Selecteer een pagina

De mooiste accommodaties in het tropische Goa vind je hier

 

Booking.com

Dal Bhat. Kruidige linzencurry uit India en Nepal.

 

Dal-Bhat-curry-uit-India-en-Nepal
Authentieke-Dal-Bhat uit India en Nepal

Dal Bhat. Kruidige linzencurry uit India en Nepal.

Dat iedereen wat minder vlees zou moeten gaan eten is wel bekend inmiddels. Maar voor echte vleesliefhebbers (zoals ik) is een vegetarisch gerecht maar moeilijk toepassen in het wekelijks menu. Vaak komt dat omdat je bent opgegroeid met het Nederlandse eten wat bestaat uit aardappels, groenten en vlees.
Ik ga op zoek naar gerechten die zó lekker zijn en zo'n bevrediging geven dat het vlees helemaal niet mist. Om te beginnen deze vegetarische linzencurry: Dal Bhat. Dal is de naam van gerechten die gemaakt zijn van linzen, en bhat staat voor rijst. Dal Bhat komt uit India en in Nepal wordt het veel gegeten. Het gerecht is een beetje spicy, hartig en geeft een voldaan gevoel door de peulvruchten.
Keuken Indiaas, Nepalees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Dal Bhat

  • Basmatirijst
  • Zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember
  • 2 groene pepers
  • 2 wortels
  • 200 gr spinazie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl garam masala
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 500 gr rode splitlinzen
  • 1 blik kokosmelk

Om te garneren

  • 1 pak Naan b.v. van Pataks
  • Yoghurt
  • Verse koriander
  • 1 groene peper
  • Komkommer

Instructies
 

Dal Bhat

  • Kook basmatirijst voor het benodigde aantal personen.
    Snipper 1 ui. Verhit 2 el zonnebloemolie in een wok en fruit de ui hierin voor 5 minuten. Snij in de tussentijd 2 teentjes knoflook en een stukje verse gember fijn. En snij 2 groene pepers in ringen. Voeg toe en fruit mee met de uien.
    Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl koriander, 1 tl komijn, 1 tl paprikapoeder en 1 tl garam masala toe.
    Was 2 wortels, snij deze in plakjes en voeg toe. Giet er 1 blik tomatenblokjes bij. Verkruimel 2 groentebouillonblokjes erboven. Gooi er 500 gram rode splitlinzen bij en roer alles door. Voeg een halve liter water toe en breng het geheel aan de kook. Laat de curry ± 20 minuten rustig pruttelen op een lage hittebron.
    Voeg na 20 minuten 1 blik kokosmelk toe en verwarm dit et de curry, maar laat het niet koken. Kokosmelk kan dan gaan schiften. Roer 200 gram spinazie door de curry.

Serveren

  • Schep basmatirijst in een kom en schep er een ruime hoeveelheid linzencurry bij. Garneer de kom met yoghurt, groene peper ringetjes, verse koriander, en komkommerschijfjes. Leg er een stuk naan bij.

Video

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Sambal Goreng Boontjes

De meest bijzondere accommodaties voor Bali vind je hier:  Sambal Goreng Boontjes. Indonesische sperziebonen in pittige kokosmelksaus.   Sambal Goreng Boontjes Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het...

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Salbutes met Pulled Chicken. Streetfood uit Yucatan.

Typisch streetfood uit Yucatan zijn deze salbutes. Huisgemaakte maistortillas worden heerlijk krokant gebakken en getopt met ingrediënten die nogal uiteenlopen en wat er op dat moment in huis is.

Mexican Pulled Chicken

Een zachte taco of maistortilla gevuld met Mexicaans Pulled Chicken. Deze heerlijke malse en spicy kipstukjes smaken zo goed! De taco wordt gevuld met deze kip samen met een keur aan groenten en rauwkost zoals sla, tomaat, gemarineerde rode ui, refried beans en avocado.

Indiase Vega Traybake met Tandoori Bloemkool

Traybakes zijn volledige maaltijden uit de oven. En in dit geval maak ik een volledige vega variant. Alle ingrediënten worden door elkaar gehusseld op een bakplaat en vervolgens in de oven geroosterd.

Chow Mein Noodles Hong Kong Style

Wat is het toch heerlijk om in Azië zo’n dampende geurige kom noedels te bestellen en te eten als lunch. Dit gerecht is zo’n typische Chinatown favoriet en kun je bij elk eetstallletje als streetfood vinden.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Spaanse Aardappeltortilla Snelklaar

Heerlijk om zo’n Spaanse aardappeltortilla te eten als ontbijt. Maar volgens authentiek Spaans recept is het wel een hoop werk. Niet als je mijn nieuwe recept volgt voor een snelle versie van deze heerlijke tortilla

Patatas Bravas en andere Tapas

De Papatas Bravas in dit recept zijn onderdeel van een complete zomerse tapasmaaltijd. Naast de lekkere aardappeltjes maak ik gemarineerde en gegrilde sardines, gegrilde puntpaprika’s met kaas en een watermeloensalade met feta en munt.

Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd

Met dit recept deel ik mijn geheim voor een écht lekkere courgettesoep. De soep is kruidig, hartig en heeft, door toevoeging van kerrie, paprika en mosterd, net dat beetje extra, waardoor de soep bijzonder wordt.

Sperziebonen met Spekjes-Ui-Mosterdsaus

Haal de smaak van vroeger in huis met dit lekkere recept. De saus van spekreepjes, gebakken uien en mosterd smaakt zó lekker bij de malse sperziebonen. Én het is heel eenvoudig en budgetvriendelijk om te maken. Dus wat wil je nog meer? Lekker, snel en goedkoop.

Spaanse tosti met chorizo

Een tosti wordt in Spanje over het algemeen niet gemaakt in een tosti ijzer, maar in een pan met een lekkere scheut olijfolie. De vulling verschilt ook nogal het wat we in de Nederlandse tosti stoppen.

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt.

Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes

Zo maakte oma draadjesvlees, zonder toeters en bellen, gewoon ouderwets lekker. Runderlappen, sukade of riblappen horen na bereiding heerlijk zacht en smaakvol te zijn. Dit bereik je door lang te stoven en hier moet je echt de tijd voor nemen.

Aubergine Lasagne met 3 soorten Italiaanse kaas

In mijn zoektocht naar vegetarische recepten waarbij je het vlees echt niet mist, kwam ik deze vega lasagne tegen. En inderdaad, wanneer je deze lasagne eet, zul je er niet eens bij stilstaan dat er geen vlees in zit.

Eiernestjes met spek en kaneelsoldaatjes

Een zeer goede manier om oud brood op te maken! Want voor de bodem van de eiernestjes met spek worden rondjes uit oud brood gestoken en voor de kaneelsoldaatjes worden de korstjes door ei gehaald en gebakken.

Kleurrijke budget eenpansmaaltijd

Deze smakelijke eenpansmaaltijd maak je al voor € 2,50 per persoon. Een combinatie van kruidig worstvlees, aardappelpartjes en gemengde groenten.

Vegetarische Dal Bhat. Zó lekker dat je het vlees niet mist.