Char siu. Chinees geroosterd varkensvlees.

Char siu. Chinees geroosterd varkensvlees.
Char siu (ook wel geschreven als cha siu of tja siew) komt uit de Kantonese keuken: één van de bekendste Chinese keukens, uit het zuiden van China. Bij bijna ieder (goed) Chinees restaurant zie je het op de menukaart staan. Ook in Surinaamse eethuisjes kun je dit varkensvlees op een broodje krijgen. Char siu is varkensvlees dat uren gemarineerd is en daarna geroosterd. De marinade waarmee het varkensvlees is gemarineerd is zout en zoet. Een goede cha sieuw heeft een juiste balans van deze twee smaken. Niet te zout en niet te zoet. En doordat het vlees uren is gemarineerd en de marinade er zelfs in is gemasseerd is is de heerlijke smaak van de marinade ook in het vlees getrokken.
Naar recept gaan
Naar recept gaan
Ingrediënten
- 1 à 1,5 kilo varkensprocureur
- Pandan rijst
- 2 bosuien
Marinade
- 1/2 kopje hoisinsaus
- 1/2 kopje honing
- 1/2 kopje lichte sojasaus (bv Pearl river brand)
- 1/2 kopje Shaosing rijstwijn (of eventueel sherry)
- 1/2 kopje lichte basterdsuiker
- 4 eetlepels oestersaus
- 2 theelepels 5-spices powder
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels maizena
- 2 theelepels rode voedingskleurstof
Aziatische salade
- Wortel julliënne
- WItte kool
- Taugé
- 1 rode paprika
- 1 bosui
- Basterdsuiker
- Chinese rijstazijn
Instructies
1 dag van te voren. Het vlees marineren.
- Snij het stuk procureur in plakken van 1 à 2 centimeter. Leg de plakken in een schaal.Meng in een kom 1/2 kopje hoisinsaus, 1/2 kopje honing, 1/2 kopje lichte sojasaus, 1/2 kopje Shaosing rijstwijn, 1/2 kopje lichte basterdsuiker, 4 el oestersaus, 2 tl 5-spices powder, 2 tl knoflookpoeder, 2 tl maizena en tl rode voedingskleurstof.Meng alles door elkaar en giet het over het vlees.Masseer de marinade met je handen in het vlees. Tip: trek plastic wegwerphandschoenen aan om te voorkomen dat je handen rood gaan kleuren.Laat de schaal met vlees minstens 24 uur marineren in de koelkast.
Het vlees bereiden
- Verwarm de oven voor op grillstand 200 graden. Pak een bakplaat uit de oven en leg hier een grillrooster op. Verdeel de stukken vlees over het rooster. Als je meer vlees hebt dan wat er op het rooster past, zet je dat apart en grill je dat gedeelte later.Laat het vlees aan 1 kant 25 minuten in de oven grillen. Draai daarna de vleeslapjes om en laat de andere kant ook 25 minuten grillen.Doe intussen de overgebleven marinade in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de marinade in 10 minuten op een lage hittebron indikken.Haal het vlees uit de oven en kwast het aan beide kanten in met de marinade. Als je nog wat over houdt kun je dat gebruiken als saus of om het andere vlees mee in te kwasten.Zet het vlees zo hoog mogelijk in de oven en laat het aan beide kanten nog 5 minuten grillen.
Aziatische salade en rijst
- Kook voor het benodigde aantal personen pandan rijst.Kook 1 liter water in de waterkoker.Doe in een kom een flinke hand met wortel julliënne (je kunt dit kant en klaar in de winkel kopen of zelf even raspen), een flinke hand dungesneden witte kool, een handje taugé, een in reepjes gesneden paprika en een in ringen gesneden bosui. (En verder kun je naar eigen inzicht jouw favoriete groenten toevoegen).Giet het gekookte water over de groenten, dek het af en laat het 3 minuten staan. (Of korter als je je groenten rauwer wilt eten).Giet de groenten af en doe er 2 eetlepels witte basterdsuiker bij en een scheut Chinese rijstazijn. Meng door elkaar.
Serveren
- Snij het vlees in plakken. Leg op een bord en strooi er in ringen gesneden bosui over. Serveer met een bolletje pandan rijst en de Aziatische salade.
Video

Rene in de Keuken
Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een dosis passie voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.
Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.