Selecteer een pagina

De mooiste accommodaties in het tropische Goa vind je hier

 

Booking.com

Dal Bhat. Kruidige linzencurry uit India en Nepal.

 

Dal-Bhat-curry-uit-India-en-Nepal
Authentieke-Dal-Bhat uit India en Nepal

Dal Bhat. Kruidige linzencurry uit India en Nepal.

Dat iedereen wat minder vlees zou moeten gaan eten is wel bekend inmiddels. Maar voor echte vleesliefhebbers (zoals ik) is een vegetarisch gerecht maar moeilijk toepassen in het wekelijks menu. Vaak komt dat omdat je bent opgegroeid met het Nederlandse eten wat bestaat uit aardappels, groenten en vlees.
Ik ga op zoek naar gerechten die zó lekker zijn en zo'n bevrediging geven dat het vlees helemaal niet mist. Om te beginnen deze vegetarische linzencurry: Dal Bhat. Dal is de naam van gerechten die gemaakt zijn van linzen, en bhat staat voor rijst. Dal Bhat komt uit India en in Nepal wordt het veel gegeten. Het gerecht is een beetje spicy, hartig en geeft een voldaan gevoel door de peulvruchten.
Keuken Indiaas, Nepalees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Dal Bhat

  • Basmatirijst
  • Zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember
  • 2 groene pepers
  • 2 wortels
  • 200 gr spinazie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl garam masala
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 500 gr rode splitlinzen
  • 1 blik kokosmelk

Om te garneren

  • 1 pak Naan b.v. van Pataks
  • Yoghurt
  • Verse koriander
  • 1 groene peper
  • Komkommer

Instructies
 

Dal Bhat

  • Kook basmatirijst voor het benodigde aantal personen.
    Snipper 1 ui. Verhit 2 el zonnebloemolie in een wok en fruit de ui hierin voor 5 minuten. Snij in de tussentijd 2 teentjes knoflook en een stukje verse gember fijn. En snij 2 groene pepers in ringen. Voeg toe en fruit mee met de uien.
    Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl koriander, 1 tl komijn, 1 tl paprikapoeder en 1 tl garam masala toe.
    Was 2 wortels, snij deze in plakjes en voeg toe. Giet er 1 blik tomatenblokjes bij. Verkruimel 2 groentebouillonblokjes erboven. Gooi er 500 gram rode splitlinzen bij en roer alles door. Voeg een halve liter water toe en breng het geheel aan de kook. Laat de curry ± 20 minuten rustig pruttelen op een lage hittebron.
    Voeg na 20 minuten 1 blik kokosmelk toe en verwarm dit et de curry, maar laat het niet koken. Kokosmelk kan dan gaan schiften. Roer 200 gram spinazie door de curry.

Serveren

  • Schep basmatirijst in een kom en schep er een ruime hoeveelheid linzencurry bij. Garneer de kom met yoghurt, groene peper ringetjes, verse koriander, en komkommerschijfjes. Leg er een stuk naan bij.

Video

Pastinaak Linzen Curry

Deze Pastinaak Linzen Curry is een heerlijke kruidige curry met warme specerijen uit India. En als verrassing getopt met krokant geroosterde partinaakslierten. Een top vegetarisch gerecht waarbij je het vlees echt niet zult missen.

Thaise Chicken Khao Soi

Khao soi is een kokoscurry met noedels, afkomstig uit Noord-Thailand, Myanmar en Laos. Er wordt een combinatie van Massaman- en Yellow Curry Pasta gebruikt en dit wordt gefruit in kokoscreme, waarna de kip erin gaar wordt gestoofd.

Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker. Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen.

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik deze vega lasagne tegen. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit.

Foe Yong Tjap Babi Hai Panggang

Met dit recept maak ik een nieuw gerecht van alle overgebleven restjes bij elkaar. Geen voedselverspilling meer, maar een lekker nieuw gerecht van de left-overs.

Eiernestjes met spek en kaneelsoldaatjes

Een zeer goede manier om oud brood op te maken! Want voor de bodem van de eiernestjes met spek worden rondjes uit oud brood gestoken en voor de kaneelsoldaatjes worden de korstjes door ei gehaald en gebakken.

Kuku Sabsi. Persische kruidenfrittata.

Iran, het vroegere Perzië, staat bekend om zijn heerlijke gerechten met uitgesproken smaken. Deze kuku sabzi bijvoorbeeld, een Perzische kruidenfrittata die je echt een keer gegeten moet hebben.

Thaise Panang Chicken Curry

Deze Panang Curry is lekker spicy en zit bomvol smaken door de authentieke Thaise ingrediënten. Maak de curry van scratch met o.a. vers limoenblad, galanga en gedroogde peper.

Kleurrijke budget eenpansmaaltijd

Deze smakelijke eenpansmaaltijd maak je al voor € 2,50 per persoon. Een combinatie van kruidig worstvlees, aardappelpartjes en gemengde groenten.

Captains Dinner

Captains Dinner is een gerecht wat ver terug gaat. Het is ontstaan in de tijd van de VOC. De kapitein kreeg goed te eten, met verse groenten en vlees. Zo is dus Captains DInner ontstaan. Letterlijk, het diner voor de kapitein.

Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker. Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen.

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik deze vega lasagne tegen. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit.

Eiernestjes met spek en kaneelsoldaatjes

Een zeer goede manier om oud brood op te maken! Want voor de bodem van de eiernestjes met spek worden rondjes uit oud brood gestoken en voor de kaneelsoldaatjes worden de korstjes door ei gehaald en gebakken.

Kleurrijke budget eenpansmaaltijd

Deze smakelijke eenpansmaaltijd maak je al voor € 2,50 per persoon. Een combinatie van kruidig worstvlees, aardappelpartjes en gemengde groenten.

Captains Dinner

Captains Dinner is een gerecht wat ver terug gaat. Het is ontstaan in de tijd van de VOC. De kapitein kreeg goed te eten, met verse groenten en vlees. Zo is dus Captains DInner ontstaan. Letterlijk, het diner voor de kapitein.

Opgebakken Spätzle met spek, ui en kaas

De fijnste accommodaties in Tirol boek je hier:  Opgebakken Spätzle met spek, ui en kaas   Überbackene Spätzle mit Speck und Käse Een lekkere en simpele wintersportlunch van overgebleven Spätzle. Opgebakken met spek, ui en kaas maak je hier lekkere snelle...

Kip Kiev

Kip Kiev is krokant gebakken kip, gevuld met zelfgemaakte kruidenboter en knapperige bacon. Klinkt niet ingewikkeld, en dat is het ook niet, maar het smaakt zó lekker. De kip wordt extra mals en sappig door de kruidenboter die erin opgesloten zit.

Klassieke slagroomtaart

Een klassieke slagroomtaart is met recht een klassieker. Luchtig biscuit met om en om een lekkere laag slagroom. Nougatine eromheen en vers fruit erop. Een feest om te zien en een feest om te trakteren.

Hachee

Oma’s hachee, weet je nog hoe lekker dat was vroeger? Met een hoop uien en rundvlees wat zo gaar is dat het uit elkaar valt. Maar hoe krijg je die smaak van vroeger op je bord?

Bouillon van botten

Afgezien van het feit dat zelfgemaakte bouillon een krachtige smaakmaker is voor soepen en stoofgerechten, is deze bouillon een echte superfood.

Vegetarische Dal Bhat. Zó lekker dat je het vlees niet mist.