Selecteer een pagina

Dag 10
Mokoro boottocht in
de Okavango delta

HOTELTIP: The Waterfront, Maun

Dag 10 – Mokoro boottocht in de Okavango delta

Na een heerlijk uitgebreid ontbijt in The Waterfront in Maun, werden we aan de oever van de Thamalakane rivier door mokoro’s opgehaald voor de boottocht van vandaag. Een mokoro is het type kano zoals die gebruikt wordt in de Okavangodelta en andere gebieden in Botswana. De bootman duwt de boot verder door met een stok rechtopstaand af te zetten tegen de ondiepe bodem van de delta. De originele mokoro werd gemaakt van Kigelia- of ebbenhout. De moderne boten zijn echter meestal gemaakt van polyester.

Blootsvoets relaxen in de mokoro boot

Mokoro boottocht

Onze bootsman, Pidi, maakte stoeltjes van onze matrasjes en een stok en op die manier konden wij licht bepakt, met alleen camera, water en zonnebrand, heerlijk genieten van onze tocht. Pidi was een goede bootsman, want als hij zag waar wij naar keken, voer hij daar ook meteen naar toe zodat we iets van dichterbij konden bekijken. Zo zag Pidi een olifant op een eiland en er kwamen allerlei beestjes in onze boot terecht omdat we tussen het riet door voeren. Al snel hadden we een eigen kleine biotoop in onze boot met kleine spinnetjes en kikkertjes.

Mokoro-okavango-delta

Wandelsafari

Na een kleine anderhalf uur varen, kwamen we aan bij de startplaats voor de wandelsafari. Met ons vieren en de gids wandelden we langzaam en stilletjes voort terwijl we planten en termieten bekeken en onze gids daar uitleg over gaf. Ook een grote omgevallen baobab boom was een bezienswaardigheid. De gids wist ook aardig wat te vertellen over de vogels die overvlogen. Halverwege de tocht kwamen we grotere beesten tegen: geen olifanten of leeuwen, maar zebra’s en. Na de wandeling konden we weer in de boot plaatsnemen en zijn we weer gaan varen. We gingen op een rustig tempo nog even op zoek naar een nijlpaardenpoel. We hadden ze de vorige avond al van een afstand gehoord, maar nog niet gezien. Uiteindelijk wisten we de grote beesten te spotten. Indrukwekkend was het om ze boven water te zien komen met hun bek wijd opengespert.

Nijlpaarden-okavango-delta

Op de terugweg naar The Waterfront kwamen we een grote groep olifanten tegen die aan het badderen waren in de rivier. Mooi om deze deze beesten van zo dichtbij te kunnen observeren.

Na de middag kwamen meerden we weer aan bij The Waterfront.We hebben een lekkere lunch gekregen in het restaurant en hadden de rest van de dag de tijd om te ontspannen bij het zwembad en op ons terras met uitzicht op de rivier.

TIP
Helicoptervlucht boven de okavango delta

Als je wat langer in Maun kan blijven is het zeer de moeite waard om een helicoptervlucht boven de okavango delta te doen. De vluchten zijn echter wel erg duur, denk aan zo’n € 400,- per persoon, maar volgens veel reviews schijnt het een heel bijzondere ervaring te zijn.

Het is een belevenis om Botswana vanuit vogelperspectief te bekijken op grote hoogte, door middel van een helikoptervlucht. Vliegend boven een kudde buffels of antilopen krijg je een nog betere indruk van de omvang.

Van bovenaf kun je ook goed zien hoe de dieren zich voortbewegen en het landschap zich uitstrekt. Om goede foto’s te kunnen nemen openen sommige piloten de zijdeuren tijdens de vlucht. Buiten de mooie beelden die het oplevert, is een helikoptervlucht ook een uitstekende manier om op plekken te komen die per jeep of boot moeilijk bereikbaar zijn.

 
[ngg src=”galleries” ids=”60″ display=”basic_thumbnail”]

 

De laagste prijzen voor de mooiste accommodaties in Botswana vind je hier

Booking.com