Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Een aantal uur later is het vlees buitengewoon mals en vol van smaak. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout. Het vlees van ganzenpoten is net als rundvlees ook behoorlijk stug en heeft een lange bereidingstijd nodig om mals te worden. Uitermate geschikt voor zo'n lekkere pittige rendang dus.In deze video kun je zien hoe je Gooze Rendang klaarmaakt, maar je kunt met dezelfde ingrediënten natuurlijk ook rendang maken van rundvlees, lamsvlees of zelfs kalkoen.
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan. Snipper 1 ui en fruit deze in de olie. Snij een stukje gember van ± 1 cm fijn en voeg toe. Hak 3 teentjes knoflook en voeg toe. Snij 2 rode pepers in ringetjes en voeg toe. Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl gemalen koriander, tl tamarindepasta en 1 kaneelstokje toe.Kneus een stengel citroengras en voeg toe.Snij de nerf uit 3 limoenblaadjes, leg ze op elkaar en snij ze in heel dunne reepjes. Doe in de pan erbij.Verkruimel 2 kippenbouillonblokjes en voeg toe.Snij een schijfje gula djawa fijn en voeg toe, of gebruik 2 eetlepels bruine suiker.Schenk 1 blik kokosmelk à 400 ml en een scheutje ketjap manis in de pan.
Bestuif de ganzenbouten met bloem en leg ze in de pan. Breng het geheel aan de kook en zet daarna de pan met deksel erop 2 à 3 uur in de oven op 140 graden. Het is klaar als de ganzenbouten zó gaar zijn dat het van het bot valt.
Serveer de rendang met witte rijst, atjar tjampoer, tomaat en sla. Of maak als bijgerecht Sambal Goreng Boontjes. Het recept hiervoor is tevens te vinden op deze website. https://travelandfoodblog.nl/sambal-goreng-boontjes/
TIP! Met dezelfde ingrediënten uit dit recept kun je de rendang ook maken met rundvlees, lamsvlees of zelfs kalkoen.