Elzasser zuurkool met casselerib, spek en rookworst

Elzasser zuurkool met casselerib, worst en spek
'Eet je met nieuwjaar zuurkool met spek. Dan heb je de rest van het jaar geen geldgebrek'. Het is een oud gezegde, en of het echt werkt betwijfel ik. Maar baat het niet, schaad het niet denk ik dan maar, en het is leuke traditie.Met dit recept maak je Choucroute. Een Elzasser zuurkool schotel uit Frankrijk. De zuurkool wordt gestoofd in zoete witte wijn waardoor het een stuk minder zuur smaakt. De familieschotel wordt geserveerd met romige salie aardappels en verschillende stukken vlees waaronder natuurlijk spek.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingredients
- 1 kilo naturel zuurkool
- 1 kilo aardappels
- 2 uien
- 2 laurierblaadjes
- 8 jeneverbessen
- 10 zwarte peperkorrels
- Roomboter
- 200 gram pekelspek (of zuurkoolspek)
- 1 ambachtelijke rookworst
- 6 plakken bacon
- 2 stukken casselerib
- 100 ml zoete witte wijn (bv Riesling of Muscat)
Instructions
Elzasser zuurkool
- Spoel de zuurkool af in een vergiet onder de koude kraan en laat het uitlekken.Snij 2 uien in halve ringen.Verhit 50 gram roomboter in een hapjes- of stoofpan. (Niet te heet want roomboter kan verbranden). Voeg de gesneden ui toe en laat het 5 minuten fruiten op een lage hittebron. Snij het stukje pekel- of zuurkoolspek in stukjes. Leg de stukjes spek op de uien. Daar bovenop leg je de uitgelekte zuurkool. Voeg 2 laurierblaadjes, 8 jeneverbessen en 10 zwarte peperkorrels toe. Giet er een flinke scheut zoete witte wijn bij (ongeveer 100 ml) en breng het aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het gerecht 1,5 uur op een lage hittebron stoven.Leg na 1 uur stoven de plakken bacon en de rookworst op de zuurkool en laat het nog een half uur stoven.Intussen bestrooi je de casselerib met zout en peper en smeer je beide kanten met een bakkwast in met mosterd en honing. Braad ze op een hoge hittebron snel aan en laat ze daarna op een lage hittebron in een uur gaar worden.
Salie aardappels
- Schil een kilo aardappels en snij ze door midden. Kook de aardappels (afhankelijk van de grootte) in ± 20 minuten gaar. Giet af en smelt een paar kontjes roomboter bij de aardappels. Voeg zout en peper te en een handje gehakte salie. (Mag ook peterselie zijn). Schud alles om in de pan.
Serveren
- Leg de aardappels aan de zijkant van een grote schaal. Doe de Elzasser zuurkool erbij in het midden van de schaal. Snij de rookworst in plakjes en leg bovenop de zuurkool en leg de plakken bacon en de casseleib aan de zijkanten daarvan.