Booking.com

Char siu. Chinees geroosterd varkensvlees.

 

Argentijnse empanadas. Streetfood uit Buenos Aires.
Char siu of Tja sieuw. Chinees geroosterd varkensvlees.

Char siu. Chinees geroosterd varkensvlees.

Char siu (ook wel geschreven als cha siu of tja siew) komt uit de Kantonese keuken: één van de bekendste Chinese keukens, uit het zuiden van China. Bij bijna ieder (goed) Chinees restaurant zie je het op de menukaart staan. Ook in Surinaamse eethuisjes kun je dit varkensvlees op een broodje krijgen. Char siu is varkensvlees dat uren gemarineerd is en daarna geroosterd. De marinade waarmee het varkensvlees is gemarineerd is zout en zoet. Een goede cha sieuw heeft een juiste balans van deze twee smaken. Niet te zout en niet te zoet. En doordat het vlees uren is gemarineerd en de marinade er zelfs in is gemasseerd is is de heerlijke smaak van de marinade ook in het vlees getrokken.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Chinees, Surinaams
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 à 1,5 kilo varkensprocureur
  • Pandan rijst
  • 2 bosuien

Marinade

  • 1/2 kopje hoisinsaus
  • 1/2 kopje honing
  • 1/2 kopje lichte sojasaus (bv Pearl river brand)
  • 1/2 kopje Shaosing rijstwijn (of eventueel sherry)
  • 1/2 kopje lichte basterdsuiker
  • 4 eetlepels oestersaus
  • 2 theelepels 5-spices powder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels maizena
  • 2 theelepels rode voedingskleurstof

Aziatische salade

  • Wortel julliënne
  • WItte kool
  • Taugé
  • 1 rode paprika
  • 1 bosui
  • Basterdsuiker
  • Chinese rijstazijn

Instructies
 

1 dag van te voren. Het vlees marineren.

  • Snij het stuk procureur in plakken van 1 à 2 centimeter. Leg de plakken in een schaal.
    Meng in een kom 1/2 kopje hoisinsaus, 1/2 kopje honing, 1/2 kopje lichte sojasaus, 1/2 kopje Shaosing rijstwijn, 1/2 kopje lichte basterdsuiker, 4 el oestersaus, 2 tl 5-spices powder, 2 tl knoflookpoeder, 2 tl maizena en tl rode voedingskleurstof.
    Meng alles door elkaar en giet het over het vlees.
    Masseer de marinade met je handen in het vlees. Tip: trek plastic wegwerphandschoenen aan om te voorkomen dat je handen rood gaan kleuren.
    Laat de schaal met vlees minstens 24 uur marineren in de koelkast.

Het vlees bereiden

  • Verwarm de oven voor op grillstand 200 graden. Pak een bakplaat uit de oven en leg hier een grillrooster op. Verdeel de stukken vlees over het rooster. Als je meer vlees hebt dan wat er op het rooster past, zet je dat apart en grill je dat gedeelte later.
    Laat het vlees aan 1 kant 25 minuten in de oven grillen. Draai daarna de vleeslapjes om en laat de andere kant ook 25 minuten grillen.
    Doe intussen de overgebleven marinade in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de marinade in 10 minuten op een lage hittebron indikken.
    Haal het vlees uit de oven en kwast het aan beide kanten in met de marinade. Als je nog wat over houdt kun je dat gebruiken als saus of om het andere vlees mee in te kwasten.
    Zet het vlees zo hoog mogelijk in de oven en laat het aan beide kanten nog 5 minuten grillen.

Aziatische salade en rijst

  • Kook voor het benodigde aantal personen pandan rijst.
    Kook 1 liter water in de waterkoker.
    Doe in een kom een flinke hand met wortel julliënne (je kunt dit kant en klaar in de winkel kopen of zelf even raspen), een flinke hand dungesneden witte kool, een handje taugé, een in reepjes gesneden paprika en een in ringen gesneden bosui. (En verder kun je naar eigen inzicht jouw favoriete groenten toevoegen).
    Giet het gekookte water over de groenten, dek het af en laat het 3 minuten staan. (Of korter als je je groenten rauwer wilt eten).
    Giet de groenten af en doe er 2 eetlepels witte basterdsuiker bij en een scheut Chinese rijstazijn. Meng door elkaar.

Serveren

  • Snij het vlees in plakken. Leg op een bord en strooi er in ringen gesneden bosui over. Serveer met een bolletje pandan rijst en de Aziatische salade.

Video

Notities

Rene van der Linden van Rene in de keuken

Rene in de Keuken

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een dosis passie voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Rene in de keuken YouTube

Madras Chicken Curry uit de Instant Pot

Een authentieke Indiase chicken curry met Madras curry, gemberwortel, knoflook, limoenblad en rode peper. Dit recept heeft normaal een lange stooftijd om alle smaken goed in te kunnen laten trekken, maar niet met de Instant Pot.

Chana Saag Masala

Chana Saag is een klassieke Indiase curry gemaakt met kikkererwten, spinazie, ui, tomaat, gember, knoflook en warme kruiden. Geserveerd met warme paratha of gestoomde basmatirijst is het een perfecte doordeweekse avondmaaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast aan veganistische of glutenvrije diëten.

Maleisische Kari Ayam Kapitan

De beste deals voor Indonesië vind je hier  Maleisische Kari Ayam Kapitan Maleisische Kari Ayam Kapitan Ayam kapitan, oftewel captain's curry: een behoorlijk pittig maar toch verfijnd Maleis gerecht, een toonbeeld van de complexe Maleise keuken! De Maleise...

Indonesische Ayam Blado. Pittige kip uit Sumatra.

Dit Ayam Blado recept met kip is geïnspireerd op de oorspronkelijke Dendeng Blado met rundvlees. Het kipgerecht Ayam Blado is zeker zo lekker en een stuk sneller klaar. Dit zou je zelfs doordeweeks kunnen maken als je ’s avonds terug komt uit je werk.

Thai Fish Cakes. Thaise viskoekjes.

Thaise viskoekjes zijn een populaire snack in Thailand en zie je veel als streetfood in Bangkok. Deze Fish Cakes zijn een smaakvolle en verrassende manier om vis te eten.

Thaise Drunken Noodles

Het gerecht Drunken Noodles is ontstaan omdat veel Thaise mensen dit graag eten na een avondje stappen en borrelen. Een soort anti-kater recept dus en ideaal streetfood. In Thailand wordt dit gerecht gemaakt met veel meer pepers dan ik hier gebruik, mijn versie is aangepast voor de Europese smaak.

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Char Siu Chinees Surinaams geroosterd varkensvlees