Selecteer een pagina

Dag 8
Van het Makgabeng plateau
naar Khama Rhino Sanctuary

in Botswana

HOTELTIP: Game Farm House

Dag 8 – Van het Makgabeng plateau naar Khama Rhino Sanctuary

Naar Botswana

Vanuit de Makgabeng Farm Lodge zijn we vroeg op weg gegaan richting de grens van Botswana. Het eerste stuk reden we langs het mooie bergmassief van het Makgabeng plateau, maar de laatste kilometers tot aan de grens waren vrij eentonig. Ondertussen werden we door de navigatie over een zanderige onverharde weg geleidt. Hier was ik niet zo blij mee omdat we niet de beschikking hebben over een 4-wheel drive en ik bang was om vast te komen zitten in een van de zandhopen. Op hulp hoefde je daar niet te rekenen, er was geen bereik met de telefoon en de enige levende wezens die we tegenkwamen was een grote kudde koeien op de weg. Maar alles is goed gegaan en uiteindelijk konden we de grens met Botswana passeren.
 

Groblersbrug

Je gaat de grens tussen Zuid-Afrika en Botwana over bij Grobersbrug. De grens is letterlijk een brug over de Limpopo rivier. Er lopen veel bavianen op de brug en de omgeving doet tropisch aan. De grens over gaan is best een formeel en bureaucratisch gedoe. Om zowel Zuid Afrika uit te gaan en Botswana binnen te komen moest er veel geregistreerd worden en formulieren ingevuld. Na een laatste controle op mond- en klauwzeer, waarvoor we over een of andere natte mat moesten wandelen, konden we de snelweg op in Botswana.
 
Groblersbrug grens Zuid Afrika - Botswana
 
Wat ons meteen opviel was de conditie van de wegen. Deze was veel beter dan in Zuid Afrika. De regering van Botswana heeft de afgelopen jaren alle hoofdwegen opnieuw geasfalteerd. Ga je eenmaal van de hoofdweg af, dan kom je wel weer op zo’n onverharde zand- of gravelweg.
 

Khama Rhino Sanctuary

We hadden nog zo’n 2 uurtjes te rijden naar Khama Rhino Sanctuary, waar we tevens een overnachting hadden geboekt. Voordat we naar onze bestemming reden hebben we eerst wat boodschappen gedaan bij een grote SPAR supermarkt in Serowe. In tegenstelling tot Europa zijn SPAR supermarkten in Botswana vaak hele grote winkels. Vergelijkbaar met een Wall Mart in Amerika.
 
Om ongeveer 2 uur ’s middags bereikten we het Khama Rhino Sanctuary. Omdat we eerst nog een game-drive wilden maken in het Rhino Sanctuary zijn we voordat we incheckten, hebben we dat als eerste geregeld bij de receptie.
 
Het Khama Rhino Sanctuary is een gemeenschapsgericht natuurproject, opgericht in 1992 om te helpen bij het redden van de verdwijnende neushoorn en het herstellen van een gebied dat voorheen krioelde van de natuur.
Het gebied beslaat ongeveer 8585 hectare en biedt een uitstekende leefgebied voor witte en zwarte neushoorns en andere diersoorten. 
 

Game-drive in Khama Rhino Sanctuary

Bij de receptie van het Rhino Sanctuary hebben we een game-drive met een ranger geregeld, want het was niet mogelijk om zonder 4-wheel-drive over de zanderige paden te rijden. Bovendien weet een ranger veel te vertellen over het gebied en kan hij de neushoorns sneller spotten dan wij zelf kunnen. Het eerste uur tijdens de game-drive lukte het nog niet de neushoorns te zien. Wel veel andere dieren zoals koedoes, zebra’s en grote giraffen van heel dichtbij. Iets later ontdekten we wel grote neushoorns bij een drinkplaats.
 
 
We mochten de jeep uitgaan en zijn met de ranger te voet verder gegaan. Erg spannend om door de bush te wandelen, in het leefgebied van wilde beesten. Even later zagen we op een andere plaats meer neushoorns. Een kleintje en een met een hoorn van een meter lang. Het was een bijzondere ervaring. Intussen hebben we nu 4 van de Big 5 kunnen zien deze reis. Olifant, neushoorn, buffel, luipaard. De leeuw ontbreekt nog.
 
 

Ugly 5

Er bestaat hier ook nog zoiets als de Ugly 5. Die hebben we wel allemaal gezien. Het idee van de Ugly Five begon eigenlijk als een grap onder de rangers van het Krugerpark: als toeristen tijdens hun safari in Zuid-Afrika niet de hele Big Five spotten, konden ze genoegen nemen met de Ugly Five. De Ugly 5 bestaat uit het wrattenzwijn, aasgier, hyena, wildebeest en maraboe-ooievaar. Wrattenzwijnen kom je overal tegen. Langs de kant van de weg zie je ze vaak lopen, in dorpen of gewoon op het terrein van je resort.
 
Serowe-Khama-Rhino-Sanctuary
 
Maaltijd in BotswanaNa de game-drive, die zo’n twee uurtjes duurde, zijn we naar ons huisje gereden in het Khama Rhino Sanctuary. We konden ons even opfrissen in ons sfeervolle vakantiehuisje, ontspannen een drankje drinken op het terras en ’s avonds kregen we een eenvoudige maar heerlijke maaltijd geserveerd in het plaatselijke restaurant . Je merkt, omdat we iets dichter richting de evenaar zijn gereden, dat de buitentemperatuur wat warmer is. De winter is in Botswana wat minder koud. De teenslippers kunnen uit de koffer. 😉
 
We hadden vanmiddag nog een duik in het zwembad kunnen nemen, maar omdat wij in Botswana zijn tijdens het droge seizoen (winter) zoeken dieren allerlei plekken op om aan drinkwater te komen. Zo stond er vanmiddag een neushoorn water uit het zwembad te drinken. Ik weet niet of het chloorwater goed is voor deze beesten, maar ik kon ‘m niet tegenhouden… 😉
 
[ngg src=”galleries” ids=”58″ display=”basic_thumbnail”]

De route van vandaag

De laagste prijzen voor de mooiste accommodaties in Botswana vind je hier
Booking.com