Dag 7
Rock Art bij het
Makgabeng plateau

HOTELTIP: Makgabeng Farm Lodge

Dag 7 – Rock Art bij het Makgabeng plateau

Ik werd al vroeg wakker en begon de dag met een kop koffie op het terras van onze bungalow terwijl de zon met z’n eerste zonnestralen het landschap kleur gaf.

Na een lekker ontbijt bij Makgabeng Farm Lodge werden we opgehaald door Jonas, onze gids voor de excursie van vandaag.

Hiking op het Makgabeng Plateau

We beginnen de tocht in een kloof, waar net als in een oase een rivier doorheen stoomt, wat zorgt voor groene begroeing in het verder droge landschap. Rode kliffen stijgen majestueus uit aan één kant van de Masebe rivier en de andere kant is bevolkt met rotsklipdassen en bavianen waarvan de geluiden weerkaatsen in de kloof. Verderop is er een zandstenen boog. Jonas Tlouamma, die ons hierheen heeft gebracht om de bijzondere San-schilderingen te zien, stopt even om wat ‘Sandpaper Raisin berries’ te plukken. Vruchtjes met een harde pit en vreemd maar smaakvol vruchtvlees.

Makgabeng Plateau hiking

We wandelen verder door een rivierbedding terwijl Jonas ons een gardeniaplant laat zien waarvan hij zegt dat deze worden geplant op graven om rouwende mensen te helpen makkelijker te accepteren wat er is gebeurd. We klauteren de klif op naar een overhang waar we de eerste San-tekeningen kunnen zien. Hier, getekend op de rotswand, kunnen we zien we een schildering die wordt geassocieerd met vruchtbaarheid, de volle maan en vrouwelijke potentie.

Rock art

Op een ander stuk rotswand, zijn drie sjamanen in okerkleurige verf, getransformeerd in mensen met dierenkoppen, omhoog kijkend naar een lichtbundel die uit de hemel naar beneden komt. Het voelt aan alsof we duizenden jaren terug zijn gegaan in te tijd. Dit gevoel is ook aanwezig op Thabananthlana, het hoogste punt in het gebied. Jonas wijst op de richel waar overblijfselen van graanschuren te vinden zijn. Deze enorme kleipotten waar gierst en ander voedsel in bewaard werd bleef verborgen voor plunderende partijen. We klimmen tussen bomen naar een andere kleine rotsachtige berg. Jonas toont ons een fascinerende afbeelding van een andere stam, op de rode rotswand. Hier zien we mannen te paard, vermoedelijk bezig met de jacht.

Rock art Makgabeng

Door de verhalen van Jonas zijn we veel te weten gekomen over de geschiedenis die hier in de rotstekeningen is vastgelegd. De oorsprong van Chief Malebogo in Botswana; de zendelingen; de conflicten met de Boeren – dit alles is vastgelegd op deze zandstenen afbeeldingen. Verborgen in de wildernis op het Makgabeng plateau, komt de geschiedenis weer tot leven.

Jonas legt uit: “Toen onze mensen vertrokken om te werken in de goud- en diamantmijnen, werden ze per trein vervoerd. Dit wordt afgebeeld als een enorme slang, Kgolomudumu, wiens buik nooit vol raakt. Er zijn meer dan 50 treinschilderijen, en op elk werd het pigment met hun vingers aangebracht met een pasta van limoen, gemalen planten en as. Er is geen directe datering, maar schattingen suggereren dat het misschien meer dan 100 jaar geleden is getekend.

Na de fascinerende tocht komen we tegen het einde van de middag terug bij Makgabeng Farm Lodge. We kunnen even ontspannen en zwemmen. ’s Avonds wordt er weer een lekker diner voor ons klaar gemaakt. Typisch Afrikaans eten met vlees en pap met een pittige groentensaus. Pap is het Zuidafrikaanse woord voor gekookt wit maismeel. Dat meel is bij ons nauwelijks te koop. Goed maismeel heeft ongeveer dezelfde consistentie, maar smaakt iets anders.

Zuid-afrikaanse-pap met porkchopPap is veruit het belangrijkste voedingsmiddel voor de Afrikanen. Het wordt bij elke maaltijd en elke gelegenheid gegeten – niet zelden zonder iets erbij, maar natuurlijk liever met groente, vlees, vis of saus, opgediend als een stevige witte massa waar iedereen met zijn vingers stukjes vanaf haalt. Die worden tot balletjes gerold en in de saus gedoopt. Alleen zo kun je echt proeven. Opgediend met melk en suiker dient het als (blank) ontbijt. Blanken eten het ook bij de barbecue. 

 
 
[ngg src=”galleries” ids=”57″ display=”basic_thumbnail”]

De laagste prijzen voor de mooiste accommodaties in Zuid Afrika vind je hier


Booking.com