Selecteer een pagina

Pörkölt (Hongaarse Beef Stew) met Dödöle

Hongaarse beef stew zoals in Budapest

Hongaarse beef stew zoals in Budapest

Pörkölt (Hongaarse Beef Stew) met Dödöle

Als je het over Hongarije hebt denkt iedereen meteen aan Goulash. Maar er is nog zoveel meer te vinden. Zoals Pörkölt; een heerlijke Beef Stew in rode wijn en Dödöle; knapperige aardappelkoekjes die als begeleider bij de Pörkölt geserveerd worden. Kijk de video maar en leer de rijke Hongaarse keuken kennen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Oost Europees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Pörkölt

  • 1 kilo mager rundvlees
  • Milde olijfolie
  • Roomboter
  • 1 rode ui
  • Knoflook
  • 2 puntpaprika’s
  • Cherry tomaatjes
  • Bloem
  • Rode wijn
  • Rundvleesbouillon
  • Zoet paprikapoeder
  • Hot paprikapoeder
  • Laurierblaadjes
  • Bruine basterdsuiker
  • 1 blikje Tomatenpuree
  • 1 blik Tomatenblokjes
  • Platte peterselie

Dödöle

  • Aardappels
  • 1 ui
  • Bloem
  • Turkse yoghurt
  • Milde olijfolie
  • Zout en peper

Instructies
 

Pörkölt

  • Verwarm de oven voor 140 graden. Zet de waterkoker aan met een halve liter water.
    Snij 1 kilo rundvlees in plakken van 1 cm dik en halveer deze plakken zodat er een soort kleine steaks ontstaan. Kruid de steaks royaal met peper en zout. Verhit een scheut milde olijfolie in een grote braadpan. Voeg de steaks toe en bak ze 4-5 minuten per kant bruin. Haal uit de pan bewaar op een bord voor later gebruik.
    Snij een grote rode ui in halve ringen, een puntpaprika in blokjes en pers 4 teentjes knoflook uit.
    Verlaag het vuur, voeg 50 gr roomboter toe aan de pan en voeg, eenmaal gesmolten, de gesneden uien toe. Bak de ui op laag viuur totdat deze lichtbruin gekarameliseerd is, ongeveer 8-10 minuten.
    Voeg de knoflook en paprika toe en bak nog eens 3-4 minuten.
    Doe de steaks in een schaal en bestrooi met bloem. Zorg dat de steaks rondom bedekt zijn et een dun laagje bloem. Voeg het rundvlees weer toe aan de pan en roer het door het uimengsel. Voeg de 2 blokjes runderbouillon, 1 el heet paprikapoeder, 3 el zoet paprikapoeder, 2 el bruine suiker, 4 laurierblaadjes, 1 blikje tomatenpuree en 1 blik tomatenblokjes toe. Roer alles door elkaar en voeg dan 1 vol glas rode wijn toe. Schenk er tot slot zoveel gekookt water bij zodat het vlees net onder staat. (Als dat niet al het geval is).
    Zet de stoofpan in de voorverwarmde oven en laat het 3 uur gaarsudderen. 

Dödöle

  • Snipper een ui en fruit deze 5 minuten in een koekenpan. Kook 800 gr. aardappelen gaar in gezouten water. Giet ze af en maak puree met behulp van een aardappelpers (een pureestamper kun je ook gebruiken). Breng op smaak met zout en peper. Voeg de gebakken ui toe en een flinke eetlepel Turkse yoghurt. Roer door elkaar.
    Voeg in gedeeltes 250 gr. bloem toe en roer met een houten lepel door het mengsel. Kneed het daarna met je handen tot een vaste substantie zodat je een bal kan vormen.
    Bestuif een werkblad en maak een dikke rol van het mengsel. Snij plakken van deze rol van 2 cm dik.
    Verhit een scheut milde olijfolie in een koekenpan en bak de dödöles aan beide kanten totdat deze goudbruin en knapperig zijn.

Serveren

  • Schep 2 opscheplepels van de Hongaarse Beef Stew in een diep bord. Snij een dödöle doormidden en leg deze op de stew. Garneer met ringen puntpaprika, doorgesneden cherry tomaatjes en platte peterselie.

Video

Notities




Trefwoord Boedapest, Hongarije, Paprika, Rundvlees, Stoofgerecht