

Gili Trawangan

Gili Trawangan is het grootste en meest ontwikkelde eiland. Het is er gezellig druk, maar toch heel ontspannen. Ooit was het hét eiland voor backpackers, maar nu spreekt het mensen van elke leeftijd en budget aan, met privévilla’s en luxe hotels tot eenvoudige homestays. Er zijn vele restaurants en barretjes aan het strand, en plaatselijke touroperators kunnen van alles organiseren, van kajakken en paardrijden tot duiken en snorkelen. En je kunt natuurlijk ook van je rust genieten; overdag wat luieren op het witte zandstrand en ’s avonds gezellig stappen in de drukbezochte bars.

Gili Trawangan strand en zee

Aan het strand op Gili Trawangan

Accommodatie

Direct aan het strand zijn geen hotels, maar je hebt in alle gevallen de zee op loopafstand. Bij accommodaties aan de oostkust kan geluidsoverlast een probleem zijn, hetzij van bars die tot laat open zijn, hetzij van de oproepen tot gebed vanuit de moskeeën. Als je voor rust naar Gili Trawangan komt kun je beter een accommodatie aan de noordkust opzoeken. Hier liggen de meer luxueuze resorts die ook nog eens heel goed betaalbaar zijn.

Oceano Jambuluwuk Resort

Luxe resort aan de noordkust van Gili Trawangan

Het eiland

Een zandpad loopt als een ringweg rond het eiland. Het eiland is niet zo heel erg groot (2,5 bij 1,75 km) en een rondwandeling kost je ongeveer vier uur. Als je een fiets huurt kun je het eiland in minder dan twee uur rondfietsen. Ten zuidwesten van Gili Trawangan is er een 100 m hoge heuvel. Hier kun je een prachtige zonsondergang zien met uitzicht op de vulkaan Gunung Agung op Bali. Het prachtige witte zand, het heldere water en de grote aantallen tropische vissen in het noorden van de oostkust maken dit tot het populairste strand. De stranden langs de noord- en westkust zijn een mengsel van koraal en zand, te rotsachtig om bij eb te zwemmen, maar je kunt er heel goed snorkelen

Gili Trawangan fietsen

Per fiets het eiland rond

Eten & drinken

Met talloze restaurants om uit te kiezen maakt het rondlopen over de hoofdstraat om te beslissen wat je wilt eten tot een attractie op zich. Of je kunt na zonsondergang naar de ‘nightmarket‘ tegenover de kunstmarkt en koop je bij streetfood-stalletjes authentieke gerechten als: ajam bakso (kippensoep), nasi campur en nasi goreng. Voor nog geen € 2,- kun je dan al een maaltijd kopen. je eet dan aan tafeltjes en plastic krukken die buiten zijn neergezet.

Gili-Trawangan-nightmarket

Lekker eten op de nightmarket

Gili Meno

Gili Meno is het kleinste en rustigste eiland, met een lokale bevolking van 350 personen. In een paar uur loop je het eiland rond, met uitzichten op Gili Air en Lombok in het oosten en Gili Trawangan in het westen. Net als op de andere Gili-eilanden is hier geen gemotoriseerd verkeer en zijn er alleen enkele paard-en-wagens. Je kunt er heel goed snorkelen, vooral aan de oostkust en in het noordwesten bij Memo Wall. 

Snorkelen op Gili Meno Lombok

Je kunt prachtig snorkelen op Gili Meno

Accommodatie

Accommodatie op Gili Meno is minder luxe dan op Gili Trawangan. Vaak is er geen airco is ziet het er wat eenvoudig van opzet uit, terwijl je beslist niet goedkoper uit bent. Je moet er de charme van inzien dat je je op een minder toeristische en exclusieve plek bevindt. Dat zal niet iedereen aanspreken. In het hoogseizoen moet je echt van te voren reserveren. De accommodaties zijn niet talrijk en de kans dat alles volgeboekt is, is groot. Aan de noord- oostkust heb je een aantal leuke en gezellige resorts liggen waar je bovendien een prachtig koraalrif voor de deur hebt.

