Selecteer een pagina

De mooiste accommodaties in het tropische Goa vind je hier

 

Booking.com

Dal Bhat. Kruidige linzencurry uit India en Nepal.

 

Dal-Bhat-curry-uit-India-en-Nepal
Authentieke-Dal-Bhat uit India en Nepal

Dal Bhat. Kruidige linzencurry uit India en Nepal.

Dat iedereen wat minder vlees zou moeten gaan eten is wel bekend inmiddels. Maar voor echte vleesliefhebbers (zoals ik) is een vegetarisch gerecht maar moeilijk toepassen in het wekelijks menu. Vaak komt dat omdat je bent opgegroeid met het Nederlandse eten wat bestaat uit aardappels, groenten en vlees.
Ik ga op zoek naar gerechten die zó lekker zijn en zo'n bevrediging geven dat het vlees helemaal niet mist. Om te beginnen deze vegetarische linzencurry: Dal Bhat. Dal is de naam van gerechten die gemaakt zijn van linzen, en bhat staat voor rijst. Dal Bhat komt uit India en in Nepal wordt het veel gegeten. Het gerecht is een beetje spicy, hartig en geeft een voldaan gevoel door de peulvruchten.
Naar recept gaan Naar recept gaan
Keuken Indiaas, Nepalees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Dal Bhat

  • Basmatirijst
  • Zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember
  • 2 groene pepers
  • 2 wortels
  • 200 gr spinazie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl garam masala
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 500 gr rode splitlinzen
  • 1 blik kokosmelk

Om te garneren

  • 1 pak Naan b.v. van Pataks
  • Yoghurt
  • Verse koriander
  • 1 groene peper
  • Komkommer

Instructies
 

Dal Bhat

  • Kook basmatirijst voor het benodigde aantal personen.
    Snipper 1 ui. Verhit 2 el zonnebloemolie in een wok en fruit de ui hierin voor 5 minuten. Snij in de tussentijd 2 teentjes knoflook en een stukje verse gember fijn. En snij 2 groene pepers in ringen. Voeg toe en fruit mee met de uien.
    Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl koriander, 1 tl komijn, 1 tl paprikapoeder en 1 tl garam masala toe.
    Was 2 wortels, snij deze in plakjes en voeg toe. Giet er 1 blik tomatenblokjes bij. Verkruimel 2 groentebouillonblokjes erboven. Gooi er 500 gram rode splitlinzen bij en roer alles door. Voeg een halve liter water toe en breng het geheel aan de kook. Laat de curry ± 20 minuten rustig pruttelen op een lage hittebron.
    Voeg na 20 minuten 1 blik kokosmelk toe en verwarm dit et de curry, maar laat het niet koken. Kokosmelk kan dan gaan schiften. Roer 200 gram spinazie door de curry.

Serveren

  • Schep basmatirijst in een kom en schep er een ruime hoeveelheid linzencurry bij. Garneer de kom met yoghurt, groene peper ringetjes, verse koriander, en komkommerschijfjes. Leg er een stuk naan bij.

Video

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Indonesische Rendang van Ganzenbout

Rendang is het ultieme Indische slowfood. Meestal wordt er rundvlees gebruikt wat langzaam wordt gegaard in een mengsel van kokosmelk en smaakmakers zoals citroengras, limoenblaadjes, knoflook, kurkuma, gember en chilipepers. Extra bijzonder is het om voor deze rendang eens ander vlees te gebruiken zoals ganzenbout.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Surinaamse sambal

Deze zelfgemaakte Surinaamse sambal is zo’n lekkere smaakmaker. De madame jeanette of lemon drop pepers geven een lekkere tropische fruitige touch aan de sambal en natuurlijk een flinke pittige kick.

Reerugfilet. Het meest exclusieve stukje vlees van moeder natuur.

De reerugfilet is misschien wel het meest exclusieve stukje vlees wat de natuur te bieden heeft, dit mooi stukje vlees met zijn fijne lange vezel is botermals en heeft een zeer delicate smaak. Een heerlijk mals stukje vlees wat een feest is op je bord door de fijne structuur en smaak!

Indiase zuurkoolschotel met kerriegehakt

Een fusion van de Nederlandse- en de Indiase keuken deze ovenschotel. Oer Hollandse ingrediënten zoals aardappels en zuurkool worden gecombineerd met tropische verwarmende ingrediënten zoals kerrie, chili, currypasta en ananas. Als dat geen lekker gerecht opleverd!

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Probeer eens te variëren met een boerenkoolstamppot, zoals deze Oosterse stamppot. Aardappels en boerenkool worden gestoofd in bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal.

Hollandse hutspot met een Spaanse twist

Hutspot of gewoonweg peen-en-uien-prak ken je inmiddels wel. Op zich lekker, maar niet veel bijzonders. Dat is wat anders dan deze hutspot met een Spaanse twist!

Oliebollen wentelteefjes

Het is het zonde om de overgebleven oliebollen van zomaar weg te doen. Toch zijn die bolletjes de volgende dag niet zo lekker meer. En daar heb ik de perfecte oplossing voor .. maak wentelteefjes van je oude oliebollen! In een paar minuten gemaakt en heel erg lekker.

Gevulde varkensrollade

Met kerst wil je graag iets lekkers en bijzonders op tafel zetten. Maar in deze tijd van inflatie en koopkrachtvermindering wil je ook niet teveel kwijt zijn. Maak een gevulde rollade! Voor dit recept gebruik ik een stuk varkensprocureur die gevuld wordt met sjalotjes, kastanjechampignons, walnoten, rozemarijn en salie.

Zelf marsepein maken

Alles wat je zelf maakt, is lekkerder dan een product uit de winkel. En dat geldt ook voor marsepein. Dat komt omdat gekochte marsepein in verhouding veel meer suiker dan amandelen bevat en worden er bij de goedkopere marsepein de amandelen vaak voor een deel vervangen door witte bonen. Genoeg redenen dus om het zelf te doen!

Ganzenborstfilet van wilde gans

Ganzenborstfilet staat zo op tafel. Het heeft, net als een biefstuk, een korte bereidingswijze nodig. En dan serveer je echt iets bijzonders. Het vlees is fijndradig en stevig, echt vlees met een bite.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de ‘armeluiskeuken’. Het is eenvoudig te bereiden is en maakt gebruik van goedkope verkrijgbare ingrediënten.

Rode kool met appeltjes

Rode kool met appeltjes is heerlijk op een doordeweekse dag, maar hou wel rekening met een relatief lange kooktijd voor de kool. Je kunt echter de rode kool prima van te voren bereiden. In het weekend gemaakt, is doordeweeks weinig tot geen bereidingstijd.

Vegetarische Dal Bhat. Zó lekker dat je het vlees niet mist.