Accommodatie-gili-meno

Authentieke accommodatie aan de noordkust van Gili Meno

Het eiland

In het midden van Gili Meno ligt een meer. Rondom het meer is veel mooie flora en fauna te zien, waaronder een scala aan vogels. De omgeving van het meer is ook het thuis van de varaan. Met een beetje geluk kun je deze grote hagedis spotten. 

Het meer in het midden van Gili Meno

Het meer in het midden van Gili Meno

Ten zuiden van de aankomstplek van de boten, ligt een opvang die schildpadden beschermt. Hier worden babyschildpadden acht maanden verzorgd, voordat ze vrijgelaten worden. Het is leuk om te zien hoe de schildpadden verzorgd en geholpen worden. Met een snorkel dit gebied verkennen is ook aan te raden.

Eten & drinken

Net als bij de accommodaties op Gili Meno is het aanbod van restaurants niet zo heel groot. In bijna alle gevallen is bij de accommodatie zelf een prima keuken te vinden, en hoef je voor een goede maaltijd de deur niet uit.

Gili Air

Gili AIr ligt het dichtst bij Lombok en telt het grootste aantal bewoners van de drie eilanden. Hoewel het toerisme belangrijk is, overheerst er nog het dorpsleven met zijn traditionele huizen, zodat op Gili Air een meer Indonesische sfeer is dan op Gili Trawangan, en het is er naar mijn mening gezelliger dan op Gili Meno.

gili-air

Mooie stranden op Gili Air

Langs de hele kust liggen hotels, maar vooral in het zuidoosten, waar het populairste  strand ligt en de snorkelmogelijkheden het best zijn. Er lopen tal van paden over het eiland, sommige geplaveid, zodat je je ook buiten de toeristenzone kunt begeven, tussen de kokospalmen en in dorpen. 

Accommodatie

Tijdens het hoogseizoen kunnen de prijzen voor accommodatie flink stijgen. Maar in verhouding met Europese prijzen is alles nog zeer goed betaalbaar. Ook luxueuze resorts aan de zuidkust zoals Gili Air Lagoon Resort zijn met een gemiddeld budget zeer goed te doen.

Resort op Gili AIr

Resort direct aan het het strand op Gili AIr

Het eiland

Als je alleen voor een dagje naar Gili AIr komt, kun je het beste naar het heerlijke strand bij Scallywags gaan, nog geen 10 min. lopen van de haven. Je kunt hier bij restaurants heel goed de dag doorbrengen, met uitzicht op Lombok en snorkels te huur.

Rond het eiland loopt een zandpad, zonder schaduw en hier en daar erg zacht. Op je blote voeten kun je in een paar uurtjes het eiland rondwandelen. 

Beachwalk barefoot

In een paar uurtjes wandel je het eiland rond

Eten & drinken

De populairste plaatsen overdag zij de bars en restaurants langs de oostkust, die allemaal een prachtig uitzicht bieden over zee tot aan de steeds veranderende wolkenpartij rond de Gunung Rinjani op Lombok.Booking.com
Booking.com

Reisboeken

Er is veel informatie op het internet beschikbaar, maar voor specifieke informatie over bepaalde plaatsen en regio’s is een goed reisboek onmisbaar.  Hieronder zie je de reisboeken en kaarten die ik zelf mee neem op reis.

Reisblog: Bali & Java

Reisblog: Bali & Java

Een rondreis op de eilanden Bali, Java en Nusa Lembongan. Van rijstvelden tot woeste vulkaanlandschappen en van mystieke steden tot tropische stranden. Laat je inspireren door onze reis die we in de zomer van 2018 hebben gemaakt.

Lees meer
Reisblog: Roadtrip in het westen van Amerika

Reisblog: Roadtrip in het westen van Amerika

In 2015 hebben we een mooie trip gemaakt in het westen van de Verenigde Staten. Met de minivan die we op het vliegveld van Los Angeles hadden gehuurd zijn we op avontuur gegaan in de staten: Califonië, Arizona, Utah en Nevada.

Lees meer